Економічний аналіз біотехнологічних виробництв
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 7.162.03.O.006
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Маркетинг і логістика
Лектор: к.е.н., доцент, доцент кафедри МЛ Шандрівська О. Є.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: 2.2. Завдання навчальної дисципліни відповідно до освітньої програми
Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей:
інтегральна компетентність:
ІНТ. Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми біотехнологій та біоінженерії, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.
загальні компетентності:
ЗК4. Здатність працювати в міжнародному контексті.
фахові компетентності:
ФК4. Здатність розробляти та реалізовувати комерційні та науково-технічні плани і проекти в галузі біотехнології з урахуванням всіх аспектів вирішуваної проблеми, включаючи технічні, виробничі, експлуатаційні, комерційні, правові, питання охорони праці і навколишнього середовища.
ФК12. Здатність організовувати виробництво і управляти біотехнологічними роцесами в умовах промислового виробництва та науково-дослідних лабораторій.
Результати навчання: Результати навчання
РН1: ПРН3. Здійснювати техніко-економічні розрахунки проектно конструкторських рішень та аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки на коротко- та довгострокову перспективу.
РН4: ПРН15. Мати навички розробки та реалізації маркетингових програм і стратегій, аналізу та оцінювання варіантів просування біотехнологічної продукції до споживача, встановлення оптимальних цін на неї.
РН5: ПРН16. Аналізувати зміст та умови зовнішньоторговельних контрактів, оцінювати та аналізувати їх.
РН6: КОМ1. Уміння спілкуватись, включаючи усну та письмову комунікацію українською та іноземною мовами (англійською, німецькою, італійською, французькою, іспанською та іншими).
РН7: АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні і наступні навчальні дисципліни
Методологія та організація наукових досліджень, інтелектуальна власність та інноватика.
Моделювання та масштабування біотехнологічних виробництв у системі GMP
Моделювання та масштабування біотехнологічних виробництв у системі GMP, КП
Сучасне застосування біотехнологічних методів (біоіндустрія)
Короткий зміст навчальної програми: Передбачає надання студентам знань щодо теоретичних положень економічного аналізу біотехнологічних виробництв. Дисципліна передбачає набуття ними практичних навичок у сфері аналізування основних засобів та ефективності їх використання; розуміння змісту оплати праці на підприємстві, аналізу собівартості та цін на продукцію в ринкових умовах; аналізування процесів організації управління якістю продукції, методів забезпечення та інструментарію її аналізу; інструментарію управління виробничо-господарською діяльністю підприємства; аналізу руху грошових коштів підприємства.
Опис: Основи економічного аналізу біотехнологічних виробництв. Економічний аналіз, як наука. Функції та завдання економічного аналізу.Види економічного аналізу. Методи і прийоми економічного аналізу
Аналіз забезпечення біотехнологічної компанії основними засобами та ефективність їх використання.
Економічна сутність, класифікація і структура основних засобів. Облік та оцінка основних виробничих засобів. Аналіз відтворення основних засобів. Аналіз ефективності використання основних виробничих засобів. Виробнича потужність біотехнологічного підприємства. Шляхи підвищення ефективності використання основних засобів біотехнологічного підприємства.
Аналіз матеріальних ресурсів біотехнологічного підприємства.
Економічна сутність, матеріальний склад та структура оборотних засобів біотехнологічного підприємства. Джерела формування матеріальних ресурсів підприємства. Кругообіг матеріальних ресурсів. Нормування оборотних засобів. Показники використання матеріальних ресурсів на підприємстві. Аналіз ефективності матеріальних ресурсів.
Аналіз використання персоналу на біотехнологічному підприємстві.
Персонал підприємства, його склад і структура. Визначення чисельності окремих категорій працівників і загальної чисельності персоналу. Аналіз продуктивності праці. Чинники підвищення продуктивності праці.
Аналіз оплати праці на біотехнологічному підприємстві.
Зміст і завдання організації праці. Нормування витрат праці на підприємстві. Сутність, функції та принципи організації та регулювання заробітної плати. Форми і системи оплати праці. Формування фонду оплати праці на підприємстві.
Аналіз виробничої діяльностібіотехнологічногопідприємства. Організація управління якістю продукції.
Формування виробничого процесу та його структура. Принципи організації виробничих процесів. Виробничий цикл та його характеристика. Типи виробництва. Методи організації виробничих процесів.
