Геодезія в природокористуванні

Спеціальність: Інженерна геодезія
Код дисципліни: 7.193.01.O.001
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Інженерна геодезія
Лектор: доц., к.т.н. Поляковська Людмила Леонидівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Сформувати у майбутнього фахівця знання, вміння і навички, передбачені кваліфікаційною характеристикою магістра зі спеціальності «геодезія та землеустрій», зокрема розкрити геодезичне забезпечення проектів використання основних видів природних ресурсів: земельних, водних, лісових та мінерально-сировинних. Забезпечити підготовку магістра, яка включала би організацію та проведення інженерно-геодезичних, інженерно-геологічних, інженерно- гідрологічних, геотехнічних вишукувань та вишукувань для раціонального використання та захисту навколишнього середовища.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів вищої освіти компетентностей: Загальні компетенції: ЗК06. Прагнення до збереження навколишнього середовища. Спеціальні (фахові) компетенції спеціальності: СК03. Здатність ефективно застосовувати теорії, принципи та технології математики, природничих, технічних, соціальних, економічних наук при розв’язанні комплексних задач геодезії та землеустрою. СК05. Здатність обґрунтовувати і оцінювати методи обстежень, вишукувань, випробувань, діагностики, моніторингу об’єктів геодезії та землеустрою. Фахові компетентності професійного спрямування (ФКС): ФКС1.2. Здатність використовувати на практиці вміння і навики для організації вишукувальних і проектних робіт у сфері інженерної геодезії. ФКС2.5. Уміння здійснювати моніторинг природних ресурсів, природокористування, території еколого-техногенного ризику.
Результати навчання: ЗН11. Виконувати комплексний аналіз і оцінювання стану об’єктів геодезії та землеустрою і оцінювати наслідки від запровадження практичних заходів. ЗН13. Виконувати обстеження, випробування, діагностику, моніторинг об’єктів геодезії та землеустрою, розробляти заходи з охорони земель та оцінювати їх наслідки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Референцні системи в геодезії. Інженерна геодезія. Наукові дослідження в моделюванні прикладних задач геодезії. Інженерна геодинаміка територій промислово-міських агломерацій.
Короткий зміст навчальної програми: Навчальний дисципліна «Геодезія в природокористуванні» спрямована на вивчення сучасних геодезичних методів для забезпечення отримання просторових даних об’єктів природних ресурсів (земельних, водних, лісових, мінерально-сировинних) з метою їх збереження та раціонального використання з врахуванням вимог екології навколишнього середовища.
Опис: 1. Вступ. Предмет і завдання геодезії в природокористуванні, склад та характеристики природніх ресурсі (ПР). Законодавчі та нормативно-правові акти та екологічні аспекти використання ПР. завдань. 2. Геодезичне забезпечення розробки проектів використання ПР, створення планової та висотної геодезичної основи, методи топографічних знімань об’єктів ПР, вимоги до точності. 3. Геодезичне забезпечення використання земельних ресурсів. Вивчення кадастрових та природних характеристик земельних ресурсів. Вивчення економічних та оціночних величин. Використання безпілотних літальних систем для управління земельних ресурсів. 4. Геодезичне забезпечення використання водних ресурсів. Методи визначення морфометричних та гідротехнічних характеристик водних об’єктів. Батиметричне знімання водних об’єктів: методи, програмно-технічні засоби, результати. 5. Геодезичне забезпечення використання лісових ресурсів. Особливості геодезичних робіт для використання лісових ресурсів. Дотримання екологічних вимог у лісокористуванні. 6. Геодезичне забезпечення використання мінерально-сировинних ресурсів. Картографування та геодезичні вишукування територій мінерально-сировинних ресурсів. Геодезичні роботи в кар’єрах. 7. Геодезичне забезпечення складання проектів протиерозійних систем. Геодезичний моніторинг ерозійних явищ.
Методи та критерії оцінювання: Методи оцінювання: поточний контроль за виконання лабораторних робіт та їх захист; тестування у віртуальному навчальному середовищі; усне опитування з окремих розділів. Лабораторні роботи оцінюються по 20 та 10 балів. 20/10 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань навчального матеріалу; 17/8 балів – («дуже добре») - за знання навчального матеріалу вище від середнього рівняю; 15/7 балів – («добре») - за загалом правильне розуміння навчального матеріалу. 14/6 балів – («задовільно») виставляється за посередні знання навчального матеріалу,; 10/5 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу; 9/4 балів – («незадовільно») виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу; 1/0 бал – («дуже погано») виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (ПК) Лабораторні (контрольні) роботи – max 40 балів: Лабораторна № 1 – 20 балів; Лабораторна № 2 – 10 балів; Лабораторна № 3 – 10 балів. Тестування у ВНС за темами – max 15 балів: Для контролю результатів навчання студентів у процесі поточного та семестрового контролю передбачені наступні методи: • поточний контроль за виконання лабораторних робіт та їх захист; • тестування у віртуальному навчальному середовищі; • захист індивідуального завдання; • усне опитування з окремих розділів. за темою 1 – 2 бала; за темою 2 – 2 бала; за темою 3 – 3 бала; за темою 4 – 2 бала; за темою 5 – 2 бала; за темою 6 – 2 бала; за темою 7 – 2 бала; Тестування у ВНС за курс – max 30 балів Усна компонента – max 15 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Волосецький Б.І. Геодезія в природокористуванні. Навч. Посібник . - Львів:НУ «ЛП», 2012. –292 с. 2. Волосецький Б.І. Інженерна геодезія. Навч. Посібник . - Львів: НУ «ЛП», 2015. –208 с. 3. Інструкція з топографічного знімання в масштабах 5000, 1:2000, 1:1000 і 1:500. (ГКНТА-2.04-02-98). 1999-156 с. 4. Інструкція зі створення топографічних карт шельфу та внутрішніх водоймищ. (ГКНТА-2.04-02-97) – К.: – 150 с. 5. Керівний матеріал з інвентаризації земель населених пунктів (наземні методи) (ГКНТА- 3.01.05-93), 1993 – 35 с. 6. Soft Ground Engineer in Coastal AreasJan 1, 2003 by Takashi Tsuchida and Yoichi Watabe 7. Держгеокадастр України. Режим доступу: http://www.land/gov/ua/ 8. Державна служба геології та надр України Режим доступу: http:// www. geo.gov.ua/ 9. Церклевич А.Л., Глотов В.М., Петров С.Л., Шило Є.О. Планування та організація виконання комплексу топографо-геодезичних робіт для створення топографічного (кадастрового) плану в масштабі 1:2000.–2016.–с.20. 10. Волосецький Б.І. Опрацювання матеріалів інвентаризації земельної ділянки: метод. вказівки / Б.І. Волосецький, Ю.П. Дейнека, О.М. Смірнова. – Львів, Вид-цтво НУ Львівська політехніка, 2008. – 20 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).