Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 7.291.01.O.012
Кількість кредитів: 12.00
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: к. політ. н., доц.. Цебенко О. О.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Основною метою практики за темою магістерської кваліфікаційної роботи є засвоєння та поглиблення теоретичних фахових знань студентів з урахуванням сучасних умов навчально-виховного та виробничого процесу, формування у майбутніх спеціалістів практичних професійних умінь і навиків, необхідних для діяльності у сфері міжнародних відносин. Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми під час професійної діяльності у галузі міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: Інтегральна компетентність Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у галузі міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог. Загальні компетентності (ЗК): 1. СК 1. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні. 2. СК 2. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. 3. СК 3. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми. 4. СК 5. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). 5. СК 6. Здатність працювати в міжнародному контексті 6. СК 7. Здатність працювати у команді. 7. СК 8. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість. 8. СК 9. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт. 9. СК 10. Навички міжособистісної взаємодії, цінування та поваги різноманітності та багатокультурності. 10. СК 11. Здатність діяти суспільно відповідально, проявляти громадянську свідомість, відповідати за якість виконаної роботи. 11. СК 12. Уміння аргументувати вибір шляхів вирішення завдань професійного характеру, критично оцінювати отримані результати та обґрунтовувати прийняті рішення. Фахові компетентності спеціальності (ФК) 1. ФК 2. Здатність приймати обґрунтовані рішення щодо здійснення міжнародної та зовнішньополітичної діяльності. 2. ФК 3. Здатність здійснювати прикладні аналітичні дослідження проблем міжнародних відносин та світової політики, суспільних комунікацій, регіональних студій, професійно готувати аналітичні матеріали та довідки.
Результати навчання: Результати навчання (РН) 1. РН 5. збирати, обробляти та аналізувати інформацію про стан міжнародних відносин, світової політики та зовнішньої політики держав; 2. РН 8. вільно спілкуватися державною та іноземними мовами усно і письмово, з професійних і наукових питань; 3. РН 9. готувати аналітичні довідки, звіти, письмові та усні презентації наукового та практичного змісту, інші документи про стан міжнародних відносин, зовнішньої політики, суспільних комунікацій т а регіональних студій; 4. РН 10. розробляти та реалізовувати проекти прикладних досліджень міжнародних відносин, зовнішньої та світової політики; 5. РН 11. здійснювати професійний усний та письмовий переклад з/на іноземну мову, зокрема, з фахової тематики міжнародного співробітництва, зовнішньої та світової політики; 6. РН 13. брати участь у професійні дискусії у сфері міжнародних відносин, зовнішньої політики, суспільних комунікацій та регіональних студій, поважати опонентів і їхню точки зору, доносити до фахівців та широкого загалу інформацію, ідеї, проблеми, рішення та власний досвід з фахових проблем; 7. РН 14. оцінювати результати власної роботи і відповідати за особистий професійний розвиток; 8. РН 18. застосовувати свої знання для консультування зацікавлених осіб з питань суспільно-політичного розвитку (національний та міжнародний виміри); 9. РН 19. у комунікаціях обстоювати патріотичну державницьку позицію щодо місця України в системі міжнародних відносин; 10. РН 20. представляти та обговорювати отримані результати та здійснювати трансфер набутих знань; 11. РН 21. адаптуватись до нових умов та самостійно приймати рішення; 12. РН 22. усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань відповідно до тенденцій розвитку міжнародних відносин, формулювання новітніх політологічних теорій, концепцій та трактувань міжнародної системи; 13. РН 23. відповідально ставитись до професійних обов’язків та досягати поставленої мети із дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Основи наукових досліджень. Практикум з безпекових досліджень. Практикум з досліджень європейської політики. Кореквізити: Написання та захист магістерської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: Майбутній фахівець у галузі міжнародних відносин повинен мати ґрунтовну теоретичну і практичну підготовку зі спеціальності; вміти застосовувати набуті знання в аналітичній та науково-дослідницькій діяльності. Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи для студентів спеціальності «Міжнародні відносини» – логічне завершення підготовки фахівця з міжнародних відносин, важлива складова процесу виконання магістерської кваліфікаційної роботи та індивідуального науково-дослідного завдання. Крім того, практика має забезпечити неперервність та послідовність засвоєння магістрантами навиків професійної діяльності згідно з вимогами до рівня підготовки випускників; мобілізувати студентів до підготовки та захисту магістерської роботи; сприяти збору теоретичних та емпіричних матеріалів для її написання та закріпленню компетенцій, отриманих під час вивчення дисциплін магістерської програми.
