Технологічні процеси пакування харчових продуктів

Спеціальність: Машини і технології паковання
Код дисципліни: 7.131.04.O.005
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: Боровець Володимир Михайлович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Розробляти технологічні процеси із врахуванням можливості їх механізації, автоматизації та управління; проектувати технологічне оснащення для механоскладальних робіт; проводити техніко-економічний аналіз варіантів та здійснювати вибір оптимальних. - Проектувати, розраховувати системи управління виробничим устаткуванням, технологічними процесами, машинами, установками для виконання наукових експериментів. - Проектувати та створювати реляційні бази даних для вирішення окремих задач технології; використовувати бази даних та системи керування базами даних у спеціалізованих системах автоматизованого проектування конструкторсько-технологічного та управлінського спрямування. - Здійснювати оптимальний вибір обладнання та технології функціонування. - Аналізувати технологічні процеси виготовлення виробів з точки зору їх метрологічного забезпечення; синтезувати схеми контролю параметрів якості виробів; проектувати раціональні засоби технічного контролю; оформляти технологічну документацію на заходи технічного контролю виробів. - Виконувати обґрунтований вибір оптимальних параметрів, здійснювати розрахунки при проектуванні технологічного процесу та транспортних систем для виготовлення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Пакувальне обладнання; Обладнання для дозування матеріалів.; Технологія пакування та зберігання пакованої продукції. Кореквізити: Автомати та автоматичні лінії пакування. Програмування і комп’ютерні технології у виробництві
Короткий зміст навчальної програми: Загальні основи технології пакування харчових продуктів. Основні засоби процесів пакування. Вимоги‚ що ставляться до упаковки для харчових продуктів. Технологічні особливості виробництва і зберігання харчових продуктів. Вплив зовнішнього середовища на зберігання харчових продуктів та санітарно-гігієнічні вимоги. Методи оцінки властивостей полімерних і комбінованих матеріалів. Споживча упаковка для неконсервованих харчових продуктів. Упаковка гігроскопічних продуктів. . Пакування хлібобулочних, борошняних і кондитерських виробів. Пакування напоїв. Пакування свіжих фруктів, ягід і овочів. Технологічні особливості пакування м'ясних, молочних та рибних продуктів. . Особливості пакування м’ясних продуктів. Пакування молочних продуктів. Пакування рибних продуктів. Споживчі упаковки для консервованих продуктів. Пакування зневоднених продуктів. Пакування продуктів дитячого і дієтичного харчування. Пакування кави та кавових продуктів. Пакування ароматомістких продуктів. Пакування заморожених продуктів. Пакування продуктів, що консервуються без нагрівання в упакованому виді. Пакування продуктів соління, маринування, квашення. Упаковки для харчових продуктів, що пастеризуються і стерилізуються термічним впливом в пакованому виді. Пакування продуктів у полімерній упаковці на технологічному обладнанні. М'яка тара для стерилізації. Пакування з вакуумуванням. Технологічне обладнання для пакування харчових продуктів.
Методи та критерії оцінювання: - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%); - підсумковий контроль (контрольний захід- екзамен): письмово-усна форма (70%).
Рекомендована література: 1. Гавва О.М., Безпалько А.П., Волчко А.І. Пакувальне обладнання в 3 кн. -1 кн. Обладнання для пакування продукції в споживчу тару / За ред.. О.М. Гавви. – Київ: ІАЦ «Упаковка», 2008. -436 с. 2. Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування / А.І. Соколенко, В.Б. Кості, К.В. Васильківський, О.Ю. Шевченко, В. Й. Лензіон, В.Г. Резнік / За ред.. А.І. Соколенка. –К.: АртЕк, 2000. -306с. 3. Фізико-хімічні властивості пакувальних матеріалів: навч. посібник / Костюк В. С, Соколенко А. І., Васильківський К. В. та ін. / За редакцією Соколенка А.І. / - К.: Кондор-Видавництво, 2013. - 402 с, 4. Мирончик В.Г., Орлов Л.О., Українець А.І. та ін. Розрахунки обладнання підприємств переробної і харчової промисловості. Навчальний посібник. –Вінниця: Нова книга, 2004.-288с. 5. Соколенко А.І., Яровий В.Л., Піддубник В.А., Васильківський К.В., М 74 Шевченко О.Ю. Моделювання процесів пакування./ За редакцією Соколенка А.І./Підручник. – Вінниця: Нова Книга, 2004 – 272с.

