Право Європейського Союзу

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 7.291.01.O.004
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Міжнародна інформація
Лектор: Сухорольський Петро Михайлович, к. ю. н, доцент
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: формування у студентів здатності розв’язувати складні задачі і проблеми в галузі міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій, зокрема на основі знань про формування і еволюцію права Європейського Союзу, його зміст і особливості, структуру і принципи узгодження з національним та міжнародним правом, особливості побудови та функціонування інституційної системи ЄС, а також відповідних умінь застосовувати ці знання у практичній діяльності.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти компетентностей: Інтегральна компетентність. Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у галузі міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог. Фахові компетентності: ФК1. Здатність виявляти та аналізувати природу, динаміку, принципи організації міжнародних відносин, типи та види міжнародних акторів, сучасні тенденції розвитку світової політики. ФК5. Здатність аналізувати та прогнозувати міжнародні відносини у різних контекстах, зокрема політичному, безпековому, правовому, економічному, суспільному, культурному та інформаційному. ФК9. Здатність виявляти та аналізувати особливості розвитку країн та регіонів, сучасних глобальних, регіональних та локальних процесів, та місця в них України. ФК11. Здатність продемонструвати знання та розуміння сучасних європейських інтеграційних процесів та місця в них України.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: РН16. Знати та розуміти вузькоспеціалізовані (політичні, правові, безпекові, соціальні, комунікаційні тощо) аспекти розвитку сучасної системи міжнародних відносин та місця в ній України;. КОМ2. Здатність у комунікаціях обстоювати патріотичну державницьку позицію щодо місця України в системі міжнародних відносин; КОМ3. Уміння представляти та обговорювати отримані результати та здійснювати трансфер набутих знань. АіВ1. Здатність адаптуватись до нових умов та приймати відповідні рішення; АіВ2. Здатність усвідомлювати необхідність навчання упродовж всього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань; АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотримання вимог професійної етики. Методи навчання і викладання: Лекції, практичні заняття – пояснювально-ілюстративний метод, метод проблемного викладу, евристичний метод; Самостійна робота – репродуктивний метод, евристичний метод, дослідницький метод.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: - Кореквізити: – Регіональна політика та інтеграція, Методологія досліджень міжнародних відносин
Короткий зміст навчальної програми: Право Європейського Союзу – навчальна дисципліна, яка вивчається студентами спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» з метою ознайомлення з процесом формування і еволюції права Європейського Союзу, розкриття його змісту і особливостей, структури і принципів узгодження з національним та міжнародним правом, особливостей побудови та функціонування інституційної системи ЄС, а також набуття студентами вмінь, пов’язаних із використанням отриманих знань у практичній діяльності. У межах дисципліни основну увагу зосереджено на вивченні таких питань і тем: поняття і джерела права ЄС, дія права ЄС, правовий статус особи у ЄС, правові основи спільного ринку, торгівельне і митне право, правове регулювання спільної зовнішньої і безпекової політики, правове забезпечення простору свободи, безпеки і правосуддя.
Опис: Створення Європейського Союзу та еволюція права ЄС. Інституційна система Європейського Союзу. Поняття і джерела права ЄС. Дія права ЄС. Правовий статус людини і громадянина в ЄС. Правове регулювання зовнішньої діяльності. Співробітництво ЄС з третіми країнами. Правові основи спільного ринку. Торговельне право Європейського Союзу. Правове забезпечення простору свободи, безпеки і правосуддя.
Методи та критерії оцінювання: Методи оцінювання рівня досягнення результатів навчання: Поточний контроль – усне опитування, оцінювання виступів, доповідей, результатів досліджень та аналітичної роботи. Екзамен – тести, задачі, описові питання.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль - 45, екзамен - 55. Максимальна кількість балів за одне практичне заняття – 4. Критерії оцінювання Досконале знання матеріалу, опрацювання обов’язкових та додаткових джерел, висока активність, точні та повні відповіді – 3-4 бали. Достатнє знання матеріалу, ретельне опрацювання обов’язкових джерел (у тому числі судової практики), загалом правильні відповіді на запитання – 2 бали. Поверхове знання матеріалу, опрацювання не усіх обов’язкових джерел, недостатня активність – 1 бал.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Право Європейського Союзу: підручн. / за ред О.К. Вишнякова. – Одеса: Фенікс, 2013. – 883 с. Право Європейського Союзу: підручник / За ред. В.І.Муравйова. – К. : Юрінком Інтер, 2011. – 704 с. Право Європейського Союзу: Навчальний посібник / За заг. ред. Р.А. Петрова. — 3-тє видання, змінене і доповнене. — К.: Істина, 2010. — 376 с. Європейський Союз: політика, економіка, право: Навч. посібник / За ред. Н.В.Антонюк. – Львів, 2005. – 532 с. Право Европейского Союза: в 2 т. Том 1. Общая часть. / Под ред. С. Ю. Кашкина. – М.: Юрайт, 2013. - 647 с. Штрайнц Р. Європейське право / перекл. з нім. К. Котюк. – Львів: Астролябія, 2009. – 480 с. Консолідовані версії Договору про Європейський Союз та Договору про функціонування Європейського Союзу // Офіційний вісник Європейського Союзу. UA. – 30.3.2010. – С 83/1. Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248387631
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).