Неметалеві матеріали

Спеціальність: Матеріалознавство
Код дисципліни: 6.132.03.O.056
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Матеріалознавство та інженерія матеріалів
Лектор: Доцент, к.т.н. Тепла Тетяна Леонідівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: знати основні групи неметалевих матеріалів та бути здатним обґрунтовано вибирати їх для виробів; знати процеси та закони структуроутворення в полімерних, керамічних, гумових, композиційних матеріалах і прогнозувати їх кінцеву структуру та властивості; знати основні групи ситалів, графітових матеріалів та прогнозувати їх кінцеву структуру та властивості; вміти ана­лі­зу­ва­ти фі­зич­ні яви­ща, що ви­ни­ка­ють у матеріалах в процесах їх виробництва та виготовлення виробів, прогнозувати вплив структурних чин­ни­ків на експлуатаційні влас­ти­вос­ті матеріалів; вміти прогнозувати формування та зміни структури неметалевих матеріалів та виробів з них в умовах технологічної обробки й експлуатації; знати основи технології одержання вихідних компонентів, процеси і технологію їх об’єднання при виготовленні неметалевих матеріалів; знати перспективи розвитку, межі використання та можливості застосування неметалевих матеріалів; вміти вибрати та розрахувати основні фізико-механічні та експлуатаційні характеристики у виробах з неметалевих матеріалів
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Технологія конструкційних матеріалів. Хімія. Кореквізити: Кристалографія. Фізична хімія.
Короткий зміст навчальної програми: Основні аспекти одержання полімерів. Термопласти та реактопласти. Основи технічних процесів одержання виробів з полімерів. Фізичні та механічні властивості пластмас. Основні типи пластмас. Фізичні основи формування листових термопластів. Механічна обробка пластмас. Застосування полімерних матеріалів. Загальні відомості, склад і класифікація гум. Фізико-механічні властивості гум, їх застосування. Гуми загального та спеціального призначення, їх властивості. Загальні відомості, склад та класифікація клеїв. Конструкційні полімерні та гумові клеї, їх властивості. Склеювання металів, композитів, пластмас. Загальні відомості, склад і класифікація лакофарбових матеріалів. Термопластичні лакофарбові матеріали. Покриття на основі термореактивних смол. Властивості лакофарбових покриттів. Основні відомості про будову деревини. Властивості деревини та її захист від вологи, загнивання та згорання. Фізико-механічні властивості деревини. Види виробів з деревини. Загальні відомості, склад і класифікація кераміки. Кераміка на основі оксидів та безоксидна кераміка. Технічна кераміка та вогнетриви.
Методи та критерії оцінювання: письмові звіти з лабораторних робіт — 20 балів; реферат і презентація по темі реферату — 20 балів; підсумковий контроль (екзамен) — 50 балів; усна складова екзамену — 10 балів. Підсумковий контроль: екзамен
Рекомендована література: 1. Будник А. Ф., Юскаєв В. Б., Будник О. А. Неметалеві матеріали в сучасному суспільстві: Навчальний посібник. – Суми, 2008. – 222 с. 2. Черниш І.Г., Лобода П.І. , Черниш С.І. Неметалеві матеріали. Навчальний посібник - К.: Кондор, 2008 - 406 с. 3. Ю.М. Лахтін, В.П. Леонтьєва. Матеріалознавство. М.: ВІ Машинобудування – 1990 – 452c. 4. А.Ф.Будник. Властивості та технології одержання виробів з термоактивних пластмас. – С.: СумДУ, 2006 – 17с.