Спецкурс з наукових досліджень спеціальності

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.01.O.046
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Архітектурне проектування
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна

Спецкурс з наукових досліджень спеціальності

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.01.O.047
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Архітектурне проектування та інженерія
Лектор: к.арх., доц. Гнат Галина
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ПРН 1 Володіти знаннями основних понять, термінів і значень, мови професійного спілкування в сфері архітектури та містобудування, дотримуватись норм академічної доброчесності ПРН 4 Враховувати енергоефективні та інші інноваційні технології, пропагувати ідеї сталого розвитку, гуманізації й гармонізації середовища у прийнятті комплексних архітектурно-містобудівних рішень ПРН 11.Досягати виконання у встановлений термін всіх етапів і стадій архітектурно-містобудівного проєктування, розробки всіх розділів комплексного проєкту і пояснювальної записки ПРН 14 Проводити дослідницьку та/або інноваційну діяльність, застосовувати традиційні та інноваційні методи проектування та проведення досліджень ПРН 15 Визначати етапи і напрями історичного розвитку явищ архітектури, критично оцінювати, досліджувати тенденції та процеси в архітектурній теорії та практиці, реконструкції та реновації архітектурно-містобудівних об’єктів, дизайні інтер’єрів ПРН 16 Розвивати теоретичні, типологічні підходи до вирішення проблем формування та розвитку архітектурно-містобудівного середовища на основі систематизації даних природничих, гуманітарних і технічних наук
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Основи формування житлових і громадських об'єктів (комплексне дослідження) Комплексне дослідження архітектурно-містобудівного об'єкту Кореквізити: Наукові дослідження та семінари за їх тематикою Виконання магістерської кваліфікаційної роботи Практикум з підготовки наукових публікацій, матеріалів конференцій та презентацій наукових доповідей
Короткий зміст навчальної програми: Науковий підхід в галузі архітектурних досліджень. Основні складові наукової частини магістерської роботи. Логіка викладу результатів дослідження. Презентація графічної частини наукового дослідження. Роль соціологічних опитувань для підтвердження чи спростування наукових гіпотез. Структура анкети, вибірка, цільова категорія респондентів
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: оцінка активності на заняттях, перевірка індивідуальних завдань, оцінювання самостійних робіт та презентацій за темою наукового дослідження. Підсумковий контроль: іспит
Рекомендована література: 1. 2.Державна служба статистики України. Головне управління статистики у Львівській області https://www.lv.ukrstat.gov.ua/thematics.php

Спецкурс з наукових досліджень спеціальності

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.02.O.073
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Містобудування
Лектор: доцент, доктор архітектури Ідак Юлія Володимирівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знання основних понять та категорій, необхідних для розвитку творчого мислення та виконання наукових досліджень в галузі містобудування; - знання основних загальнонаукових та розуміння специфіки спеціальних методів дослідження архітектурно-містобудівних об’єктів; - знання особливостей організації та порядку проведення наукових досліджень; - уміння ідентифікувати проблеми містобудівного характеру та обґрунтовувати необхідність їх вирішення, збирати для цього необхідну кількісну та якісну інформацію, робити обґрунтовані прогнози та неупереджені висновки; - уміння вибирати методи дослідження та аналізувати отримані результати; - уміння застосовувати інформаційно-комунікаційні технології для розв’язування завдань містобудівного характеру; - застосування дослідницьких підходів до збирання та аналізу кількісної і якісної інформації, необхідної для виявлення проблем містобудівного характеру; - розроблення власного дослідницького підходу до розв’язання завдань містобудівного характеру; - розроблення наукових моделей тих або інших істотних ознак та властивостей досліджуваного містобудівного об'єкта, взаємозв'язків і відносин між його структурними елементами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: "Сучасні концепції та інновації в архітектурі та містобудуванні", "Теорія містобудування (комплексне дослідження)"; кореквізити: "Наукові дослідження та семінари за їх тематикою", "Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи".
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Спецкурс з наукових досліджень спеціальності» складається із двадцяти п’яти лекцій у яких розкрито основні положення п’яти тем, структурованих за принципом переходу від загальних знань про науку до вивчення специфіки наукових досліджень у містобудуванні: перша – загальні питання про науку; друга – особливості функціонування та організація наукового дослідження; третя – поняття та структура наукової теорії; четверта – методологія та методи наукового дослідження; п’ята – наукові дослідження у містобудуванні. Послідовність викладу навчальної інформації відповідає загальноприйнятному розумінню науки як системи знань про закономірності розвитку природи і суспільства та способи її впливу на оточуючий світ. Особливу увагу приділено вироблення дослідницького підходу для розв’язання конкретних задач містобудівного характеру та розроблення наукової моделі тих або інших істотних ознак та властивостей досліджуваного містобудівного об'єкта, взаємозв'язків і відносин між його структурними елементами. Для поглиблення отриманих знань і вдосконалення практичних навичок, кожна тема супроводжується контрольними заходами (поточним контролем) і завершується розробленням індивідуальної науково-дослідної роботи. На заняттях створюються умови для активізації наукового потенціалу, вдосконалення навичок представлення та аналізу наукових рішень, критичний і проектних в Україні і за кордоном та ін.
Методи та критерії оцінювання: Основним методом контролю знань студентів є поточний (15 б.), підсумковий (15 б.) та семестровий (екзамен, 70 б.) контроль. Сумарно 100 б.
Рекомендована література: Петришин, Г. П., ред., 2006. Історичні архітектурно-містобудівні комплекси: наукові методи дослідження: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навчаються за напрямом «Архітектура». Львів: Видавництво Національного ун-ту «Львівська політехніка». Ідак, Ю. В. та Бойко Х. С., 2013. Студентська наукова робота: метод. вказівки для підгот., виконання наук. роботи та участі у СНТК для студентів баз. напряму «Архітектура», «Мистецтво», «Реставрація творів мистецтв» усіх спец. Ін-ту архітектури. Львів : Видавництво Львівської політехніки. Петришин, Г. П., Посацький, Б. С., Ідак, Ю. В., ред., 2016. Містобудівне проектування. Частина І: Місто як об’єкт проектування. Львів : Видавництво Львівської політехніки. Петришин, Г. П., Посацький, Б. С., Ідак, Ю. В., ред., 2017. Містобудівне проектування. Частина ІІ: Проектування структурних елементів міста. Львів : Видавництво Львівської політехніки.

