Інтелектуальна власність
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.M.010
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Хімічна технологія переробки нафти та газу
Лектор: доцент Червінський Тарас Ігорович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: В результаті вивчення дисципліни, фахівець повинен знати:
- закони України з питань інтелектуальної власності;
- основні принципи патентного та авторського права.
Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів програмних компетентностей:
загальних:
• здатність використовувати знання у практичних ситуаціях.
• здатність до письмової та усної комунікації українською та іноземною мовами.
• здатність навчатися, сприймати набуті знання в предметній області та інтегрувати їх із уже наявними.
• здатність планувати та керувати часом.
фахових:
• можливість продемонструвати знання та розуміння основних фактів, концепцій, принципів і теорій, що відносяться до інтелектуальної власності.
• базові уявлення про різноманітність об'єктів та субєктів права інтелектуальної власності.
• володіння методами ідентифікації та класифікації, об'єктів інтелектуальної власності в галузі хімічних та харчових технологій.
• сучасні уявлення про основні принципи авторського права та промислової власності в галузі харчових та хімічних виробництв.
• здатність застосовувати основні методи аналізу й оцінки стану хіміко-технологічних систем та харчових технологій з точки зору інтелектуальної власності.
• здатність обирати і використовувати відповідні методи для реалізації винаходів в галузі хімічних виробництв та харчових технологій.
Результати навчання: Результати навчання даної дисципліни деталізують такі програмні результати навчання:
знання:
• основних фактів, концепцій, принципів і теорій, що відносяться до хімії, механізмів і принципів хімічних перетворень речовин з точки зору інтелектуальної власності;
• теоретичних основ патентування технологій, виробництва хімічних речовин, а також матеріалів та виробів на їх основі;
• патентування методів хімічного та фізико-хімічного аналізу сировини, матеріалів, хімічної продукції та виробів на їх основі;
• патентування сучасних технологій хімічних виробництв;
• патентування конструкцій та устаткування хімічних виробництв;
• патентування сучасних досягнень інноваційних технологій в галузі.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Загальна хімія та неорганічна хімія.
• Органічна хімія
• Фізична та колоїдна хімія.
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна присвячена поглибленню знань, які студент отримує під час вивчення курсу “Інтелектуальна власність” та освоєнню інформації про праві норми володіння, використання та захисту результатів своєї творчої та інтелектуальної діяльності в галузі хімії та хімічних технологій. Набуті знання дозволять магістрам та спеціалістам в майбутньому кваліфіковано та ефективно реалізувати право інтелектуальної власності.
Опис: Назви тем:
1. Система інтелектуальної власності:
- Поняття та структура інтелектуальної власності
- Поняття права інтелектуальної власності
- Суб‘єкти права ІВ
- Державна система охорони в сфері ІВ
2. Авторське право та суміжні з авторським права.
- Об’єкти та суб’єкти авторського права й суміжних прав.
- Суб’єктивні авторські права
- Обм Строки дії авторських прав й суміжних прав
- Захист авторського права й суміжних прав
3. Право промислової власності
- Патентне право
- Комерційні позначення
- Торговельна марка
- Зазначення походження товарів (географічне зазначення)
4. Нетрадиційні об‘єкти ІВ
- Наукове відкриття
- Компонування (топографія) інтегральних мікросхем
- Раціоналізаторська пропозиція
- Селекційні досягнення (сорт рослин, порода тварин)
- Комерційна таємниця
5. Договори, ліцензування і передача технології
- Передача права власності на об‘єкти інтелектуальної власності
- Ліцензійний договір
- Передача ноу-хау
- Інші форми передачі й придбання технологій
Методи та критерії оцінювання: Екзамен – письмово-усна форма.
Критерії оцінювання результатів навчання: • оформлення заявок на патенти, реферати, усне опитування, контрольна робота (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Інтелектуальна власність. / Укладачі: Баб’як Л.В. Шищак О.В.; В-во НУ «Львівська політехніка» Львів.
2. Закон України про авторське право і суміжні права.
3. Закон України про охорону прав на винаходи і корисні моделі.
4. Мікульонок І.О. Основи інтелектуальної власності: Навч.посіб. –К.: ІВЦ “В-во “Політехніка” 2005.
5. Полторак А., Лернер П. Основы интелектуальной собственности.: Пер.с англ.-М.: Изд.”Вильямс”, 2004.
6. Інтелектуальна власність в Україні: правові засади та практика: У 4 т./ Заг. ред. О.Д.Святоцького.-К.: Вид. “Ін Юре”.-1999.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).