Числові методи та інформаційні технології в будівництві

Спеціальність: Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології
Код дисципліни: 6.194.00.O.15
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Опір матеріалів та будівельна механіка
Лектор: доц., канд. фіз.-мат. наук Стасюк Б. М.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: РН01. Формулювати задачі з вирішення проблемних ситуацій у професійній та/або академічній діяльності. РН10. Використовувати сучасні інформаційні технології при проектуванні, будівництві та експлуатації об’єктів професійної діяльності. РН15. Здійснювати гідрологічні, гідравлічні та гідротехнічні розрахунки з використанням сучасних програмних комплексів та спеціалізованих баз даних.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Вища математика. Теоретична механіка. Опір матеріалів (загальний курс) Будівельна механіка Теорія пружності
Короткий зміст навчальної програми: Курс «Числові методи та інформаційні технології в будівництві» належить до зага-льних курсів, що вивчається бакалаврами будівельних спеціальностей. Він ґрунтується на знаннях отриманих при вивченні дисциплін "Вища математика", "Фізика", "Теоретична механіка". Курс направлений на розвиток у студентів навиків застосування сучасних чисель-них методів розрахунку складних інженерних конструкцій. Основна увага приділяється теорії і практичному застосуванню методу скінчених елементів. Ця дисципліна дає змогу познайомитися з основами розрахунку складних конструкцій та споруд, що знаходяться в умовах складного опору. Вона також дозволяє зробити оцінку точності результатів, одержаних методами опору матеріалів, теорії пружності та пластичності. Вивчення основ методу скінчених елементів розширює коло досліджуваних об'єктів (пластини, оболонки, масиви), що мають широке застосування в будівництві. Проста і ефективна реалізація на ЕОМ за допомогою інтегрованої системи ЕЕМАР. Ця система не вимагає знання мов програмування та складання спеціальних програм для вирішення задач на ЕОМ. У той же час її використання розвиває навички алгоритмічного мислення, прищеплює вміння будувати і аналізу-вати алгоритми вирішення різних завдань. Комплекс має на меті допомогти студентам освоїти алгоритми методу скінчених елементів, що застосовуються в проектно-конструкторської та організаційно-управлінської діяльності інженера-будівельника. Крім того, належне освоєння знань з чисельних методів вирішення завдань є необхідною умовою успішного виконання розрахунково проектувальних робіт, курсових проектів при ви-вченні дисциплін, пов'язаних як з розрахунком і конструюванням несучих конструкцій будівельних споруд, так і з організацією, плануванням і управлінням будівельного виробництва. Матеріально-технічне забезпечення дисципліни: Мультимедійна система: проектор мультимедійний Epson, переносний екран, звукові колонки, персональний комп’ютер. У навчальних лабораторіях (509,508,506,409) наявні персональні комп’ютери для виконання лабораторних робіт (по 16 шт). Рік введення в експлуатацію: 2012, 2013, 2016 ПЗ: ОС Windows 10 - 64 ліцензії, LibreOfice, навчальні ліцензії програми FEMAP-NASTRAN NX версії 2021.1.2 - 64 ліцензії. Модульне об'єктноорієнтоване віртуальне навчальне середовище Moodle (код дисципліни 12421).
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль 40 % балів (розрахунково-графічні роботи, лабораторні роботи). • Підсумковим контроль 60 % (екзамен, письмово-усна форма).
Рекомендована література: 1. Андруник В.А.. Висоцька В.А.. Пасічник В.В.. Чирун Л.Б.. Чирун Л.В. Чисельні метоли в коми ютерних науках. Л.: Новий світ. 2020. - 470 с. 2. Petale M.D. Numerical Methods. Engineering Mathematics. (Theory & Solved Examples). – 2018. – 91 pp. 3. Коссак О. Тумашова О. Коссак О. Методи наближених обчислень: Навч. посібн. -Л.: БаК. 2003.-168 с. 4. Фельдман Л. П., Петренко А. І., Дмитрієва О. А. Чисельні методи в інформатиці. - К.: Видавнича група ВНУ. 2006. - 480 с. 5. Рудаков К.Н. FEMAP 10.2.0. Геометрическое и конечно-элементное моделирование кон-струкций. - К.: КПИ, 2011. -317 с.