Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів

Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.021
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доцент Васильєв Віктор Петрович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою викладення дисципліни є ознайомлення студентів із видами контролю якості харчових продуктів, основними етапами проведення харчової експертизи, видами фальсифікації продуктів харчування та косметичних засобів, методами визначення таких фальсифікацій.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: загальних: розуміння необхідності організації чіткої системи контролю якості продуктів харчування, що дозволить забезпечити все населення країни безпечними харчовими продуктами належної якості. Недотримання цієї вимоги може викликати численні випадки харчових отруєнь, що можуть завдати шкоду організму людини від незначних порушень самопочуття до летальних випадків включно. фахових: знати про основні етапи та порядок проведення експертизи харчових продуктів від ознайомлення із супровідними документами до складання акту експертизи, а також знати про види фальсифікації харчових продуктів та про методи їх виявлення.
Результати навчання: В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Знати про історію та розуміти необхідність організації контролю якості продуктів харчування. 2. Знати про предмет, завдання та методи харчової експертизи. 3. Знати про основні етапи та порядок проведення харчової експертизи. 4. Розуміти суть ідентифікації харчових товарів та знати про її види. 5. Знати про сутність та види фальсифікації. 6. Знати про можливі наслідки фальсифікації та про заходи її попередження.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: • Загальна і неорганічна хімія • Органічна хімія • Аналітична хімія • Фізико-хімічні методи аналізу • Технологія харчових виробництв • Харчова хімія • Хімія косметичних засобів • Сенсорний та фізико-хімічний аналіз продуктів харчування та косметичних засобів
Короткий зміст навчальної програми: У навчальній дисципліні “Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів” розглядається предмет, завдання та методи харчової експертизи. Детально розглядаються основні етапи та порядок проведення експертизи харчових продуктів. Дається поняття про ідентифікацію товарів та про її види. Вивчаються сутність і види фальсифакації харчових продуктів та косметичних засобів, її наслідки та засоби її попередження.
Опис: Дисципліна “Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів” належить до прикладних і є новим оригінальним сучасним курсом для підготовки магістрів зі спеціалізації “Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”. Вона є однією дисциплін, які забезпечують сучасний рівень підготовки таких фахівців. В сучасних умовах надзвичайно важливу роль грає організація чіткої системи контролю якості продуктів харчування, що дозволить забезпечити все населення країни безпечними харчовими продуктами належної якості. Недотримання цієї вимоги може викликати численні випадки харчових отруєнь, що можуть завдати шкоду організму людини від незначних порушень самопочуття до летальних випадків включно. Тому фахівець з виробництва харчових продуктів або їх компонентів, до яких відносяться харчові добавки, повинен розуміти абсолютну необхідність організації такого контролю а також знати основні етапи проведення експертизи: ознайомлення із супровідними документами, загальний огляд партії харчових продуктів на місці, складання акту огляду партії харчових продуктів, узяття проб харчових продуктів для лабораторного аналізу, проведення лабораторних досліджень, оформлення протоколів досліджень, аналіз одержаних результатів та складання акту експертизи. Крім того, враховуючи велику кількість фальсифікованої харчової продукції, яка реалізується на ринку, важливо знати про основні види її фальсифікації: асортиментну, якісну, кількісну, вартісну, інформаційну та методи визначення таких фальсифікацій. У курсі “Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів” якраз і розглядаються всі вищеперераховані питання і надаються теоретичні та практичні знання для їх вирішення.
Методи та критерії оцінювання: Лабораторні роботи, колоквіуми, екзамен (письмова форма).
