Statistical methods for quality control

Major: Metrology and Measuring Equipment
Code of subject: 7.152.01.M.021
Credits: 5.00
Department: Measuring Information Technologies
Lecturer: Nataliya Hots
Semester: 2 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: Knowledge of statistical methods Students quality control and quality management of production processes and the ability to use the acquired knowledge in engineering practice in various fields of industry, science and technology, including: 1. Knowledge about the organization of technical surveillance of the production and conduct its certification; 2. Knowledge of the main processes of manufacturing products, processes and services, the ability to control the process parameters; 3. Knowledge of methods, tools and regulatory framework to ensure product quality. 4. Ability to plan experimental studies obґrunto¬vuvaty their choice of hardware to process the results and present them in the right form. 5. Ability to organize testing and quality control, to investigate its safety to health, property, consumer, environmental and government requirements to apply the principles of sustainable improvement and competitiveness of products.
Required prior and related subjects: Quality menegement Qualimetry
Summary of the subject: In the discipline are considered classical methods of quality assurance, such as Pareto chart, cause-effect Ishikawa diagram, check sheet, and others. Also the features of the application of modern methods of management processes and quality management.
Assessment methods and criteria: The total number of points - 100 Exam - 70 Current control - 30
Recommended books: 1. Самней С. Методы контроля качества// Хёдзюнка то хинсицу канри (Япония).—1988.—№ 4.— С. 24—54. 2. ДСТУ ISO 9004-2001 Системи управління якістю. Настанови щодо поліпшення діяльності. 3. Наятани Ё. Что такое «Семь новых инструментов контроля качества»// Хёдзюнка то хинсицу канри (Япония),— 1986,— № 1.— С. 71—81. 4. Яно Х., Тагути Г. и др. Что такое методы Тагути// Хёдзюнка то хинсицу канри (Япония),— 1988.— № 5. — С. 4—15. 5. “Семь инструментов качества» в Японской экономике. - М.: Издательство стандартов, 1990, 88 с. 6. Боженко Л.І., Гутта О.Й. Управління якістю, основи стандартизації та сертифікації продукції. Навчальний посібник. – Львів, 2001. – 176 с. 7. Журавлев Е.В., Зарубинский В.М., Ищенко Е.В. Управление качеством на предприятии. – К.: Укр. Консалтинговая Сеть, 2002.- 56 c. 8. Павлов В.І., Павліха П.В., Мишко О.В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: Навчальний посібник. – Луцьк: Настир’я, 2002. – 152 с. 9. Пономарев С.В., Мищенко С.В. Управление качеством продукции: Введение в системы менеджмента качества. - М.: РИА "Стандарты и качество", 2004. - 248 с. 10. Шаповал М.І. Менеджмент якості. Підручник. 3-тє вид., випр. і доп. - К.: Т-во "Знання", КОО, 2007. - 471 с.