Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами

Спеціальність: Облік і оподаткування
Код дисципліни: 7.071.01.O.002
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: к.е.н., доцент кафедри обліку та аналізу Литвиненко Наталія Олександрівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення дисципліни «Облік та фінансова звітність за міжнародними стандартами» є засвоєння студентами знань з теорії та прикладних засад застосування принципів і процедур обліку активів, зобов’язань та власного капіталу й складання фінансової звітності за міжнародними стандартами
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: - здатність розв’язувати складні завдання і проблеми у сфері професійної діяльності з обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог; загальні компетентності: -вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми; -здатність спілкуватися іноземною мовою. -навички використання інформаційних і комунікаційних технологій -здатність працювати в міжнародному контексті фахові компетентності, які забезпечують здаатність: - організовувати обліковий процес та регламентувати діяльність його виконавців у відповідності з вимогами законодавства та менеджменту підприємства. - формувати фінансову звітність за міжнародними стандартами, коректно інтерпретувати, оприлюднювати й використовувати відповідну інформацію для прийняття ефективних управлінських рішень; - виконувати процедури обліково-аналітичного й контрольного забезпечення прийнтяття управлінських рішень з урахуванням сфери економічної діяльності субєкта господарювання.
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: засвоїти теоретичні та прикладні засади застосування принципів і процедур обліку активів, зобов’язань та власного капіталу й складання фінансової звітності за міжнародними стандартами; уміти розробляти й реалізовувати індивідуальні чи командні проекти в сфері обліку та фінансової звітності за міжнародними стандартами
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - пререквізит: «Бухгалтерський облік в управлінні підприємством», «Фінансовий аналіз»; - коререквізити: «Організація бухгалтерського обліку», «Управлінські інформаційні системи в обліку, аналізі та аудиті»
Короткий зміст навчальної програми: Розгляд питань обліку і звітності за міжнародними стандартами розпочинається з розкриття: організаційно-процедурних питань розробки та прийняття міжнародних стандартів обліку та фінансової звітності й висвітлення концепції складання та подання фінансових звітів за МСФЗ; складу і структури фінансових звітів за міжнародними стандартами обліку. Значну увагу приділено: розкриттю впливу змін облікової політики, облікових оцінок та помилок на фінансові звіти, систематизації подій, після дати балансу та коригуванню елементів фінансових звітів; теоретичним та методичним особливостям обліку і відображення у фінансовій звітності: матеріальних та інших нефінансових активів; фінансових інструментів; інвестицій. Також розкрито базові засади щодо відображення у Звіті про фінансовий стан забезпечень, виплат працівникам, програм пенсійного забезпечення, забезпечень, умовних зобов’язань та активів. Сформульовано особливості відображення у звітності доходів від продажу продукції (надання послуг) та від державних грантів, собівартості та інших операційних витрат. Завершують курc теми, що стосуються: особливостей формування фінансової звітності за міжнародними стандартами та характеристики економічних засад операцій з об’єднання бізнесу та методичних особливостей складання консолідованої фінансової звітності. Під час викладення лекційного матеріалу основну увагу звернено на процес формування міжнародних стандартів обліку та фінансової звітності, їхню структуру та базові принципи обліку і складання фінансової звітності. Акцентовано на прикладних засадах застосування норм міжнародних стандартів обліку і фінансової звітності для відображення у системі обліку та первинній і консолідованій фінансовій звітності операцій з наявності та руху активів, власного капіталу та зобов’язань.
Опис: Сутність Міжнародних стандартів фінансової звітності та основні процедури їх впровадження. Склад і структура фінансових звітів, складених відповідно до норм міжнародних стандартів обліку та фінансової звітності. Формування облікової політики в організації бухгалтерського обліку за міжнародними стандартами обліку та фінансової звітності. Визнання, оцінка та розкриття інформації про активи підприємства у фінансовій звітності. Особливості визнання, оцінки та розкриття інформації про зобов’язання підприємства. Вимоги щодо визнання, оцінки та розкриття інформації про доходи і витрати підприємства. Порядок обліку та відображення в фінансовій звітності фінансових інструментів. Визнання, оцінка та відображення в фінансовій звітності інвестора інвестицій в спільні та асоційовані підприємства. Особливості обліку об’єднання бізнесу та консолідація фінансових звітів. Формування фінансової звітності за міжнародними стандартами обліку.
Методи та критерії оцінювання: - Поточний контроль (30%): усне опитування; - Підсумковий контроль (70%) - екзамен
Критерії оцінювання результатів навчання: див стор. 8 Робочої програми навчальної дивципліни "Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами"
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Current control (СC) - 30 Number of points for written examination control - 60 Oral component - 10 Total number of points for examination control - 70 Together for the discipline - 100
Рекомендована література: 1. Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами / Лучко М.Р., Бенько І.Д. – Тернопіль : Економічна думка ТНЕУ, 2016. – 360 с. 2. Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами : навч. посіб. / С. О. Кузнецова, І. Б. Чернікова. – Х. : Видавництво «Лідер», 2016. – 318 с. 3. Міжнародні стандарти фінансової звітності. Підручник і практикум / Чая В.Т., Чая Г.В. – Тернопіль : Юрайт, 2017. – 417 с. 4 . МСФЗ: Короткий курс для практиків / [С.Я. убілевич, о.І. Мазіна, С.А. Рогозний, О.В. Карпачова, О.О. Дядюн]. – Х.: ТОВ «ФАТОР-ДРУК», 2020. – 364 с. 5. Облік у зарубіжних країнах : навч.посіб. / Н.С. Акімова., А.П. Грінько, О.В. Топоркова, Т. А. Наумова, Н.С.Ковалевська, Л. О. Кирильєва, В. В. Янчев.– Х.: ХДУХТ, 2016. – 288 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу здобувачів освіти з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https//lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол №35).