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль – 4 лабораторних роботи по 5 балів та 2 колоквіуми по 10 балів. Підсумковий контроль – екзамен – 60 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Назаренко Л.О. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: слайд-курс: навч. посіб. –К.: «Центр учбової літератури», 2014. -248с. 2. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О., Летута Т.М., Науменко М.О. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. –К.: «Видавничій дім «Професіонал», Центр учбової літератури 2010. -272с. 3. Смоляр В.І. Харчова експертиза: Підручник. –К.: Здоров’я, 2005. -448 с. 4. Титаренко Л.Д., Павлова В.А., Малигіна В.Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. -192 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів (курсова робота)

Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.023
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доцент Васильєв Віктор Петрович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою викладення дисципліни є ознайомлення студентів із видами контролю якості харчових продуктів, основними етапами проведення харчової експертизи, видами фальсифікації продуктів харчування та косметичних засобів, методами визначення таких фальсифікацій.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: загальних: розуміння необхідності організації чіткої системи контролю якості продуктів харчування, що дозволить забезпечити все населення країни безпечними харчовими продуктами належної якості. Недотримання цієї вимоги може викликати численні випадки харчових отруєнь, що можуть завдати шкоду організму людини від незначних порушень самопочуття до летальних випадків включно. фахових: знати про основні етапи та порядок проведення експертизи харчових продуктів від ознайомлення із супровідними документами до складання акту експертизи, а також знати про види фальсифікації харчових продуктів та про методи їх виявлення.
Результати навчання: Курсова робота з курсу «Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів» присвячена розгляду контролю якості, способам фальсифікації та методам виявлення фальсифікацій якогось конкретного харчового чи косметичного продукту.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: • Органічна хімія • Аналітична хімія • Технологія харчових виробництв Супутня навчальна дисципліна: • Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів.
Короткий зміст навчальної програми: В курсовій роботі описуються (згідно стандарту) основні органолептичні та фізико-хімічні показники яким має відповідати конкретний харчовий чи косметичний продукт. Наводяться відомі способи його фальсифікації та методи які дозволяють виявити такі фальсифікації. Робота має таки основні розділи: 1. Вступ. 2. Ідентифікаційні ознаки продукту. Терміни та визначення. Класифікація та асортимент. 3. Сировина для одержання продукту. 4. Методи одержання продукту (коротко). 5. Основні органолептичні та фізико-хімічні показники продукту (згідно ДСТУ або ТУ). 6. Відомі методи фальсифікації продукту та їх визначення. 7. Висновки. 8. Додатки (стандарти на продукт). 9. Список використаної літератури.
Опис: Дисципліна “Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів” належить до прикладних і є новим оригінальним сучасним курсом для підготовки магістрів зі спеціалізації “Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”. Вона є однією дисциплін, які забезпечують сучасний рівень підготовки таких фахівців. В сучасних умовах надзвичайно важливу роль грає організація чіткої системи контролю якості продуктів харчування, що дозволить забезпечити все населення країни безпечними харчовими продуктами належної якості. Недотримання цієї вимоги може викликати численні випадки харчових отруєнь, що можуть завдати шкоду організму людини від незначних порушень самопочуття до летальних випадків включно. Тому фахівець з виробництва харчових продуктів або їх компонентів, до яких відносяться харчові добавки, повинен розуміти абсолютну необхідність організації такого контролю а також знати основні етапи проведення експертизи: ознайомлення із супровідними документами, загальний огляд партії харчових продуктів на місці, складання акту огляду партії харчових продуктів, узяття проб харчових продуктів для лабораторного аналізу, проведення лабораторних досліджень, оформлення протоколів досліджень, аналіз одержаних результатів та складання акту експертизи. Крім того, враховуючи велику кількість фальсифікованої харчової продукції, яка реалізується на ринку, важливо знати про основні види її фальсифікації: асортиментну, якісну, кількісну, вартісну, інформаційну та методи визначення таких фальсифікацій. У курсі “Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів” якраз і розглядаються всі вищеперераховані питання і надаються теоретичні та практичні знання для їх вирішення.
Методи та критерії оцінювання: Текст курсової роботи, презентація, усний захист.
Критерії оцінювання результатів навчання: Здається друкований текст курсової роботи. Підсумковий контроль: усний захист 100 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Назаренко Л.О. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: слайд-курс: навч. посіб. –К.: «Центр учбової літератури», 2014. -248с. 2. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О., Летута Т.М., Науменко М.О. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. –К.: «Видавничій дім «Професіонал», Центр учбової літератури 2010. -272с. 3. Смоляр В.І. Харчова експертиза: Підручник. –К.: Здоров’я, 2005. -448 с. 4. Титаренко Л.Д., Павлова В.А., Малигіна В.Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. -192 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).