Національна безпека в контексті сучасних європейських геополітичних трансформацій

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 8.281.00.M.030
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теоретична та прикладна економіка
Лектор: Доцент Данилович-Кропивницька М.Л.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою курсу „Національна безпека в контексті сучасних європейських геополітичних трансформацій” є набуття теоретичних знань та практичних навиків з основ безпеки держави, дослідження загроз національній безпеці та механізмів протидії; засвоєння суті організації, методики і техніки забезпечення безпеки в публічних інституціях всі рівнів та різних видів діяльності; вміння виявляти порушення фінансової, кадрової, інформаційної та інших видів безпеки, аналізувати та встановлювати причини їх виникнення; знання та практичне застосування нормативно-правової бази щодо забезпечення безпеки держави під час воєнних дій, запобіганню терористичних атак, захисту об’єктів критичної інфраструктури.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: інтегральна компетентність (ІНТ): - набуття універсальних навичок дослідника, зокрема здатність продукувати інноваційні наукові ідеї, оволодіти методологією наукової та педагогічної діяльності, вирішувати комплексні проблеми в сфері публічного управління та адміністрування, проводити оригінальні наукові дослідження на міжнародному та національному рівні загальні компетентності (ЗК): - ЗК2: абстрактне обґрунтування та моделювання задачі. Здатність визначати відповідні задачі та окреслювати їх таким чином, щоб просувати та трансформувати наукові знання та розуміння; - ЗК5: міжнародний кругозір. Здатність працювати у великій інтернаціональній групі, ставитися із повагою до національних та культурних традицій, способів роботи інших членів групи. Здатність представлення та обговорення результатів наукової роботи іноземною мовою в усній та письмовій формах; - ЗК9: етичні зобов’язання. Демонструвати прихильність до етичних зобов’язань та етики поведінки в наукових дослідженнях, застосування сучасних інформаційних технологій у науковій діяльності. фахові компетентності спеціальності (ФК): - ФК2: дослідницькі здатності в сфері публічного управління та адміністрування. Виконувати оригінальні дослідження в сфері публічного управління та адміністрування та досягати наукових результатів, які створюють нові знання, із звертанням особливої уваги до актуальних задач/проблем та використанням новітніх наукових підходів.
Результати навчання: - здобуття знань і розумінь поглибленого рівня у сфері публічного управління та адміністрування та споріднених областях, включаючи методологію проведення наукового дослідження. Рівень цих знань повинен бути достатнім для проведення наукових досліджень на рівні останніх світових досягнень і направленим на їх розширення та поглибленнях; - здатність детально розробляти та переконливо презентувати групі кваліфікованих дослідників обґрунтований план дослідження для вирішення важливої задачі; - здатність представляти свої результати дослідження іноземною мовою.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Управління науковими проектами Стратегії конкурентного розвитку держави Методологія підготовки наукових публікацій
Короткий зміст навчальної програми: Програмою дисципліни „Національна безпека в контексті сучасних європейських геополітичних трансформацій” передбачено вивчення основ державної політики забезпечення та управління національною безпекою, її організаційного та нормативно-правового забезпечення. В контексті сьогоднішньої ситуації буде вивчатися воєнна безпека України, загрози територіальної цілісності України. Також значна увага буде присвячена вивченню тероризму як глобальній загрозі міжнародній і національній безпеці. Основу сучасної концепції безпеки створює формування механізмів, що дають змогу ефективно реалізовувати економічні цілі та пріоритети, нейтралізуючи при цьому ряд загроз. Проблема забезпечення безпечного розвитку національних та міжнародних соціально-економічних систем, ефективного реагування на виклики та загрози сучасності виходять на перше місце в системі пріоритетів людства. Сучасні проблеми формування світових відносин, поєднані з війною всередині України, змушують до опанування основ національної безпеки. За умов військової агресії та економічної кризи виникає ряд нових загроз національній безпеці, що потребує підготовки нової генерації менеджерів з безпеки. Навчальна дисципліна „Національна безпека в контексті сучасних європейських геополітичних трансформацій” викладається здобувачам третього освітньо-наукового рівня вищої освіти (доктор філософії) та покликана забезпечити формування у аспірантів вмінь та навиків розв’язання проблем з національної безпеки.
Опис: Лекція 1.Основні аспекти національної безпеки України. Лекція 2. Економічні злочини як загроза національній безпеці держави. Лекція 3. Тіньова економіка як загроза національній безпеці України. Лекція 4. Недобросовісна конкуренція як загроза національній безпеці держави. Лекція 5. Система економічної безпеки держави. Лекція 6-7. Внутрішні складові національної безпеки України. Лекція 8. Зовнішньоекономічна безпека України. Лекція 9. Геополітика як наукова дисципліна. Лекція 10. Геополітичні і геоекономічні аспекти європейської інтеграції/ Лекція 11. Європейський вектор української геополітики.
Методи та критерії оцінювання: Форма підсумкового контролю – іспит. Засоби діагностики успішності навчання: усне опитування, індивідуальні завдання, активність та креативність на практичних заняттях, вміння працювати із творчими завданнями, презентації власних проектів.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (ПК): індивідуальна робота (5), презентація результатів досліджень (5), поточні тестові завдання та ситуаційні вправи (30) = 40 Екзаменаційний контроль: письмова компонента (40), усна компонента (20) = 60 40+60=100
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Андрєєва О. М. Національна безпека України в контексті національної ідентичності і взаємовідносин з Росією / О. М. Андрєєва ; Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І.Ф. Кураса НАН України. Київ : Парлам. Вид-во, 2009. 359 c. 2. Андрущенко (Гринько) С. В. Україна в сучасному геополітичному середовищі / С. В. Андрущенко (Гринько). Київ : Логос, 2005. 288 c. 3. Ворович Б. О. Оцінка геополітичної обстановки та прийняття стратегічних рішень щодо запобігання воєнним конфліктам / Б. О. Ворович, Ю. В. Єгоров, Г. Ф. Костенко ; Нац. ун-т оборони України, Центр воєнно-стратег. досліджень. Київ : [Паливода А. В.], 2011. 172 c. 4. Геополітика : енциклопедія / Є. М. Суліма, М. А. Шепєлєв, І. П. Білецький [та ін.]. Київ : Знання, 2013. 919 c.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).