Виконання магістерської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Хімічні технології високомолекулярних сполук
Код дисципліни: 7.161.07.O.019
Кількість кредитів: 15.00
Кафедра: Хімічна технологія переробки пластмас
Лектор: викладачі кафедри
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Підготовка магістерської кваліфікаційної роботи до публічного захисту
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: - ЗК1. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). - ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. - ЗК3. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. - ЗК4. Здатність працювати самостійно і в команді. - ЗК5. Здатність до самоосвіти та підвищення рівня професійної кваліфікації. фахові компетентності: - ФК1. Здатність досліджувати, класифікувати і аналізувати показники якості хімічної продукції, технологічних процесів і обладнання хімічних виробництв.
Результати навчання: • знати методи і засоби теоретичного і експериментального дослідження в області технології синтезу високомолекулярних сполук, створення пластмас, еластомерів і полімерних композитів на основі високомолекулярних сполук і олігомерів; • знати методи і засоби теоретичного і експериментального дослідження в області синтезу високомолекулярних сполук, формування виробів пластмас, еластомерів і полімерних композитів на основі високомолекулярних сполук і олігомерів; • вміти досліджувати фізико-хімічні і технологічні властивості полімерних матеріалів і їх компонентів з використанням сучасних методів планування і виконання експерименту; • мати уявлення про розроблення планів, програм і методик здійснення досліджень в галузі високомолекулярних сполук, полімерних матеріалів і виробів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Основи хімії полімерів • Теоретичні основи технологій синтезу полімерів • Спеціальні технологічні процеси синтезу і модифікування полімерів, • Хімічна технологія синтезу високомолекулярних сполук, • Використання комп'ютерних технологій у виробництві та переробленні полімерів.
Короткий зміст навчальної програми: Кваліфікаційна роботи має передбачати розв’язання складної задачі або проблеми хімічних технологій та інженерії, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій і характеризується невизначеністю умов і вимог.
Опис: Опрацьовування і аналіз спеціалізованих видань і журналів, баз даних, патентний пошук за темою науково-дослідної роботи. Ознайомлення з місцем роботи. Інструктаж з техніки безпеки. Ознайомлення з небезпечними і шкідливими речовинами і чинниками під час проведення науково-дослідної роботи, методами захисту від них. Опрацювання цілей і завдань наукових досліджень. Розроблення плану роботи. Вивчення методів постановки експерименту. Ознайомлення з об'єктами і методами досліджень. Здійснення експериментальної частини роботи. Вивчення принципів розроблення нормативної документації на науково-дослідну продукцію. Аналіз результатів проведених експериментів, статистична обробка результатів та їх опублікування.
Методи та критерії оцінювання: попередній захист
Критерії оцінювання результатів навчання: Кваліфікаційна робота має бути оприлюднена на офіційному сайті Національного університету «Львівська політехніка» або Навчально-наукового інституту хімії та хімічних технологій, або у репозитарії Національного університету «Львівська політехніка». Кваліфікаційна робота не повинна містити академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Програма практики: Методичні вказівки для студентів спеціальності 05130198 “Хімічна технологія високомолекулярних сполук” / Укл.: В.С. Моравський, В.Є. Левицький, В.Й. Скорохода, М.М. Братичак, М.Л. Шекета. – Львів: Національний університет “Львівська поліехніка”, 2011. – 36 с. 2. Ровкина Н.М., Ляпков А.А. Лабораторный практикум по химии и технологии полимеров. Ч.I. Основные методы получения полимеров. Томск: Изд-во Томского политехнического университета, 2007. — 132 с. 3. Лабораторный практикум по химии и технологии высокомолекулярных соединений : учеб. пособие для студ. хим.-технол. спец. вузов / А.М. Торопцева, К.В. Белогородская, В.М. Бондаренко ; под ред. А.Ф. Николаева. Л. : Химия, 1972. 416 с. 4. Коршак В.В. Технология пластических масс. 3-е изд., перераб. и доп. - М.: Химия, 1985. - 560 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).