Соціальна геронтологія та підприємництво

Спеціальність: Соціальна економіка, аналітика та управління
Код дисципліни: 7.051.08.E.021
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теоретична та прикладна економіка
Лектор: Садова У.Я.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знання і розуміння наукових принципів організації системи збору інформації про старіння населення та розширення можливостей його економічної активності; - поглиблені знання у сфері основ соціальної геронтології та аналітики, використання джерел даних про старіння населення, базових інструментів аналізу стійкості систем забезпечення гарантованого доходу літніх людей на основі широких та багаторівневих підходів, в т.ч. пропозиції робочої сили та продуктивності їх праці; - знання теорій соціальної геронтології та підприємництва та їх місця у вирішенні проблем економічних наслідків старіння населення; - розуміння змісту й вміння правильної інтерпретації показників соціальної геронтології та підприємництва.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: прореквізити: Соціальна економіка і політика кореквізити: виконання магістерської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми: формування теоретичних основ, методологічних та методичних засад організації збору та аналізу інформації про cтаріння населення та розширення можливостей його економічної активності; розуміння особливостей перебігу сучасних процесів здорової, активної та забезпеченої старості в різних країнах світу та в Україні, опанування теоретичних підходів до пояснення економічних наслідків старіння населення, проблем та можливостей соціальної геронтології та підприємництва; оволодіння необхідними компетенціями та базовими навичками аналізу та оцінки соціальної та економічної активності людей літнього віку: формування компетентностей у сфері партнерства задля досягнення змін.
Методи та критерії оцінювання: поточний контроль на практичних заняттях, виконання практичних робіт (100%)
Рекомендована література: Василенко Н.Ю. Социальная геронтология. URL: http://studentam.net/content/view/988/118/ Кайдашев І., Борзих О. Основи геронтології. URL: http://www.umsa.edu.ua/kafhome/vnutrmed3/lecture/vnutrstom/gerontology1.pdf Соціальне підприємництво: посібник для викладачів курсу /за наук. редакцією А. О. Корнецького. К. : Фамільна друкарня Huss, 2019. Комплексний демографічний прогноз України на період до 2050 р. (колектив авторів) / За ред. Е. М. Лібанової. К.: Український центр соціальних реформ, 2006.