Наукові дослідження та семінари за їх тематикою

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.01.O.044
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Архітектурне проектування
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна

Наукові дослідження та семінари за їх тематикою

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.01.O.045
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Архітектурне проектування та інженерія
Лектор: к.арх., доц. Гнат Галина
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ПРН 1 Володіти знаннями основних понять, термінів і значень, мови професійного спілкування в сфері архітектури та містобудування, дотримуватись норм академічної доброчесності ПРН 2 Застосовувати програмні засоби, сучасні ІТ-технології, інформаційні ресурси у процесі вирішення дослідницьких та проектних архітектурно-містобудівних задач ПРН 4 Враховувати енергоефективні та інші інноваційні технології, пропагувати ідеї сталого розвитку, гуманізації й гармонізації середовища у прийнятті комплексних архітектурно-містобудівних рішень ПРН 5 Ініціювати участь у розробці конкурсних проектів, розробляти і презентувати концептуальні архітектурно-містобудівні рішення, застосовувати креативні способи діяльності ПРН 8 Формувати дані передпроектного аналізу архітектурно-містобудівних об’єктів та територій, відведених під забудову, реконструкцію чи реставрацію ПРН 12 Проектувати архітектурні будівлі і споруди в історично-сформованому міському середовищі з урахуванням перспектив розвитку територій, регіональних особливостей архітектури
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Основи формування житлових і громадських об'єктів (комплексне дослідження) Комплексне дослідження архітектурно-містобудівного об'єкту Кореквізити: Спецкурс з наукових досліджень спеціальності Виконання магістерської кваліфікаційної роботи Практикум з підготовки наукових публікацій, матеріалів конференцій та презентацій наукових доповідей
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна присвячена специфіці проведення наукового дослідження, методиці наукового дослідження. Велика увага приділяється культурі викладу наукової інформації, достовірності отриманих результатів та його графічному оформленню.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль: оцінка активності на заняттях, перевірка індивідуальних завдань, оцінювання самостійних робіт та презентацій за темою наукового дослідження. Підсумковий контроль: диференційований залік.
Рекомендована література: 1. 2.

Наукові дослідження та семінари за їх тематикою

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.02.O.072
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Містобудування
Лектор: доцент, доктор архітектури Ідак Юлія Володимирівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знання наукових понять, принципів та методів, необхідних для розв’язання дослідницьких задач містобудівного характеру; - знання особливостей організації та порядку проведення наукових досліджень; - уміння застосовувати інформаційно-комунікаційні технології для розв’язування задач містобудівного характеру та представлення таких результатів; - уміння застосовувати професійно-орієнтовані знання й практичні навички для розв’язування дослідницьких задач містобудівного характеру; - здатність інтегрувати знання з інших дисциплін та оцінювати їх доцільність під час проведення досліджень містобудівного характеру; - здатність застосовувати пріоритетні наукові підходи та враховувати нетипові ситуації під час розв’язання задач містобудівного спрямування
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: "Сучасні концепції та інновації в архітектурі та містобудуванні", "Теорія містобудування (комплексне дослідження)"; кореквізити: "Спецкурс з наукових досліджень спеціальності", "Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи"
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Наукові дослідження та семінари за їх тематикою» складається із п’яти лекцій у яких розкрито основні положення про організацію та методологію науково-дослідної роботи. Також навчальною дисципліною передбачено десять практичних занять у межах яких на конкретних прикладах детально розглядаються теоретичні положення навчальної дисципліни та презентується напрацьований матеріал відповідно до тематики магістерської кваліфікаційної роботи у формі наукової публікації, презентації та усної доповіді на науковому семінарі кафедри. Послідовність викладу навчальної інформації відповідає загальноприйнятному розумінню методології як вчення про науковий метод пізнання й перетворення світу, його філософська, теоретична основа. Особливу увагу приділено побудові логічної структури дослідження, що визначає спосіб і послідовність рішення та необхідна для розв’язання поставленої задачі. Для поглиблення отриманих знань і вдосконалення практичних навичок, кожна тема супроводжується контрольними заходами (поточним контролем) і завершується публікацією та доповіддю на науковому семінарі кафедри. На заняттях створюються умови для активізації наукового потенціалу, вдосконалення навичок представлення та критичного аналізу наукових рішень, розроблених як в Україні, так і за кордоном
Методи та критерії оцінювання: Основним методом контролю знань студентів є поточний (30 б.), підсумковий (30 б.) та семестровий (40 б.) контроль. Сумарно 100 б.
Рекомендована література: Петришин, Г. П., ред., 2006. Історичні архітектурно-містобудівні комплекси: наукові методи дослідження: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навчаються за напрямом «Архітектура». Львів: Видавництво Національного ун-ту «Львівська політехніка». Ідак, Ю. В. та Бойко Х. С., 2013. Студентська наукова робота: метод. вказівки для підгот., виконання наук. роботи та участі у СНТК для студентів баз. напряму «Архітектура», «Мистецтво», «Реставрація творів мистецтв» усіх спец. Ін-ту архітектури. Львів : Видавництво Львівської політехніки. Петришин, Г. П., Посацький, Б. С., Ідак, Ю. В., ред., 2016. Містобудівне проектування. Частина І: Місто як об’єкт проектування. Львів : Видавництво Львівської політехніки. Петришин, Г. П., Посацький, Б. С., Ідак, Ю. В., ред., 2017. Містобудівне проектування. Частина ІІ: Проектування структурних елементів міста. Львів : Видавництво Львівської політехніки.

