Технології захисту гідросфери та атмосфери

Спеціальність: Прикладна екологія та збалансоване природокористування
Код дисципліни: 7.183.01.O.004
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Екологічна безпека та природоохоронна діяльність
Лектор: доц. Шибанова А.М.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою дисципліни “Технології захисту гідросфери та атмосфери ” є формування системи знань про способи очищення промислових стічних вод від забруднень різного характеру та атмосферного повітря від забруднення промисловим пилом і газами та надання студентам знань та практичних навичок для зниження забруднення гідросфери та атмосферного повітря .
Завдання: ІНТ Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у сфері технологій захисту навколишнього середовища при здійсненні професійної діяльності або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується комплексністю й невизначеністю умов і вимог. КЗ1.Здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях; КЗ2. Здатність спілкуватися іноземною мовою; КЗ3. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. КС2. Здатність використовувати науково-обґрунтовані методи обробки результатів досліджень в галузі технологій захисту навколишнього середовища; КС5. Здатність впроваджувати і використовувати відновлювальні джерела енергії, ресурсо- та енергозберігаючі технології; КС6. Здатність контролювати й оцінювати ефективність природоохоронних заходів та застосовуваних технологій.
Результати навчання: Аналізувати складні системи, розуміти їх взаємозв’язки та організаційну структуру. Використовувати сучасні комунікаційні, комп’ютерні технології у природоохоронній сфері, збирати, зберігати, обробляти і аналізувати інформацію про стан навколишнього середовища та виробничої сфери для вирішення завдань професійної діяльності. Обгрунтовувати рішення направлені на мінімізацію екологічних ризиків господарської діяльності на загальнодержавному, регіональному й локальному рівнях. Використання знання технологій заповідної справи та особливостей формування екомережі для збереження ландшафтного та біологічного різноманіття. Уміння представляти та обговорювати отримані результати та здійснювати трансфер набутих знань. Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи та досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Технології адаптації до змін клімату, Опрацювання та аналіз екологічної інформації
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна “Технології захисту гідросфери та атмосфери” призначена для комплексного забезпечення майбутніх фахівців-екологів інформацією про напрямки реалізації природоохоронних технологій, спрямованих на захист гідросфери та атмосфери. В процесі вивчення дисципліни “Технології захисту гідросфери та атмосфери” студент повинен знати про речовини, які забруднюють гідросферу та атмосферу, про шкоду, яку вони можуть нанести здоров’ю людини, рослинному та тваринному світу; методи очищення стічних вод та вловлювання газоподібних і дисперсних викидів; основи вибору та розрахунку очисного обладнання. Студент повинен здійснювати інженерні розрахунки захисту гідросфери та атмосферного повітря від забруднюючих речовин; приймати рішення щодо попередження і ліквідації негативних наслідків дії техногенних об’єктів на атмосферу і навколишнє середовище.
Опис: Механічна очистка та фізико-хімічні методи очистки промислових стічних вод. Хімічні та електрохімічні методи очистки стічних вод. Регенеративні та деструктивні методи очистки стічних вод від розчинених органічних домішок. Основні способи очищення газів. Очищення викидів від пароподібних і газоподібних забруднень. Проблеми і шляхи підвищення екологічності автомобільного транспорту.
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль (30%) — лабораторні заняття, усне опитування, контрольна робота • Підсумковий контроль (70%) — іспит
Критерії оцінювання результатів навчання: Лабораторні заняття Максимальна кількість балів за кожну лабораторну роботу № 1-6 – 3 бали, № 7 – 4 бали Максимальна кількість балів за захист кожної лабораторної роботи № 1-6 – 1 бал, № 7 – 2 бали Поточний контроль – 30 Екзаменаційний контроль письмова компонента – 60 усна компонента – 10 Разом за дисципліну – 100
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Природоохоронні технології. Частина 1. Захист атмосфери: навчальний посібник / Северин Л.І., Петрук В.Г., Безвозюк І.І., Васильківський І.В. – Вінниця : ВНТУ, 2012. – 388 с. 2. Ратушняк Г.С., Лялюк О.Г. Засоби очищення газових викидів. Навчальний посібник. – Вінниця: УНІВЕРСУМ-Вінниця, 2008. – 207 с. 3. Водовідведення та очищення стічних вод: навч. пос. Ч. 1. Водовідвідні мережі та споруди / Під заг. ред. А.І. Мацнєва. - Рівне : РДТУ, 1999.- 203 с. 4. Газоочистные и пылеулавливающие установки. Каталог. – М.: ЦНИИ „Электроника”, 1990. – 48 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).