Правові засади управління установами соціальної сфери

Спеціальність: Управління установами соціальної сфери
Код дисципліни: 7.232.01.O.003
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Соціологія та соціальна робота
Лектор: доцент Андрейчук Станіслав Казимирович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Надати теоретичні знання та практичні уміння та навички, достатні для успішного виконання професійних обов’язків за спеціальністю 232 «Соціальне забезпечення», які забезпечує, в тому числі, дана дисципліна та підготувати студентів для подальшої дослідницької діяльності в рамках обраної спеціальності, що передбачає: - сформувати уявлення про концептуальні засади державного управління соціальною сферою; - сформувати розуміння ролі правових засад в процесі управління установами соціальної сфери; - познайомитися з ключовими нормативно-законодавчими актами в установах соціальної сфери; - сформувати базові навички реалізації правових засад в управлінні установами соціальної сфери.
Завдання: СК 3. Здатність до впровадження методів і технологій інноваційного практикування та управління в системі соціального забезпечення. СК 4. Здатність до критичного оцінювання соціальних наслідків політики у сфері прав людини та сталого розвитку суспільства. СК 7. Здатність розробляти і впроваджувати програми соціального захисту населення. СК 11. Вміння інформувати населення щодо форм, методів та засобів надання соціальної допомоги, пенсійного забезпечення та страхування.
Результати навчання: Організовувати спільну діяльність фахівців різних галузей і непрофесіоналів, здійснювати їх підготовку до виконання завдань соціальної допомоги. Пояснювати та надавати обґрунтовані відповіді населенню щодо форм, методів та засобів надання соціальної допомоги, пенсійного забезпечення та страхування. Визначати можливості конституційного та правового регулювання суспільних відносин, забезпечувати оптимальні моделі соціально-правового супроводу орієнтованих на загальнолюдські цінності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Іноземна мова за професійним спрямуванням Методологія і методика наукових досліджень в соціальному забезпеченні. Фінансово-економічне забезпечення установ соціальної сфери. Адміністрування організаційної діяльності установи соціальної сфери. Управлінська практика. Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи. Психологічні засади та комунікаційні технології в управлінні установами соціальної сфери. Особиста і комунікаційна ефективність керівника установи. Виконання магістерської кваліфікаційної роботи. Захист магістерської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: Суть вивчення дисципліни «Правові засади управління установами соціальної сфери» полягає в ознайомленні студентів з законодавчими засадами функціонування системи надання соціальних послуг, розмежування об’єднання повноважень центральних та місцевих органів влади (зокрема, ОТГ) щодо організації надання соціальних послуг. Ознайомленням з нормативно-правовою базою надання соціальних послуг та напрямками реформ системи управління у сфері соціальної політики в рамках децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування Вивчення дисципліни передбачає роботу студента на лекційних та практичних заняттях, самостійну роботу, виконання практичних завдань та підсумкової індивідуальної науково-дослідницької роботи. Процес вивчення дисципліни передбачає систематичну комунікацію викладачів та студентів з метою покращеного розуміння та засвоєння матеріалу. Ознайомленням з нормативно-правовою базою надання соціальних послуг та напрямками реформ системи управління у сфері соціальної політики в рамках децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування. Вивчення дисципліни передбачає роботу студента на лекційних та практичних заняттях, самостійну роботу, виконання практичних завдань та підсумкової індивідуальної науково-дослідницької роботи.
Опис: Тема 1. Концептуальні засади державного управління соціальною сферою. Соціальна сфера як об’єкт управління. Підходи до трактування структури соціальної сфери. Ознаки соціальної сфери. Реформування державного управління соціальною сферою в Україні. Тема 2. Державне управління розвитком сфери охорони здоров’я Завдання та зміст державної політики в сфері охорони здоров’я. Формування та реалізація державної політики охорони здоров'я в Україні. Органи охорони здоров'я та заклади охорони здоров'я. Господарська діяльність та фінансове забезпечення у сфері охорони здоров'я. Тема 3. Державне управління розвитком сфери освіти Завдання та зміст державної політики в галузі освіти. Державно-громадськк управління освітою в Україні. Проблеми системи управління освітою на місцевому рівні. Реформування системи управління освітою. Модернізація законодавчого поля щодо державно-громадського управління освітою. Освітній округ та опорна школа. Ефективне управління освітою на місцевому рівні. Тема 4. Державне управління розвитком житлово-комунального комплексу. Система та структура органів виконавчої влади у сфері житловокомунального господарства в Україні. Адміністративні процедури у сфері житлово-комунального господарства та напрями їх вдосконалення. Інститут адміністративної відповідальності як правовий механізм забезпечення правопорядку у житлово-комунальному господарстві України. Тема 5: Державне управлінн сфери соціального захисту. Державне регулювання сфери соціального захисту в Україні. Досвід державного регулювання соціальним захистом населення Республіки Казахстан та його імплементація в Україні.
Методи та критерії оцінювання: Письмові та поєднані з усною компонентою залік, поточний (усний і письмовий) контроль - конспекти самостійної підготовки до занять, презентації, усні виступи, тестові завдання, контрольні роботи, індивідуальні дослідницькі завдання.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль - 40 балів: Виконання практичних завдань- від 0 балів до 32 балів Виконання контрольної роботи - від 0 балів до 8 балів Заліковий контроль - 60 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Бобровська, О. Ю. (2018).Державне та регіональне управління : навчальний посібник. Дніпро : ДРІДУ НАДУ. Селютін, В. М., Яцун, Л. М., Ольшанський, О. В. (2017).Теорія організації : навчальний посібник. Харків : ХДУХТ. Територіальні центри соціального обслуговування. Міністерство соціальної політики України. (2021). [Режим доступу].https://www.msp.gov.ua Нечосіна О. (2019). Функціонування системи соціальних послуг в Україні: короткий опис. Київ. [Режим доступу].https://decentralization.gov.ua Нечосіна О. Функціонування системи соціальних послуг в Україні: короткий опис / - К. 2019. 16 с. https://decentralization.gov.ua/uploads/library/file/510/3.pdf Ємельяненко Л.М., Федулова Л.І. Децентралізація в сфері соціальної політики в регіонах України. Еконоіка та держава. 2021. № 4. С 4 – 11. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.4.4 Чанишева Г. Соціальна політика: поняття, цілі та правове забезпечення. / Г. Чанишева. – Київ. 2020. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pgp-journal.kiev.ua/index.php/archive-11-2020 Малиняк Б. Планування та використання коштів місцевих бюджетів на соціальні послуги: алгоритм для органів місцевого самоврядування та приватних надавачів соціальних послуг. К., 2020. 30 с. 17. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-IX від 01.07.2022 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2352-20#Text 18. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.01.2023 року № 138 Про затвердження змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 “Охорона здоров’я” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0138282-23#Text 19. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» від 15.02.2022 р. № 2040-IX [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2040-20#Text 20. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» від 21.09.2022 р. № 2622-IX [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2622-IX#Text
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).