Виконання магістерської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Управління установами соціальної сфери
Код дисципліни: 7.232.01.O.014
Кількість кредитів: 15.00
Кафедра: Соціологія та соціальна робота
Лектор: Шаповалова Тетяна Вікторівна, к.е.н., доцент
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою підготовки магістерської кваліфікаційної роботи є набуття здобувачем освіти навичок вироблення науково обґрунтованих пропозицій, спрямованих на вирішення актуальних досліджуваних проблем у функціонуванні установ на основі самостійного науково-теоретичного, аналітичного та практичного досліджень організаційно- управлінських, соціально-економічних проблем, процесів, діяльності відповідних установ.
Завдання: Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). Здатність до використання сучасних теорій, методологій і методів соціальних та інших наук стосовно до завдань фундаментальних і прикладних досліджень у галузі соціального забезпечення. Здатність планувати та здійснювати соціальні дослідження з метою виявлення й аналізу соціально значимих проблем і факторів досягнення соціального благополуччя різних груп населення. Здатність доводити знання та власні висновки до фахівців та нефахівців. Здатність оптимізувати процеси прийняття управлінських рішень у вирішенні питань соціально-економічної допомоги мало захищених категорій населення. Здатність виявляти професійну ідентичність та діяти згідно з цінностями працівника соціальної сфери.
Результати навчання: Використовувати сучасні теорії, методологію і методи соціальних та інших наук стосовно до завдань фундаментальних та прикладних досліджень у сфері соціального захисту. Критично оцінювати результати наукових досліджень і різні джерела знань щодо соціального забезпечення, формулювати висновки та рекомендації щодо його впровадження. Застосовувати іноземні джерела при виконанні завдань науково-дослідної та прикладної діяльності, висловлюватися іноземною мовою, як усно, так і письмово. Проектувати теоретичну модель роботи з об’єктами соціального забезпечення в рамках соціальних служб, організацій, установ. Застосовувати загальне та спеціалізоване програмне забезпечення для вирішення професійних задач та здійснення наукового дослідження. Планувати і проводити наукові дослідження в системі соціального захисту населення та висвітлювати їх результати. Розробляти та апробувати соціальні проекти і технології.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Фінансово-економічне забезпечення установ соціальної сфери Правові засади управління установами соціальної сфери. Особистісна і комунікаційна ефективність керівника установи соціальної сфери. Психологічні засади та комунікаційні технології в управлінні установами соціальної сфери. Адміністрування організаційної діяльності установи соціальної сфери. Управлінська практика.
Короткий зміст навчальної програми: Здійсненя самостійного наукового дослідження проблем, пов'язаних з адмініструванням установ соціальної сфери, їхньої діяльності та управління персоналом установи.
Опис: Магістерську кваліфікаційну роботу за спеціальністю 232 «Соціальне забезпечення» необхідно виконувати на матеріалах об’єкта проходження управлінської і переддипломної практики, якими можуть бути установи в сферах соціального захисту, соціального страхування, медичній, освітній, що є юридичними особами, мають самостійну звітність та можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми. У магістерській кваліфікаційній роботі, як у теоретико-прикладному дослідженні подається характеристика актуальної організаційно-управлінської або соціально- економічної, соціальної проблеми на підставі проведеного її аналізу на прикладі функціонування конкретної установи, де здобувач освіти проходив практику, на основі чого обґрунтовуються можливі варіанти її практичного вирішення.