Технологічні процеси пакування харчових продуктів (курсовий проєкт)

Спеціальність: Машини і технології паковання
Код дисципліни: 7.131.04.O.007
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: Боровець Володимир Михайлович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Розробляти технологічні процеси із врахуванням можливості їх механізації, автоматизації та управління; проектувати технологічне оснащення для механоскладальних робіт; проводити техніко-економічний аналіз варіантів та здійснювати вибір оптимальних. - Проектувати, розраховувати системи управління виробничим устаткуванням, технологічними процесами, машинами, установками для виконання наукових експериментів. - Проектувати та створювати реляційні бази даних для вирішення окремих задач технології; використовувати бази даних та системи керування базами даних у спеціалізованих системах автоматизованого проектування конструкторсько-технологічного та управлінського спрямування. - Здійснювати оптимальний вибір обладнання та технології функціонування. - Аналізувати технологічні процеси виготовлення виробів з точки зору їх метрологічного забезпечення; синтезувати схеми контролю параметрів якості виробів; проектувати раціональні засоби технічного контролю; оформляти технологічну документацію на заходи технічного контролю виробів. - Виконувати обґрунтований вибір оптимальних параметрів, здійснювати розрахунки при проектуванні технологічного процесу та транспортних систем для виготовлення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Пакувальне обладнання; Обладнання для дозування матеріалів.; Технологія пакування та зберігання пакованої продукції. Кореквізити: Автомати та автоматичні лінії пакування. Програмування і комп’ютерні технології у виробництві
Короткий зміст навчальної програми: Загальні основи технології пакування харчових продуктів. Основні засоби процесів пакування. Вимоги‚ що ставляться до упаковки для харчових продуктів. Технологічні особливості виробництва і зберігання харчових продуктів. Вплив зовнішнього середовища на зберігання харчових продуктів та санітарно-гігієнічні вимоги. Методи оцінки властивостей полімерних і комбінованих матеріалів. Споживча упаковка для неконсервованих харчових продуктів. Упаковка гігроскопічних продуктів. . Пакування хлібобулочних, борошняних і кондитерських виробів. Пакування напоїв. Пакування свіжих фруктів, ягід і овочів. Технологічні особливості пакування м'ясних, молочних та рибних продуктів. . Особливості пакування м’ясних продуктів. Пакування молочних продуктів. Пакування рибних продуктів. Споживчі упаковки для консервованих продуктів. Пакування зневоднених продуктів. Пакування продуктів дитячого і дієтичного харчування. Пакування кави та кавових продуктів. Пакування ароматомістких продуктів. Пакування заморожених продуктів. Пакування продуктів, що консервуються без нагрівання в упакованому виді. Пакування продуктів соління, маринування, квашення. Упаковки для харчових продуктів, що пастеризуються і стерилізуються термічним впливом в пакованому виді. Пакування продуктів у полімерній упаковці на технологічному обладнанні. М'яка тара для стерилізації. Пакування з вакуумуванням. Технологічне обладнання для пакування харчових продуктів.
Методи та критерії оцінювання: -захист курсового проекту. Диференційний залік. (100%)
Рекомендована література: 1. Гавва О.М., Безпалько А.П., Волчко А.І. Пакувальне обладнання в 3 кн. -1 кн. Обладнання для пакування продукції в споживчу тару / За ред.. О.М. Гавви. – Київ: ІАЦ «Упаковка», 2008. -436 с. 2. Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування / А.І. Соколенко, В.Б. Кості, К.В. Васильківський, О.Ю. Шевченко, В. Й. Лензіон, В.Г. Резнік / За ред.. А.І. Соколенка. –К.: АртЕк, 2000. -306с. 3. Фізико-хімічні властивості пакувальних матеріалів: навч. посібник / Костюк В. С, Соколенко А. І., Васильківський К. В. та ін. / За редакцією Соколенка А.І. / - К.: Кондор-Видавництво, 2013. - 402 с, 4. Мирончик В.Г., Орлов Л.О., Українець А.І. та ін. Розрахунки обладнання підприємств переробної і харчової промисловості. Навчальний посібник. –Вінниця: Нова книга, 2004.-288с. 5. Соколенко А.І., Яровий В.Л., Піддубник В.А., Васильківський К.В., М 74 Шевченко О.Ю. Моделювання процесів пакування./ За редакцією Соколенка А.І./Підручник. – Вінниця: Нова Книга, 2004 – 272с.