Управління установами соціальної сфери

8.232.00.01 Управління установами соціальної сфери
Кваліфікація: Магістр з соціального забезпечення
Рік вступу: 2022
Форма навчання: денна
Тривалість програми: 1,5 роки
Інститут: Інститут гуманітарних та соціальних наук
Кількість кредитів: 90 кредитів ЄКТС
Рівень кваліфікації відповідно до Національної рамки кваліфікацій, Європейської рамки кваліфікацій для навчання впродовж життя: Cьомий рівень НРК (другий цикл РК ЄПВО, сьомий рівень ЄРК)
Галузь знань: Соціальна робота
Особливі умови вступу: Нема
Конкретні механізми визнання попереднього навчання: За умови, що попередній рівень отримано в іншій країні, необхідна нострифікація, яка проводиться Львівською політехнікою.
Вимоги та правила щодо отримання кваліфікації, вимоги щодо виконання навчальної програми: Повне виконання освітньої програми, написання та публічний захист (демонстрація) магістерської кваліфікаційної роботи.
Характеристика освітньої програми: Об’єкти вивчення: принципи і закономірності функціонування соціальної сфери, як сукупності інститутів соціального захисту, соціального страхування, та інших інституцій соціальної сфери відповідно до покладених на них функцій та повноважень. Цілі навчання: підготовка фахівців соціального забезпечення, здатних розв’язувати складні управлінські задачі і проблеми в установах соціальної сфери Теоретичний зміст предметної області: поняття, концепції, принципи управлінських процесів в установах соціальної сфери. Методи, методики та технології: Загальні: загально-управлінські, загально-наукові, наукового дослідження. В сфері соціального забезпечення: соціально-економічні, організаційно-розпорядчі, правові, соціологічно-статистичні, психологічні, діагностичні. Інструменти та обладнання: сучасні універсальні та спеціалізовані інформаційні системи та програмні продукти, що застосовуються в соціальній сфері та в сфері наукового дослідження. Формування цілісної здорової (на основі холістичного підходу) особистості фахівця загальної практики соціального забезпечення, готового до управлінської діяльності на всіх рівнях управління в установах соціальної сфери, до творчого розв'язання різного роду проблем соціальної сфери і задоволення потреб клієнтів на законодавчо-правовій основі, здатного до саморозвитку, самоактуалізації, самореалізації.
Програмні результати навчання: 1. Використовувати сучасні теорії, методологію і методи соціальних та інших наук стосовно до завдань фундаментальних та прикладних досліджень у сфері соціального захисту. 2. Критично оцінювати результати наукових досліджень і різні джерела знань щодо соціального забезпечення, формулювати висновки та рекомендації щодо його впровадження. 3. Володіння методами комунікації у застосуванні різних форм взаємодії та спільної діяльності. 4. Застосовувати іноземні джерела при виконанні завдань науково-дослідної та прикладної діяльності, висловлюватися іноземною мовою, як усно, так і письмово. 5. Проектувати теоретичну модель роботи з об’єктами соціального забезпечення в рамках соціальних служб, організацій, установ. 6. Самостійно й автономно знаходити інформацію необхідну для розвитку професійних навичок та якостей. 7. Застосовувати загальне та спеціалізоване програмне забезпечення для вирішення професійних задач та здійснення наукового дослідження. 8. Автономно приймати рішення в складних і непередбачуваних ситуаціях. 9. Організовувати спільну діяльність фахівців різних галузей і непрофесіоналів, здійснювати їх підготовку до виконання завдань соціальної допомоги. 10. Пояснювати та надавати обґрунтовані відповіді населенню щодо форм, методів та засобів надання соціальної допомоги, пенсійного забезпечення та страхування. 11. Планувати і проводити наукові дослідження в системі соціального захисту населення та висвітлювати їх результати. 12. Виявляти потреби різних верств населення та розробляти відповідні програми соціального захисту щодо їх вирішення. 13. Аналізувати ефективність реалізації соціально-економічної підтримки населення та здійснювати відповідну корекцію в межах напряму діяльності. 14. Демонструвати ініціативу, самостійність, оригінальність, генерувати нові ідеї для розв’язання завдань професійної діяльності. 15. Визначати можливості конституційного та правового регулювання суспільних відносин, забезпечувати оптимальні моделі соціально-правового супроводу орієнтованих на загальнолюдські цінності. 16. Розробляти програми навчання та обміну досвідом в системі соціального захисту населення. 17. Демонструвати позитивне ставлення до власної професії та відповідати своєю поведінкою етичним принципам і стандартам соціальної роботи. 18. Розробляти та апробувати соціальні проекти і технології.
Академічна мобільність: На основі двосторонніх договорів між НУ «Львівська політехніка» та іншими університетами України. У рамках програми ЄС Еразмус+ .
Практика/стажування: Важливим аспектом підготовки фахівців з управління установами соціальної сфери є управлінська та кваліфікаційна практики, які проходять в закладах соціального захисту населення, таких як: Департаменти соціального захисту населення обласних державних адміністрацій, структурних підрозділах Пенсійного фонду України, Фонду зайнятості України, та інших установах соціальної сфери.
Керівник освітньої програми, контактна особа: Шаповалова Тетяна Вікторівна, к.е.н., доцент кафедри соціології та соціальної роботи. Тел. +38(032) 258-321-85; +38(032) 258-321-86; +38(098)1197433, Tetiana.V.Shapovalova@lpnu.ua
Професійні профілі випускників: Професійний профіль - управлінська діяльність в державних і недержавних установах соціального захисту. Професійний профіль - управлінська діяльність в державних і недержавних установах соціального страхування. Професійний профіль - управлінська діяльність в інших установах соціальної сфери
Доступ до подальшого навчання: Здобуття третього (освітньо-наукового /освітньо-творчого) рівня
Інші особливості програми: Унікальністю програми є те, що вона розвиває у здобувачів вищої освіти управлінські навики в організації діяльності установ соціальної сфери, та передбачає обов’язкову управлінську та науково-дослідну практику, виконання й публічний захист кваліфікаційної роботи магістра. Програма передбачає дві лінії: 1 лінія - «Управління стратегічним розвитком установ соціальної сфери» передбачає підготовку фахівців здатних до ефективного управління стратегічним розвитком установ системи соціального захисту та соціального страхування. 2 лінія -«Управління персоналом в установах соціальної сфери» передбачає підготовку фахівців здатних до відбору, підбору та управління персоналом в установах соціальної сфери, здійснення супервізії з персоналом, управління людським розвитком та людськими ресурсами.