Спецкурс з наукових досліджень спеціальності

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.03.O.094
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Дизайн архітектурного середовища
Лектор: Канд. арх., доц. Гой Б.В.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Результатом вивчення курсу є підготовка фахівців, здатних розробляти поглиблені наукові обґрунтування архітектурних концепцій та проектних рішень, застосовувати сучасні інноваційні дослідницькі методи.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: 1. Сучасні концепції та інновації в архітектурі та містобудуванні; 2. Сучасні архітектурні теорії та доктрини; 3. Наукові дослідження та семінари за їх тематикою; 4. Практикум з підготовки наукових публікацій, матеріалів конференцій та презентацій наукових доповідей.
Короткий зміст навчальної програми: У наш час архітектору важливо володіти методами збору та структурування інформації, бути здатним використовувати сучасні методики наукової роботи, вміти презентувати власні досягнення, будувати власну стратегію професійного зростання; бути готовим до пошуку свого місця на ринку праці. Навчальна дисципліна знайомить студентів з основними методами наукових досліджень у галузі архітектури, принципами організації науково-пошукової діяльності, методами збору та структурування інформації, правилами оформлення наукової частини магістерської кваліфікаційної роботи.
Методи та критерії оцінювання: Основним методом контролю знань студентів є поточний (10 б.), підсумковий (30 б.) та семестровий (екзамен, 60 б.) контроль. Сумарно 100 б.
Рекомендована література: 1. Вихрущ В.О. та ін. Методологія та методика наукового дослідження: Навчальний посібник. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. – 328 с. 2. Петрушенко В.Л Філософія і методологія науки: Навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 184 с. 3. Сушенцева Л.Л. та ін. Методика підготовки кваліфікаційної роботи магістра Навчально-методичний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2018. – 88 с. 4. Основи методології та організації наукових досліджень: Навч. посіб. для студентів, курсантів, аспірантів і ад’юнтів / за ред. А. Є. Конверського. — К.: Центр учбової літератури, 2010. — 352 с. 5. Грабченко А.І., Федорович В.О., Гаращенко Я.М. Методи наукових досліджень: Навч. посібник. – Х.: НТУ "ХПІ", 2009. – 142 с. 6. Юринець В. Є. Методологія наукових досліджень : навч. посібник. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2011. – 178 с. 7. Методика та організація наукових досліджень: Навч. посіб./ С. Е. Важинський, Т І. Щербак. – Суми: СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2016. – 260 с. 8. Ковальчук В. В. Основи наукових досліджень. Навчальний посібник. — 3-е вид., перероб. і допов. — К. : ВД «Професіонал», 2005. — 240 с 9. Шейко В. М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності. Підручник для студентів вищих навч. закладів. — X.: ХДАК, 1998. — 288 с.

Спецкурс з наукових досліджень спеціальності

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.04.O.119
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Архітектура та реставрація
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна