Accounting and Analysis of Commercial Activity

Major: Accounting and Taxation
Code of subject: 6.071.01.E.079
Credits: 4.00
Department: Accounting and Analysis
Lecturer: Ph.D., Olesia Lemishovska
Semester: 7 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: As a result of studying the module, the student must: - to know: features of organization and methods of accounting and analysis of commercial activity of enterprises, theory, methodology, practice of accounting in trade enterprises and public catering; - be able to: practically apply the acquired knowledge in accounting and analysis of the activities of trading enterprises.
Required prior and related subjects: - Prospectives: Accounting, Financial Accounting & Financial Accounting II, Economic Analysis; - Correcting: Accounting organization, Accounting in the management of the enterprise.
Summary of the subject: Features of commercial enterprises and their impact on the organization of accounting. The order of accounting at wholesale enterprises. Accounting for commodity transactions at retail outlets. Accounting for containers and packaging materials in commercial enterprises. Organization and accounting at catering establishments. Reporting of trade enterprises. Economic analysis and organization of analytical work in trade. Analytical indicators of trade enterprises. Analysis of the financial condition of commercial enterprises.
Assessment methods and criteria: - current control (30%): oral questioning, work on practical classes, execution of control work; - final control (60%): exam; - oral component (10%).
Recommended books: 1.Бухгалтерський облік в торгівлі та ресторанному господарстві: навч. посіб. / Г.В. Блакита. І.О. Гладій, О.М. Дзьоба, О.Т. Бровко. – К.: Центр учбової літератури, 2019. – 288 с. 2.Утенкова К. Облік у торгових підприємствах: Навчальний посібник /К. Утенкова .-К.: Алерта, 2016.-222 с. 3.Максимова В., Кузіна З., Стиренко Л., Степова С. Облік у галузях економіки: Навчальний посібник – К.: Центр учбової літератури, 2019. – 496 с. 4.Матвієнко А., Ковешников В., Разметова О.Організація готельно-ресторанного господарства: Навчальний посібник – К.: Центр учбової літератури, 2018. – 564с. 5.Економічний аналіз в підприємствах торгівлі та харчування : навч. посібник / Н.М. Гаркуша, Н.Б. Кащена, О.В. Цуканова, Нат. М. Гаркуша : Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - X., 2016. - 266 с.