Наукові дослідження та семінари за їх тематикою

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.03.O.093
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Дизайн архітектурного середовища
Лектор: Канд. арх, доц. Яців М. Б.; ст. викл. Копиляк І. М.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Наукові дослідження – складова професійної підготовки, яка передбачає навчання студентів методології і методики дослідження, а також систематичну участь у дослідницькій діяльності, забезпечення технологіями, вміннями творчого підходу до дослідження актуальних наукових проблем. Науково дослідна робота має важливе значення у формуванні фахового творчого потенціалу студентів. Важливою складовою наукової роботи студента є подання досліджень у формі презентації та усної доповіді.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: 1. Сучасні архітектурні теорії та доктрини.; 2. Сучасні концепції та інновації в архітектурі та містобудуванні; 3. Футуристичний дизайн середовища; 4. Спецкурс з наукових досліджень спеціальності.
Короткий зміст навчальної програми: Наукове дослідження в галузі архітектури (дизайну архітектурного середовища) спрямоване на вивчення методів та засобів формування громадських об’єктів та просторів, а також можливостей їхньої модернізації в нових соціально-економічних умовах. Кожне наукове дослідження має свою специфіку, яка пов’язана із формою існування об’єктів архітектури. Ними можуть бути відображення об’єктивної дійсності або явища, які мають значення для певної суб'єктивної мети.
Методи та критерії оцінювання: Диференційований залік. Поточний контроль – 80 б. Підсумковий тест – 20 б.
Рекомендована література: 1. Вихрущ В.О. та ін. Методологія та методика наукового дослідження: Навчальний посібник. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. – 328 с. 2. Петрушенко В.Л Філософія і методологія науки: Навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 184 с. 3. Сушенцева Л.Л. та ін. Методика підготовки кваліфікаційної роботи магістра Навчально-методичний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2018. – 88 с. 4. Основи методології та організації наукових досліджень: Навч. посіб. для студентів, курсантів, аспірантів і ад’юнтів / за ред. А. Є. Конверського. — К.: Центр учбової літератури, 2010. — 352 с. 5. Грабченко А.І., Федорович В.О., Гаращенко Я.М. Методи наукових досліджень: Навч. посібник. – Х.: НТУ "ХПІ", 2009. – 142 с. 6. Юринець В. Є. Методологія наукових досліджень : навч. посібник. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2011. – 178 с. 7. Методика та організація наукових досліджень: Навч. посіб./ С. Е. Важинський, Т І. Щербак. – Суми: СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2016. – 260 с. 8. Ковальчук В. В. Основи наукових досліджень. Навчальний посібник. — 3-е вид., перероб. і допов. — К. : ВД «Професіонал», 2005. — 240 с 9. Шейко В. М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності. Підручник для студентів вищих навч. закладів. — X.: ХДАК, 1998. — 288 с.

Наукові дослідження та семінари за їх тематикою

Спеціальність: Архітектура та містобудування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.191.04.O.118
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Архітектура та реставрація
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна