Філософські проблеми наукового пізнання

Спеціальність: Міжнародна економіка
Код дисципліни: 7.292.01.M.014
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Філософія
Лектор: д.філос.н., доц. Карівець І.В. к. філос.н., доц. Кадикало А.М.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Завдання вивчення дисципліни: надання студентам об’єктивної та сучасної інформації в галузі досліджень виникнення та функціонування релігії як особливої форми світосприйняття; продемонструвати студентам актуальність досліджень впливу релігії на історію, соціум та людину У результаті вивчення модуля студент повинен: - знати психічні, соціальні та історичні причини виникнення релігії; - знати відмінності між різними релігійними переконаннями та їх вплив на сучасну політику та соціальні процеси; - знати про конфесійну ситуацію в Україні на початку ХХІ століття та можливі шляхи вирішення релігійних конфліктів; - вміти порівнювати чинники, що визначають характер і функціонування різних типів релігії; - вміти аналізувати вплив релігійних факторів на соціальну картину тих чи інших націй, етносів, країн - вміти формувати навички, що вможливлюють практичне розв’язання релігійних конфліктів на основі конституційно-правових норм, свободи совісті; - вміти розрізняти політичні та релігійні причини, що формують сучасну релігійну картину світу та впливають на міжнародну політику; - розуміти сутність соціального виміру глобального економічного розвитку та імплементувати принципи соціальної відповідальності в діяльності суб’єктів міжнародних економічних відносин; - презентувати результати власних досліджень шляхом підготовки наукових публікацій і апробацій на наукових заходах; - володіти концептуальними знаннями, набутими у процесі навчання та/або професійної діяльності на рівні новітніх досягнень, які є основою для оригінального мислення та інноваційної діяльності, зокрема в контексті дослідницької роботи; - вміти зрозуміло і недвозначно донести власні висновки, а також знання та пояснення, що їх обґрунтовують, до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - Пререквізіт: філософія, фізика, математика. - Кореквізіт: дисципліни методичного і методологічного спрямування.
Короткий зміст навчальної програми: Філософія і наука в історичному і структурно-логічному контекстах. Проблеми сучасної наукової методології. Філософський аналіз взаємин суб’єкту та об’єкту наукового пізнання. Філософське осмислення емпіричної бази науки. Проблеми переходу від фактів до теорії в сучасному науковому пізнанні. Філософські проблеми наукової евристики. Філософський контекст визначення парадигмальних характеристик соціально-гуманітарного наукового пізнання.
Методи та критерії оцінювання: - Поточний контроль (40%): усне опитування, виступи на семінарах, тести, колоквіум. - Підсумковий контроль (60%): виконання підсумкової контрольної роботи, залік.
Рекомендована література: 1. Петрушенко В.Л. Філософія і методологія науки: Навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. 2. Єріна А.М., Захожай В.Б., Єрін Д.Л. Методологіч наукових досліджень. – К., 2004. 3. Науковий світогляд на зламі століть . – К.: Вид. ПАРАПАН, 2006. 4. Світоглядні імплікації науки. – К.: Вид. ПАРАПАН, 2004. 5. Аналитическая философия: Избранные тексты. – М.: Изд-во МГУ, 1993. 1. Введение в историю и философию науки. – М.: Академический проект, 2005. 2. The 20 big questions in science. // Birch H., Stuart C., Keat Looi M. // The Guardian. The Observer. 01.09.2013.