Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Міжнародна інформація
Код дисципліни: 7.291.02.O.012
Кількість кредитів: 12.00
Кафедра: Міжнародна інформація
Лектор: Христина Юськів
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою практики за темою магістерської роботи є формування практичних навичок майбутнього інформаційного аналітика та науково-дослідної роботи, на ґрунті отриманих теоретичних знань навчальних дисциплін освітньої програми «Міжнародна інформація», виконання конкретних науково-дослідних завдань аналітико-прогностичного характеру з обов’язковим урахуванням специфіки начального плану підготовки фахівців; систематизація, розширення професійних знань у сфері обраної спеціальності, формування і розвиток в студентів-магістрантів навичок до самостійної наукової праці, проведення досліджень і експериментів, закріплення отриманих теоретичних знань за дисциплінами напрямку і спеціальним дисциплінам магістерських програм.
Завдання: Основним завданням практики є набуття досвіду в дослідженні актуальної наукової проблеми, а також підбір необхідних матеріалів для виконання випускної кваліфікаційної роботи - магістерської кваліфікаційної роботи.
Результати навчання: - Знати та розуміти природу, джерел та напрямів еволюції міжнародних відносин, міжнародної політики, зовнішньої політики держав, стану теоретичних досліджень міжнародних відносин та світової політики. - Критично осмислювати та аналізувати глобальні процеси та їх вплив на міжнародні відносини - Аналізувати та оцінювати проблеми міжнародної та національної безпеки, міжнародні та інтернаціоналізовані конфлікти, підходи, способи та механізми забезпечення безпеки у міжнародному просторі та у зовнішній політиці держав. - Збирати, обробляти та аналізувати інформацію про стан міжнародних відносин, світової політики та зовнішньої політики держав. - Визначати, оцінювати та прогнозувати політичні, дипломатичні, безпекові, суспільні й інші ризики у сфері міжнародних відносин та глобального розвитку. - Оцінювати та аналізувати міжнародні та зовнішньополітичні проблеми та ситуації, пропонувати підходи до вирішення таких проблем. - Здійснювати професійний усний та письмовий переклад з/на іноземну мову, зокрема, з фахової тематики міжнародного співробітництва, зовнішньої та світової політики. - Формулювати задачі моделювання, створювати і досліджувати моделі об’єктів і процесів міжнародних відносин, зовнішньої політики, суспільних комунікацій та регіональних студій. - Застосовувати методи інформаційно-аналітичної діяльності для виконання прикладних задач у сфері міжнародних відносин, включаючи виявлення та аналіз маніпулятивних технологій в міжнародних відносинах і суспільних комунікаціях. - Знати та розуміти роль інформаційних систем і технологій у процесах становлення громадянського суспільства та демократизації, а також забезпечення національної безпеки. - Знати правові основи інформаційного ринку у сфері інформаційного права з розумінням природи і змісту його основних правових інститутів, а також меж правового регулювання різних суспільних відносин. - Вільно спілкуватися державною та іноземними мовами усно і письмово, з професійних і наукових питань. - Готувати аналітичні довідки, звіти та інші документи про стан міжнародних відносин, зовнішньої політики, суспільних комунікацій та регіональних студій. - Брати участь у професійні дискусії у сфері міжнародних відносин, зовнішньої політики, суспільних комунікацій та регіональних студій, поважати опонентів і їхню точки зору, доносити до фахівців та широкого загалу інформацію, ідеї, проблеми, рішення та власний досвід з фахових проблем - Розробляти та реалізовувати проекти прикладних досліджень міжнародних відносин, зовнішньої та світової політики. - Оцінювати результати власної роботи і відповідати за особистий професійний розвиток.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Виконання магістерської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми: Практика за темою магістерської роботи є обов'язковим компонентом програми підготовки студентів закладів вищої освіти України для здобуття кваліфікаційного рівня магістра з відповідної спеціальності і має на меті набуття студентом професійних навичок та вмінь здійснення самостійної науково-дослідної роботи. Вона становить важливу та обов'язкову ланку в системі наскрізної підготовки висококваліфікованих фахівців до майбутньої професійної діяльності. Практика за темою магістерської роботи є важливою ланкою практичної підготовки здобувачів вищої освіти до здійснення їхньої професійної діяльності, пов’язаної з аналітичною роботою у сфері міжнародних відносин. Специфіка практики за темою магістерської роботи студентів магістратури полягає у самостійності виконання студентами-практикантами повноцінної професійної наукової роботи відповідно до обраної теми магістерської роботи.
Опис: Індивідуальне завдання студента під час практики складається з таких видів діяльності: ознайомлення зі специфікою діяльності установи, закладу, що є базою практики; планування наукової роботи, з метою збору та обробки інформації з тематики написання магістерської роботи; отримання завдань та консультації з керівником практики від бази практики; обговорення проміжних результатів своєї роботи з іншими студентами-практикантами тощо.
Методи та критерії оцінювання: Звіт про проходження практики за темою магістерської кваліфікаційної роботи. Оцінювання проводиться у балах: 88-100 балів - "відмінно" 71-87 балів - "добре" 50-70 балів - "задовільно"
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання проводиться у балах: 88-100 балів – «відмінно», 71-87 балів – «добре», 50-70 балів – «задовільно». Студент, який не виконав програми практики без поважних причин або отримав оцінку “незадовільно” за результатами захисту звіту з практики, відраховується з університету за невиконання навчального плану.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Наказ Міністерства освіти України від 08.04.1993 № 93 (Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міносвіти № 351 (v0351281-94) від 20.12.94) Про затвердження «Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» / http://zakon.rada.gov.ua › z0035-93. 2. Методичні рекомендації зі складання програми практики студентів вищих навчальних закладів Міністерства освіти України від 14.02.96 р. №31-5/97. / http://sites.znu.edu.ua › Metod_rekom_pro_rozrob_progr_prak 3. Положення про організацію освітнього процесу в Національному університеті «Львівська політехніка», затверджене наказом ректора від 10.12.2015 р. № 235-10. / Збірник нормативних актів Національного університету «Львівська політехніка», Львів, вид. Львівської політехніки, 2018, с. 87 – 109. 4. Положення про організацію проведення практики студентів Національного університету «Львівська політехніка», затверджене наказом ректора від 22.11.2017 р. № 265-10 / Збірник нормативних актів Національного університету «Львівська політехніка», Львів, вид. Львівської політехніки, 2018, с. 133 – 147. 5. Порядок формування робочої програми навчальної дисципліни» затверджений наказом ректора від 24 червня 2016 року №118-06. 6. Положення про академічну мобільність студентів, аспірантів, докторантів, науково-педагогічних та наукових працівників. / Збірник нормативних актів Національного університету «Львівська політехніка», Львів, вид. Львівської політехніки, 2018, с. 203 – 211.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).