Опис: Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи – невід’ємна частина освітньо-професійної програми підготовки фахівців з міжнародних відносин. Майбутній фахівець у галузі міжнародних відносин повинен мати фундаментальну як теоретичну, так і практичну підготовку, досконало володіти теоретичними знаннями зі спеціальності, вміти раціонально застосовувати їх у практичній організаційно-управлінській діяльності. Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи є логічним завершенням підготовки магістра-фахівця міжнародних відносин, становить важливу складову процесу виконання магістерської кваліфікаційної роботи та індивідуального завдання з науково-дослідної тематики. Практика мобілізує студента для підготовки та захисту магістерської роботи, сприяє збору теоретичних та емпіричних матеріалів для її написання. Практика за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи (тривалістю 8 тижнів – 360/12 (годин/кредитів) є обов’язковим компонентом учбового плану та має на меті поглиблення студентами набутих теоретичних знань, застосування їх у практичній діяльності та науково-дослідницькій роботі. Вона є важливою та обов’язковою ланкою підготовки висококваліфікованого фахівця в галузі міжнародних відносин, забезпечення його конкурентоспроможності та можливості працевлаштування на вітчизняному та європейському ринках праці. Цілі та обсяги практики визначаються відповідними державними освітніми стандартами за напрямом підготовки вищої професійної освіти. Практику за темою магістерської кваліфікаційної роботи студенти проходять з метою написання кваліфікаційної роботи, у якій повинні бути відображені знання з основних дисциплін освітньо-професійної програми підготовки фахівців з міжнародних відносин, а також для набуття практичних навичок фахівця-міжнародника.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання роботи студентів під час усіх етапів практики здійснює керівник від бази практики (представляє коротку характеристику роботи студента та рекомендовану оцінку), керівник від університету (оцінює рівень виконання програми практики, наявність та правильність ведення звітних документів, сумлінність студента-практиканта) та спеціальна комісія, яка формується із керівників практики від університету, завідувача кафедри для заслуховування Звітів студентів про результати практики та виконання індивідуального завдання за темою магістерської кваліфікаційної роботи
Критерії оцінювання результатів навчання: Розподіл балів у 100-бальній шкалі. Поточний та підсумковий контроль (ПК) у формі диференційованого заліку за результатами поточного контролю (ПК) та залікового контролю (ЗК) у формі захисту студентом звіту 100 балів. Оцінювання роботи студентів під час усіх етапів практики здійснює керівник від бази практики (представляє коротку характеристику роботи студента та рекомендовану оцінку за 100-бальною шкалою), керівник від університету (оцінює рівень виконання програми, наявність та правильність ведення звітних документів, сумлінність при виконання обов’язків студента-практиканта) та спеціальна комісія, яка формується із керівників практики від університету, викладачів кафедри для заслуховування Звітів студентів про результати практики. Виконана у повному обсязі програма практики, правильно оформлений щоденник та якісно підготовлений Звіт з практики оцінюється максимальною оцінкою – 100 балів. Враховуючи отриману кількість балів, Звіт з практики оцінюється: «Відмінно» / А – 88-100 балів; «Дуже добре» / В – 80-88 балів; «Добре» / С – 71-79 балів; «Задовільно» / D – 50 70 балів; «Незадовільно – з можливістю повторного складання» / FX – 26-49балів; «Незадовільно – з обов’язковим повторним курсом» / F – 1-25 балів. За шкалою ECTS «Відмінно» відповідає оцінці “А”, «Добре» – оцінкам “В” та “С”, «Задовільно» – “Д” та “Е”. При незадовільній оцінці (до 49 балів) студент відраховується з університету за невиконання навчального плану..
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Підсумкова оцінка за практику за темою магістерської кваліфікаційної роботи виставляється комісією колегіально за наступними критеріями: Оцінка «відмінно» передбачена, якщо Звіт відображає основні етапи проходження практики та засвідчує виконання студентом у повному обсязі завдань практики та індивідуального завдання. Студент дійшов обґрунтованих висновків, продемонстрував знання особливостей організації та функціонування підприємства – бази практики, запропоновував низку заходів щодо вдосконалення його функціонування. Відгуки керівників про проходження практики – позитивні. Звітна документація оформлена відповідно до вимог на високому рівні. Оцінка «добре» передбачена, якщо Звіт відображає виконання основних завдань практики та індивідуальних завдань у повному обсязі. Звіт засвідчує глибоке розуміння значної частини інформації, отриманої під час практики, однак цей матеріал недостатньо систематизований, окремі уміння сформовані на недостатньому рівні. Студент дійшов обґрунтованих висновків, засвідчив уміння застосовувати теоретичні знання у практичній діяльності підприємства. Оцінка «задовільно» передбачена, якщо Звіт демонструє виконання основних завдань практики та індивідуальних завдань не у повному обсязі. Однак студент засвідчує вміння застосовувати теоретичні знання у практичній діяльності підприємства та демонструє загальне розуміння основних питань програми практики. Звіт про проходження практики містить помилки та суттєві неточності та не відображає основних етапів проходження практики. Оцінка «незадовільно» передбачена, якщо студент не виконав програми практики, не зібрав теоретичний та емпіричний матеріал для написання магістерської кваліфікаційної роботи. Звіт про проходження практики містить суттєві помилки та не відображає основних етапів проходження практики. Студент не володіє основними теоретичними знаннями та практичними навичками. Відгуки керівників про проходження практики – незадовільні. Звітна документація оформлена з суттєвими недоліками.
Рекомендована література: 1. Основи наукових досліджень : навчальний посібник / Марта Мальська, Наталія Паньків. – Львів : Видавництво ЛНУ імені Івана Франка, 2020. - 226 с. 2. Конверський А. Основи методології та організації наукових досліджень. К.: Центр навчальної літератури, 2017. 350 с. 3. Каламбет С.В. Методолія наукових досліджень: Навч. посіб. / С.В. Каламбет С.І. Іванов Ю.В. Півняк Ю.В. – Дн-вськ: Вид-во Маковецький, 2015. – 191 с. 4. Наказ МОН "Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України" від 1993 р.[Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0035-93#Text 5. Закон України "Про вищу освіту" від 2004 р. .[Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).