Методи митного контролю

Спеціальність: Управління митною діяльністю
Код дисципліни: 7.073.05.E.022
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Зовнішньоекономічна та митна діяльність
Лектор: ст.викл., Григор’єв О.Ю.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення навчальної дисципліни є засвоєння форм і методів проведення митних процедур при зовнішньоекономічній діяльності з метою створення сприятливих умов її здійснення, ознайомлення студентів з роботою митних служб підприємства
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: ЗК1. Здатність навчатися, сприймати набуті знання в предметній області та інтегрувати їх із уже наявними. ЗК5. Здатність ефективно використовувати на практиці різні теорії в області навчання та адміністрування. ЗК6. Уміння розв’язувати поставлені задачі та приймати відповідні обґрунтовані рішення. ЗК9. Знання та розуміння предметної області та розуміння фаху. ЗК10. Уміння працювати у міжнародному контексті. ЗК11. Уміння думати абстрактно, здатність до аналізу та синтезу, що дозволяє формулювати висновки (діагноз) для різних типів склад¬них управлінських задач, здійснювати планування, аналіз, контроль та оцінювання власної роботи та роботи інших осіб. фахові компетентності: ФК2. Здатність використовувати професійно-профільовані знання й практичні навички з менеджменту, маркетингу, фінансів, логістики, економіки для ефективного управління суб’єктами господарювання в умовах ринкової економіки. ФК3. Базові знання основних нормативно-правових актів та довідко¬вих матеріалів, чинних стандартів і технічних умов, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів в галузі менеджменту. ФК5. Здатність застосовувати професійно-профільовані знання й практичні навички для розв’язання типових управлінських задач.
Результати навчання: 1. Поглиблені знання митного законодавства, кримінального, кримінально-процесуального, адміністративного права. 2. Поглиблені знання видів порушення митних правил і контрабанди та їх ідентифікація. 3. Поглиблені знання щодо стягнень за порушення митних правил. 4. Поглиблені знання щодо запобігання контрабанді. 5. Уміння складати протокол про порушення митних правил. 6. Уміння здійснювати правове забезпечення провадження у справах про порушення митних правил. 7. Уміння здійснювати взяття проб і взірців для проведення митної експертизи. 8. Уміння розробляти заходи щодо протидії порушенню митних правил і контрабанді.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Пререквізити: «Управління митними ризиками, «Протидія порушенню митних правил і контрабанді». • Кореквізити: -
Короткий зміст навчальної програми: Види порушення митних правил і контрабанда; відповідальність за порушення митних правил і контрабанду; провадження у справах про порушення митних правил і контрабанду; виконання постанов митного органу України про накладення адміністративного стягнення; методи аналізу та оцінки заходів щодо мінімізації ризику порушення митних правил.
Опис: Види порушення митних правил і контрабанда; відповідальність за порушення митних правил і контрабанду; провадження у справах про порушення митних правил і контрабанду; виконання постанов митного органу України про накладення адміністративного стягнення; методи аналізу та оцінки заходів щодо мінімізації ризику порушення митних правил.
Методи та критерії оцінювання: - поточний контроль (30%): лабораторні роботи (25%), усне експрес-опитування (5%); - екзаменаційний контроль (70%, екзамен): письмова компонента (50%), усна компонента (20%).
Критерії оцінювання результатів навчання: Семестровий контроль проводиться у формі екзамену, що передбачає письмову (розв’язання екзаменаційного білету у вигляді тестових завдань, теоретичних запитань та задачі) та усну (відповіді на усні запитання) компоненти. Поточний контроль проводиться у формі, виконання та усного експрес-опитування щодо захисту лабораторних робіт.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Кельман І.І., Вільковський Є.К., Ємченко І.В., Закусілов А.П., Шийко І.І. Технічні засоби митного контролю. Підручник. – Львів-Київ: «Тріада плюс», «Алеута», 2007. – 392с. 2. Козик В.В. Зовнішньоекономічні операції і контракти. Навч. посіб. - 3-тє вид., перероб. і доп. / Козик В.В., Панкова Л.А., Григор’єв О.Ю., Босак А.О., Карп’як Я.С.– Львів: «Магнолія 2006», 2014. – 512с. 3. Митний контроль на автомобільному транспорті / В.А.Писарєв, О.В. Рождественський, М.М. Чечель, П.В. Пашко; За ред. М.М.Каленського, П.В. Пашка. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2003. – 189с. – (Митна справа в Україні). 4. Митний контроль на залізничному транспорті / В.А.Писарєв, О.В. Рождественський, П.В. Пашко; За ред. П.В. Пашка. – К.: “Знання”, 2004. – 404с. – (Митна справа в Україні). 5. Таможенный контроль: принципы и формы – 2-е изд. Переработанное и дополненное. – М.: ООО фирма «Благовсет-В», 2006. – 104с. 6. Таможенный контроль: на пути к международным стандартам: Монография - А.В.Полищук, П.В.Пашко, Е.Б.Самсонов, С.Н.Семка, В.В.Ченцов. – Одесса: «ПЛАСКЕ» ЗАО, 2009. – 476с., ил. – (Митна справа в Україні: основана в 2001 г.)
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).