Методи та критерії оцінювання: Відгук наукового керівника магістерської кваліфікаційної роботи пишеться (друкується) в довільній формі, визначаючи за можливістю: - актуальність наукового дослідження, відповідність змісту магістерської кваліфікаційної роботи до плану; - ступінь самостійності у виконанні магістерської кваліфікаційної роботи; новизну поставлених питань та оригінальність їх вирішення, повноту і якість розроблення теми дослідження; - вміння працювати із фаховою літературою, рівень застосування автором теоретичних знань для вирішення конкретних практичних завдань; - рівень оволодіння методами та інструментарієм дослідження; - визначення глибини і комплексності підходу при аналізі економічних, соціальних, політичних та правових процесів; - логічність, послідовність, аргументованість, грамотність викладення матеріалу; - відповідність вимогам державного стандарту; - можливість практичного застосування випускної кваліфікаційної роботи або її окремих частин; - позитивні сторони та недоліки; - оцінку якості виконаної магістерської кваліфікаційної роботи та ефективності запропонованих заходів; - загальну оцінку роботи (позитивну або негативну), оцінку роботи за чотирибальною системою: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»; - висновок про те, якою мірою вона відповідає визначеним вимогам до магістерських кваліфікаційних робіт; - рівень підготовки випускника до виконання професійних функцій. Кожна робота, після її завершення, скеровується кафедрою на зовнішню рецензію до зовнішніх рецензентів. Зовнішня рецензія подається у письмовому вигляді в довільній формі і має містити такі складові: - висновки щодо актуальності обраної теми, практичного значення виконаної магістерської кваліфікаційної роботи; - характеристику повноти завдання щодо розкриття теми магістерської кваліфікаційної роботи, відповідності змісту роботи завданню; - висновки щодо використання в роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів щодо вдосконалення діяльності установ згідно з напрямком теми магістерської кваліфікаційної роботи, елементів наукової новизни; - оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдосконалення певних аспектів діяльності, підвищення його ефективності; оцінку загальних вражень від магістерської кваліфікаційної роботи (оформлення, стиль і грамотність викладення тощо); - інші питання на погляд рецензента; - висновок рецензента про відповідність якості виконаної магістерської кваліфікаційної роботи вимогам до таких робіт, про можливість допущення її до захисту і, за бажанням, може бути висловлено зауваження та думку про оцінку роботи за чотирибальною системою: «відмінно», «добре», задовільно», «незадовільно».
Критерії оцінювання результатів навчання: Цінність представленої до захисту магістерської кваліфікаційної роботи визначається на основі: -актуальності змісту дослідження піднятої проблеми; -відповідності сучасному стану і перспективам розвитку управління в установах соціальної сфери; -виконання дослідження конкретних проблем на замовлення керівників соціальних установ; -можливості запровадження результатів дослідження у теорію та практику управління та адміністрування установ соціальної сфери.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Шкала переведення оцінок захисту кваліфікаційної магістерської роботи відмінно 94 бали добре 80 балів задовільнено 60 балів незадовільнено 0 балів
Рекомендована література: Гурова, О.О., (2017). Менеджмент організації : навч. посібник.Харків:ХНАУ. Монастирський, Г.Л. (2008). Теорія організації: навчальний посібник. Київ: Знання. Бобровська, О. Ю. (2018).Державне та регіональне управління : навчальний посібник. Дніпро : ДРІДУ НАДУ. Дяків, О. П., Островерхов, В. М.(2018). Управління персоналом : навчально-методичний посібник. Тернопіль : ТНЕУ, 2018. Маркіна, І.А., Помаз, О.М., Помаз, Ю.В. (2018). Операційний менеджмент: навчальний посібник. Полтава: ПДАА. Шкільняк, М. М, Овсянюк-Бердадіна, О. Ф., Крисько, Ж. Л., Демків, І. О. (2017) Менеджмент: навчальний посібник. Тернопіль: Крок. Селютін, В. М., Яцун, Л. М., Ольшанський, О. В. (2017).Теорія організації : навчальний посібник. Харків : ХДУХТ. Негодниченко, О.В., Пєтков, В.П., Торяник, В.М. (2017). Менеджмент у державному управлінні : навчальний посібник. Дніпро: Видавничий дім «Гельветика». Копитко, М. І. (2019). Управління інноваціями: навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни у схемах і таблицях. Львів: ЛьвДУВС.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).