Мікробіологія

Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.024
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Доцент кафедри технології органічних продуктів Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: – Знання теоретичних і практичних основ мікробіологічного контролю харчових продуктів; – здатність пояснити та використовувати основні терміни, визначення та поняття, які стосуються мікробіології харчових виробництв; – здатність пояснити вплив біохімічної активності мікроорганізмів на якісні показники харчових продуктів; – здатність оцінити ефективність використання промислових штамів мікроорганізмів у виробництві харчових продуктів високої якості; – здатність аналізувати тенденції вибору високопродуктивних штамів промислових мікроорганізмів у харчових технологіях.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: –Основи фізіології та гігієни харчування; –Технічна мікробіологія . Кореквізити: – Контроль якості та безпеки харчових продуктів; – Технології продуктів бродіння; – Хімія та біотехнологія вина.
Короткий зміст навчальної програми: Iсторія розвитку мікробіології харчових виробництв. Мікроорганізми, що використовуються в харчових технологіях. Види біохімічної діяльності мікроорганізмів у харчових технологіях. Характеристика способів ферментації. Класифікація процесів культивування мікроорганізмів та їх оптимізація. Виробництво харчових продуктів і напоїв з використанням мікроорганізмів. Характеристика мікроорганізмів та асоціатів, які використовують для одержання харчових продуктів і напоїв. Мікробіологічний контроль сировини, напівпродуктів і готової продукції у харчових технологіях.
Методи та критерії оцінювання: – Поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%). – Екзамен (70 %).
Рекомендована література: 1. Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т.П. Пирог, Л.Р. Решетняк, В.М. Поводзинський, Н.М. Грегірчак. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 464с. 2. Яворська Г.В. Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с. 3. Грегірчак Н.М. Мікробіологія галузі [Електронний ресурс]: конспект лекцій для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форм навчання / Н.М.Грегірчак – К.: НУХТ, 2014. – 171 с. 4. Тетеріна, С.М. Мікробіологія харчових продуктів. Лабораторний практикум для студ. напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заоч. Форм навчання / Уклад.: С.М. Тетеріна, Н.М.Грегірчак. – К.: НУХТ, 2013. – 97 с. 5. Паляниця, Л.Я. Принципи виготовлення поживних середовищ для виявлення мікроорганізмів: методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Мікробіологія харчових виробництв» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». / уклад. Паляниця, Л.Я, Косів Р.Б., Березовська Н.І. - Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2016. – 16 c. 6. Паляниця, Л.Я. Мікробіологічний контроль кондитерського виробництва : методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Мікробіологія харчових виробництв» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». / уклад. Паляниця, Л.Я, Косів Р.Б., Березовська Н.І. - Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2016. – 20 c. 7. http://vns.lp.edu.ua/enrol/users.php?id=9743.