Лазери в медицині та біології

Спеціальність: Електроніка
Код дисципліни: 7.171.03.M.017
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Електронна інженерія
Лектор: Д.ф-м.н., проф. Микитюк Зіновій Матвійович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: РН1. Реалізовувати проекти модернізації виробництва і технологій у сфері електроніки, впровадження новітніх інформаційних, комунікаційних та мультимедійних технологій. РН7. Здійснювати інформаційний та науковий пошук з використанням наукової, технічної та довідкової літератури, баз даних і знань, інших джерел інформації,; критично осмислювати та інтерпретувати наявні знання та дані, формувати напрями досліджень і розробок з урахуванням вітчизняного й закордонного досвіду. РН8. Здійснювати та координувати розробку, підбір, використання та модернізацію необхідного обладнання, інструментів і методів при організації виробничого процесу з урахуванням технічних та технологічних можливостей, сучасних наукоємних методів, засобів та технічних рішень. РН10. Обирати оптимальні методи досліджень, модифікувати, адаптувати та розробляти нові методи. РН12.Узагальнювати сучасні наукові знання в галузі електроніки та застосовувати їх для розв’язання складних науково-технічних задач, доведення отриманих рішень до рівня конкурентоспроможних розробок, втілення результатів у бізнес-проектах. КОМ2. Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях. АіВ2. Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань. АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Функціональна електроніка. ч.2. Кореквізити: Квантова електроніка та лазерна техніка.
Короткий зміст навчальної програми: Лазери в медицині та біології як елемент досліджень. Дія оптичного випромінювання на біотканини та основні параметри, що характеризують цю дію. Характеристики лазерного випромінювання. Характеристики процесу взаємодії лазерного випромінювання з біооб’єктами. Методи лазерного опромінення та класифікація лазерів, що використовуються в медицині. Газорозрядні лазери. Рідинні лазери. Твердотільні лазери. Напівпровідникові лазери. Характеристика біологічної дії лазерного випромінювання на тканину. Характеристики ефектів, які виникають під дією лазерного випромінювання на біооб’єкти. Імпульсна фототермічна радіометрія. Застосування лазерного випромінювання малої та середньої потужності в різних областях медицини. Дія лазерного випромінювання на кров. Лазерна літотрипсія. Лазери в хірургії. Лазери в офтальмології. Лазерно-люмінесцентна діагностика. Основні медико-технічні вимоги до медичних лазерних систем.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): виконання практичних робіт. Підсумковий контроль (70%): екзамен письмова компонента (50%), усна компонента (20%).
Рекомендована література: 1. Микитюк З.М. Електронний варіант конспекту лекцій «Лазерна техніка в біомедицині», - 2019 - 102 с. 2. Лазерні медичні технології: навчальний посібник/ Готра З.Ю., Павлов С.В., Микитюк З.М. та ін. – Вінниця: ВНТУ, 2017. – 158 с. 3. Кожем’яко В.П., Мартинюк Т.Б., Суприган О.І., Клімкіна Д.І. Квантові перетворювачі на оптоелектронних логіко-часових середовищах для око-процесорної обробки зображень. – Вінниця: Універсум.- 2007, 127 с. 4. Біомедичні оптико-електронні інформаційні системи і апарати. Ч.3. – Лазерні біомедичні системи, навчальний посібник/ В.П.Кожем’яко, З.Ю.Готра, С.В.Павлов, З.М.Микитюк, О.З.Готра – Вінниця: ВДТУ, 2000.- 143 с.