Інноваційні аспекти розвитку харчових технологій

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 8.181.00.O.003
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Косів Руслана Богданівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знати перспективні напрями розвитку технологій напоїв бродіння; науково-теоретичні основи сучасних технологій напоїв бродіння; основи біотермодинаміки, кінетики ферментативних реакцій і біотехнологічних процесів. Вміти аналізувати наукову літературу з метою вибору напряму та методів дослідження. Вміти самостійно складати план дослідження, аналізувати експериментальні дані та формулювати висновки на основі отриманих результатів. Володіти навичками пошуку, критичного аналізу, узагальнення та систематизації наукової інформації, постановки цілей дослідження та вибору оптимальних напрямів і методів їх досягнення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Філософія і методологія науки
Короткий зміст навчальної програми: Перспективні напрями розвитку технологій напоїв бродіння. Нові види сировини й інгредієнтів у технологіях напоїв. Наукові основи й сучасні технології отримання екстрактів зі злакових культур і фруктів у технологіях напоїв. Основи кінетики ферментативних реакцій. Науково-теоретичні основи процесів бродіння в технологіях напоїв. Основи біотермодинаміки. Основи кінетики біотехнологічних процесів. Смакові й ароматичні сполуки напоїв бродіння. Наукові основи й сучасні способи стабілізації напоїв бродіння. Науково-практичні основи бродіння висококонцентрованого сусла в технологіях напоїв. Науково-практичні основи технологій слабоалкогольних і безалкогольних напоїв бродіння.
Методи та критерії оцінювання: письмово-усний контроль (30%); підсумковий контроль (залік): письмово-усна форма (70%)
Рекомендована література: 1. Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства: підручник / С. В. Іванов, В. А. Домарецький, В. Л. Прибильський [та ін.]. – К.: НУХТ, 2012. – 487 с. 2. Шиян, П. Л. Інноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика: монографія / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійнічук. – К.: Видавничий дім «Асканія», 2009. – 424 с. 3. Кунце В. Технология солода и пива: 3-е изд., пер. с нем. – СПб.:Изд-во «Профессия», 2009. – 1032 с. 4. Ли. Э., Пигготт Дж. Спиртные напитки: Особенности брожения и производства / Э. Ли, Дж. Пигготт (ред.); перевод с англ. под общ. Ред. А.Л.Панасюка. – СПб.:Изд-во «Профессия», 2006. – 552 с. 5. Физико-химические основы биотехнологии. Биотермодинамика: учеб. пособие / А. Н. Огурцов, О. Н. Близнюк. – Харьков : НТУ «ХПИ», 2011. – 256 с. 6. Бейли Дж., Оллис Д. Основы биохимической инженерии. Пер. с англ. в 2-х частях. Ч.1. – М.: Мир, 1989. – 692 с. 7. Chris Boulton, David Quain. Brewing Yeast and Fermentation. – John Wiley & Sons, Ltd, 2006. – 646 s. 8. Baxter, E. Denise, and Paul S. Hughes. Beer: Quality, safety and nutritional aspects. – Royal Society of Chemistry, 2001. – 136 s. 9. Alcoholic Beverages: Volume 7: The Science of Beverages / Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban. – Woodhead Publishing, 2019. – 549 s. 10. Non-Alcoholic Beverages Volume 6: The Science of Beverages / Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban. – Woodhead Publishing, 2019. – 559 s.