Технологія одержання емульгаторів і стабілізаторів та їх використання в харчовій та косметичній промисловості

Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 8.161.00.M.048
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Самарик Володимир Ярославович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Результати навчання даної дисципліни деталізують такі програмні результати навчання: знання: 1) здатність продемонструвати системні знання та навички сучасних методів проведення досліджень в області хімічних технологій одержання і використання поверхнево-активних сполук, одержання матеріалів на їх основі для використання у харчовій, фармацевтичній та косметичній промисловості; 2) здатність продемонструвати поглиблені теоретичні знання в області створення колоїдних систем різних типів з оптимальним використанням стабілізуючих та/або емульгуючи систем, наукових досліджень їх ефективності і оптимальності до вирішення конкретного завдання; 3) розуміння сучасних технологій хімічного виробництва поверхнево-активних сполук й тенденцій розвитку цієї галузі; 4) здатність продемонструвати розуміння впливу інноваційних технічних рішень у технології одержання поверхнево-активних сполук та їх використання на здоров’я суспільства та в економічному і соціальному контексті. Уміння: 1) здійснювати пошук, аналізувати і критично оцінювати наукову та науково-технічну інформацію стосовно нових технологій і досліджень у галузі одержання і використання поверхнево-активних сполук різної природи з різних джерел ЄС та інших країн світу; 2) застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу елементів та систем характерних для наукових досліджень у галузі одержання поверхнево-активних сполук синтетичного, або природного походження; 3) досліджувати і моделювати явища та процеси в складних колоїдних системах (гідрогелях, емульсіях різної природи, дисперсіях тощо) з використанням різних за природою індивідуальних поверхнево-активних сполук чи композицій на їх основі; 4) застосовувати системний підхід, інтегруючи знання з інших дисциплін (фізичної хімії, колоїдної хімії, органічної хімії, хімії високомолекулярних сполук, медицини і фармації) та враховуючи нетехнічні аспекти, під час розв’язання теоретичних і прикладних задач в області наукових досліджень; 5) поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію розв’язання науково-прикладних задач з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних та виробничих інтересів, чинного законодавства; 6) ефективно працювати як індивідуально, так і у складі команди, включаючи міжнародне партнерство; 7) самостійно виконувати експериментальні дослідження у галузях колоїдної хімії і хімічної технології косметичних засобів на сучасному рівні та застосовувати дослідницькі навички; 8) оцінити доцільність та можливість застосування інноваційних процесів у хімічних технологіях та суміжних галузях; 9) аргументувати вибір методів розв’язування науково-прикладної задачі, критично оцінювати отримані результати та захищати прийняті рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: ОК2.4 Фізико-хімічні процеси в технології полімерів і композитів (2 сем) ВБ2.10 Технологія одержання гідрогелів на основі природних і синтетичних полімерів для застосування в харчовій та косметичній промисловості (4 сем) ВБ2.12 Технологія одержання колоїдних систем різного типу як основи косметичних засобів (4 сем)
Короткий зміст навчальної програми: Курс «Технологія одержання емульгаторів та стабілізаторів та їх використання в харчовій та косметичній промисловості» присвячений поглибленню теоретичних знань в області дисципліни «Колоїдна хімія» та знань в області технології продуктів органічного синтезу. Курс надає знання про методи і технології одержання поверхнево-активних сполук різного типу, призначення, способів та методів їх використання; знання в галузі основ створення різних колоїдних систем (суспензій, емульсій, гелів тощо) в хімічній, харчовій, фармацевтичній та косметичній промисловості.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: реферати. Реферат 1 12 балів Реферат 2 12 балів Семестровий контроль: екзамен - 76 балів
Рекомендована література: 1.Ван-Чин-Сян Ю.Я., Дібрівний В.М., Сергеєв В.В. Курс колоїдної хімії (Поверхневі явища та дисперсні системи) // Львів. — 2008. — 156 с. 2.К.Р. Ланге Поверхностно-активные вещества: синтез, свойства, анализ, применение / Перевод с английского Научный редактор, канд. хим. наук Л.П. Зайченко Санкт-Петербург Профессия. 2004. — 240 стр. 3.Будішевська О.Г., Воронов С.А., Варваренко С.М. Методичні вказівки з курсу «Хімія та технологія косметичних засобів» Вид-во Львівської політехніка, Львів, 2015 р.- 38 с. 4.Ф. А. Жогло. Жиросахара (Получение, свойства, применение) // Изд. «Медицина». – Москва. – 1975. – 112 с. 5.Ковалев В.М., Петренко Д.С. Технология производства синтетических моющих средств: Учеб. пособие для ПТУ. – Mосква, 1992. - 272 с. 6.Ф. Шерман Эмульсии / Перевод с английского Н. В. Абрамова, Е. Малахова, Л. И. Дорофеева; Под ред. А. А. Абрамзона. — Химия, 1972. — 447 с. — 4600 экз. 7.Воюцкий С.С. Курс коллоидной химии. // Изд. 2-е, перераб. и доп. «Химия»,- Москва.- 1975.-512 с.