Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами (курсовий проєкт)

Спеціальність: Облік і оподаткування
Код дисципліни: 7.071.01.O.007
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: к.е.н., доцент кафедри обліку та аналізу Литвиненко Наталія Олександрівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення дисципліни «Облік та фінансова звітність за міжнародними стандартами» є засвоєння студентами знань з теорії та прикладних засад застосування принципів і процедур обліку активів, зобов’язань та власного капіталу й складання фінансової звітності за міжнародними стандартами
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: - здатність розв’язувати складні завдання і проблеми у сфері професійної діяльності з обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог; загальні компетентності: -вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми; -здатність спілкуватися іноземною мовою. -навички використання інформаційних і комунікаційних технологій -здатність працювати в міжнародному контексті фахові компетентності, які забезпечують здаатність: - організовувати обліковий процес та регламентувати діяльність його виконавців у відповідності з вимогами законодавства та менеджменту підприємства. - формувати фінансову звітність за міжнародними стандартами, коректно інтерпретувати, оприлюднювати й використовувати відповідну інформацію для прийняття ефективних управлінських рішень; - виконувати процедури обліково-аналітичного й контрольного забезпечення прийнтяття управлінських рішень з урахуванням сфери економічної діяльності субєкта господарювання.
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: засвоїти теоретичні та прикладні засади застосування принципів і процедур обліку активів, зобов’язань та власного капіталу й складання фінансової звітності за міжнародними стандартами; уміти розробляти й реалізовувати індивідуальні чи командні проекти в сфері обліку та фінансової звітності за міжнародними стандартами
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - пререквізит: «Бухгалтерський облік в управлінні підприємством», «Фінансовий аналіз»; - коререквізити: «Організація бухгалтерського обліку», «Управлінські інформаційні системи в обліку, аналізі та аудиті»
Короткий зміст навчальної програми: Сутність Міжнародних стандартів фінансової звітності та основні процедури їх впровадження. Склад і структура фінансових звітів, складених відповідно до норм міжнародних стандартів обліку та фінансової звітності. Формування облікової політики в організації бухгалтерського обліку за міжнародними стандартами обліку та фінансової звітності. Визнання, оцінка та розкриття інформації про активи підприємства у фінансовій звітності. Особливості визнання, оцінки та розкриття інформації про зобов’язання підприємства. Вимоги щодо визнання, оцінки та розкриття інформації про доходи і витрати підприємства. Порядок обліку та відображення в фінансовій звітності фінансових інструментів. Визнання, оцінка та відображення в фінансовій звітності інвестора інвестицій в спільні та асоційовані підприємства. Особливості обліку об’єднання бізнесу та консолідація фінансових звітів. Формування фінансової звітності за міжнародними стандартами обліку.
Опис: Розгляд питань обліку і звітності за міжнародними стандартами розпочинається з розкриття: організаційно-процедурних питань розробки та прийняття міжнародних стандартів обліку та фінансової звітності й висвітлення концепції складання та подання фінансових звітів за МСФЗ; складу і структури фінансових звітів за міжнародними стандартами обліку. Значну увагу приділено: розкриттю впливу змін облікової політики, облікових оцінок та помилок на фінансові звіти, систематизації подій, після дати балансу та коригуванню елементів фінансових звітів; теоретичним та методичним особливостям обліку і відображення у фінансовій звітності: матеріальних та інших нефінансових активів; фінансових інструментів; інвестицій. Також розкрито базові засади щодо відображення у Звіті про фінансовий стан забезпечень, виплат працівникам, програм пенсійного забезпечення, забезпечень, умовних зобов’язань та активів. Сформульовано особливості відображення у звітності доходів від продажу продукції (надання послуг) та від державних грантів, собівартості та інших операційних витрат. Завершують курc теми, що стосуються: особливостей формування фінансової звітності за міжнародними стандартами та характеристики економічних засад операцій з об’єднання бізнесу та методичних особливостей складання консолідованої фінансової звітності.
Методи та критерії оцінювання: - Поточний контроль (30%): усне опитування; - Підсумковий контроль (70%) - екзамен
Критерії оцінювання результатів навчання: Відповідність змісту курсового проекту темі дослідження, повнота розкриття розділу та підрозділів; логічність, послідовність та структурованість матеріалу; проведено аналіз (огляд) літературних джерел (10-15 позицій) щодо об'єкту дослідження; сформульовано короткі висновки та пропозиції Загальна максимальна оцінка за виконання курсового проекту - 60 балів Загальна максимальна оцінка за захист курсового проекту - 40 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами / Лучко М.Р., Бенько І.Д. – Тернопіль : Економічна думка ТНЕУ, 2016. – 360 с. 2. Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами : навч. посіб. / С. О. Кузнецова, І. Б. Чернікова. – Х. : Видавництво «Лідер», 2016. – 318 с. 3. Міжнародні стандарти фінансової звітності. Підручник і практикум / Чая В.Т., Чая Г.В. – Тернопіль : Юрайт, 2017. – 417 с. 4 . МСФЗ: Короткий курс для практиків / [С.Я. убілевич, о.І. Мазіна, С.А. Рогозний, О.В. Карпачова, О.О. Дядюн]. – Х.: ТОВ «ФАТОР-ДРУК», 2020. – 364 с. 5. Облік у зарубіжних країнах : навч.посіб. / Н.С. Акімова., А.П. Грінько, О.В. Топоркова, Т. А. Наумова, Н.С.Ковалевська, Л. О. Кирильєва, В. В. Янчев.– Х.: ХДУХТ, 2016. – 288 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).