Біомедичні матеріали

Спеціальність: Матеріалознавство
Код дисципліни: 6.132.03.M.061
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Матеріалознавство та інженерія матеріалів
Лектор: Тепла Т.Л.
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: бути здатним вибрати біосумісний сплав, що буде забезпечувати необхідні властивості медичних виробів; бути здатним вибрати та розрахувати основні фізико-механічні та експлуатаційні характеристики;; вміти обирати матеріал для медичного виробу, враховуючи всі експлуатаційні характеристики; вибрати науково-обгрунтовані і найбільш ефективні технологічні процеси виробництва біомедичних виробів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Металознавство. Технологія конструкційних матеріалів. Теорія будови сплавів.
Короткий зміст навчальної програми: Біоматеріали, їх функції у живому організмі та основні вимоги до застосування в медицині. Матеріали для кісткової хірургії і стоматології та виробів з них. Матеріали та вироби для серцево-судинної хірургії. Матеріали для клітинної інженерії. Штучні органи і матеріали для їх конструювання. Терапевтичні та діагностичні засоби і матеріали для доставки біоактивних речовин. Біомікроелектромеханічні системи і матеріали для їх виготовлення. Допоміжні біоматеріали: адсорбенти, абсорбенти та антибіотики. Імітація життєдіяльності шляхом імітації біосистем. Методи дослідження біосумісних властивостей біоматеріалів.
Методи та критерії оцінювання: письмові звіти з лабораторних робіт — 20 балів; реферат і презентація по темі реферату — 20 балів; підсумковий контроль (екзамен) — 50 балів, усна складова екзамену — 10 балів.
Рекомендована література: 1. Біосумісні матеріали для медичних виробів: навч. Посіб./І.В. Уварова, В.Б. Максименко. - К.: КіМ, 2013, 232 с. - Бібліогр.: 230-231 с. 2. Сплави з особливими властивостями: Навч. посібник/ Дурягіна З. А., Лизун О. Я., Пілюшенко В. Л. – Львів: Вид-во Національного університету “Львівська політехніка”, 2007. – 236 с. 3. Ashby M.F. Materials Selection in Mechanical Design. – Pergamon Press, 1992. 4. Biomedical Materials/ ed. By R. Narayan. - Springer Science+Business Media: LLC, 2009. - 569 p.