Режими роботи систем пересилання та споживання електричної енергії

Спеціальність: Системи енергетики сталого розвитку
Код дисципліни: 6.141.09.E.081
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Електроенергетика та системи управління
Лектор: к.т.н., доц. Лисяк В. Г.
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Бути здатними продемонструвати поглиблені знання в одній з областей електроенергетики, електротехніки та електромеханіки, а саме: системи пересилання та споживання електричної енергії; 2. Бути здатними продемонструвати знання та навики щодо проведення експериментів, збору даних та моделювання у системах пересилання та споживання електричної енергії; 3. Бути здатними продемонструвати знання сучасного стану справ та новітніх технологій систем пересилання та споживання електричної енергії в галузі електроенергетики, електротехніки та електромеханіки; 4. Уміти застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу в системах пересилання та споживання електричної енергії, які характерні обраній спеціалізації; 5. Уміти застосовувати знання технічних характеристик, конструкційних особливостей, призначення і правил експлуатації устаткування та обладнання систем пересилання та споживання електричної енергії для вирішення технічних задач спеціальності; 6. Уміти ідентифікувати, класифікувати та описувати роботу систем пересилання та споживання електричної енергії і їх складових; 7. Уміти виконувати відповідні експериментальні дослідження систем пересилання та споживання електричної енергії та застосовувати дослідницькі навички за професійною тематикою.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: • Сучасні системи пересилання електричної енергії; • Енергетичний менеджмент; кореквізити: • Інженерія промислових та індивідуальних електричних систем альтернативної енергетики; • Основи електромагнітної сумісності.
Короткий зміст навчальної програми: Розглядаються поняття режимів систем пересилання та споживання електричної енергії та способи їх розрахунків. Викладено найважливіші проблеми несинусоїдних, несиметричних і різкозмінних режимів, а також порядок розрахунку основних їхніх показників. Наведено особливості компенсації реактивної потужності в системах пересилання та споживання електричної енергії. Розглядаються питання впливу режимів систем пересилання та споживання електроенергії якість електричної енергії.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%), розрахунково-графічна робота (10%); • підсумковий контроль (контрольний захід – іспит): письмово-усна форма (60%).
Рекомендована література: 1. Сидоров B.C. Розрахунок параметрів усталених режимів електричних мереж, Львів: Вид-во Львів.політех.ін-ту. 1991. -76 с. 2. Жежеленко И.В. Высшие гармоники в системах электроснабжения промпредприятий. – 5-е изд., перераб. и доп. – М.: Энергоатомиздат, 2004. – 358 с., ил. 141. 3. Жежеленко И.В., Саенко Ю.Л. Показатели качества электроэнергии и их контроль на промышленных предприятиях.– Москва: Энергоатомиздат, 2000.– 254с. 4. Иванов B.C., Соколов В.И Режимы потребления и качество электроэнергии систем электроснабжения промышленных предприятий.– М.: Энергоатомиздат, 1987.– 336 с.