Статистичні методи контролю якості
Спеціальність: Якість, стандартизація та сертифікація
Код дисципліни: 7.152.06.M.021
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Інформаційно-вимірювальних технологій
Лектор: Гоц Наталія Євгенівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знання студентами статистичних методів контроля якості продукції та управляння якістю технологічних процесів виробництва та вміння застосування набутих знань в інженерній практиці в різних галузях промисловості, науки, техніки, а саме:
1. Знання щодо організації технічного нагляду за станом виробництва та проведенням його атестації;
2. Знання особливостей основних технологічних процесів виготовлення продукції, процесів та послуг, вміння контролювати параметри технологічних процесів;
3. Знання методів, засобів, а також нормативної бази забезпечення якості продукції.
4. Уміння планувати експериментальні дослідження, обґрунто¬вувати вибір їхнього апаратного забезпечення, опрацьовувати отримані результати та подавати їх у потрібній формі.
5. Уміння організовувати випробування та контроль якості продукції, досліджувати безпеку її щодо здоров’я, майна споживачів, екологічних та державних вимог, застосовувати принципи сталого покращання та забезпечення конкурентоспроможності продукції;
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Управління якістю
Кваліметрія
Короткий зміст навчальної програми: У дисципліні розглядаються класичні методи забезпечення якості, такі як діаграма Парето, причинно-наслідкова діаграма Ісікави, контрольний листок та ін. Також розглянуто особливості застосування сучасних методів регулювання технологічних процесів та управління якістю.
Методи та критерії оцінювання: Семестрова оцінка – 100
Екзамен – 70
Поточний контроль - 30
Рекомендована література: 1. Самней С. Методы контроля качества// Хёдзюнка то хинсицу канри (Япония).—1988.—№ 4.— С. 24—54.
2. ДСТУ ISO 9004-2001 Системи управління якістю. Настанови щодо поліпшення діяльності.
3. Наятани Ё. Что такое «Семь новых инструментов контроля качества»// Хёдзюнка то хинсицу канри (Япония),— 1986,— № 1.— С. 71—81.
4. Яно Х., Тагути Г. и др. Что такое методы Тагути// Хёдзюнка то хинсицу канри (Япония),— 1988.— № 5. — С. 4—15.
5. “Семь инструментов качества» в Японской экономике. - М.: Издательство стандартов, 1990, 88 с.
6. Боженко Л.І., Гутта О.Й. Управління якістю, основи стандартизації та сертифікації продукції. Навчальний посібник. – Львів, 2001. – 176 с.
7. Журавлев Е.В., Зарубинский В.М., Ищенко Е.В. Управление качеством на предприятии. – К.: Укр. Консалтинговая Сеть, 2002.- 56 c.
8. Павлов В.І., Павліха П.В., Мишко О.В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: Навчальний посібник. – Луцьк: Настир’я, 2002. – 152 с.
9. Пономарев С.В., Мищенко С.В. Управление качеством продукции: Введение в системы менеджмента качества. - М.: РИА "Стандарты и качество", 2004. - 248 с.
10. Шаповал М.І. Менеджмент якості. Підручник. 3-тє вид., випр. і доп. - К.: Т-во "Знання", КОО, 2007. - 471 с.