Поняття, значення і фактори, що обумовлюють якість продукції. Сутність і показники якості продукції. Управління якістю продукції. Стандартизація і сертифікація продукції. Конкурентоспроможність продукції: чинники забезпечення та методика оцінювання її рівня. Економічна ефективність і шляхи підвищення якості та конкурентоспроможності продукції.
Аналіз витрат. Ціни та ціноутворення в умовах ринку біотехнологічної продукції.
Поняття й характеристика витрат виробничо-господарської діяльності. Аналіз витрат за елементами та статтями. Кошторис виробництва та собівартість продукції. Поняття, види й показники собівартості продукції.. Особливості розрахунку собівартості продукції за окремими статтями. Економічний зміст і функції цін. Мета ціноутворення в умовах ринку. Види цін. Гуртові та роздрібні ціни на продукцію їх формування. Франкування цін. Методи ціноутворення в умовах ринку. Модифікація цін.
Управління виробничо-господарською діяльністю біотехнологічного підприємства. Аналіз руху грошових коштів біотехнологічного підприємства.
Сутність і значення планування. Принципи та види планування діяльності підприємства. Стратегічне планування діяльності підприємства. Формування стратегії розвитку підприємства. Базові стратегії підприємства. Оперативно-виробниче планування діяльності підприємства. Сутність та структура надходження грошових коштів на підприємстві . Аналіз динаміки грошових потоків підприємства. Аналіз збалансованості грошових потоків. Аналіз інтенсивності та ефективності грошового потоку. Оптимізація грошових потоків на підприємстві.
Методи та критерії оцінювання: 1. Поточний контроль роботи студента:
- оцінювання знань студентів на практичних заняттях (оцінювання виконання вправ та завдань під час заняття; оцінювання участі в дискусіях, підведеннях підсумків з питань, що розглядаються на практичному занятті);
- оцінювання знань студентів на лекційних заняттях (участь у дискусіях і обговореннях теоретичних питань, коректність висновків та рекомендацій; правильність, повнота та лаконічність відповіді під час дискусій);
- оцінювання знань студентів у результаті обговорення та захисту розрахунково-графічної роботи.
2. Підсумковий контроль - залік за результатами роботи на лекційних та практичних заняттях, розрахунково-графічної роботи.
Критерії оцінювання результатів навчання: Критерії оцінювання результатів навчання здобувачів освіти
Розподілбалів у 100-бальній шкалі
Поточний контроль (ПК) Разом за
дисципліну
Усне та письмове опитування за результатами підготовки до навчальних занять - 60 балів.
Виконання розрахунково-графічної роботи - 40 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Навчально-методичне забезпечення
1. Шандрівська О. Є. Електронний навчально-методичний комплекс «Економічний аналіз біотехнологічних виробництв».URL: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=2408.
2. Крикавський Є. В. Логістичний менеджмент. - (Серія "Світ маркетингу і логістики" ; вип. 20): навчальний посібник / Є. В. Крикавський, О. Є. Шандрівська. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2023. – 416 c.
3. Методичні вказівки для самостійного вивчення курсу з дисципліни ОК 1.1. «Економічний аналіз біотехнологічних виробництв» для студентів спеціальності 162. «Біотехнології та біоінженерія» за спеціалізацією 162.1. «Фармацевтична біотехнологія» /Укл.: О.Є. Шандрівська. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2024. – 42 с.
4. Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи з курсу ОК 1.1. «Економічний аналіз біотехнологічних підприємств» для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 162. «Біотехнології та біоінженерія» / Укл.: Шандрівська О. Є. – Львів, 2024 – 24 с.
5. Методичні вказівки до виконання практичних робіт з курсу ОК 1.1. «Економічний аналіз біотехнологічних виробництв» для студентів спеціальності 162. «Біотехнологія біоінженерія» /Укл.: О.Є. Шандрівська..– Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2024. – 58 с.
6. Гонта Д., Кирилюк Є., Прощаликіна А., Риженко Н. Формування складників національної біоекономіки України в умовах прискорення науково-технічного прогресу: моногр. Черкаси: ЧНУ ім. Б. Хмельницького. 2020. 233 с.
7. Данилюк М. О., Метошоп І. М., Войтків Л. С., Паневник Т. М., Буй Ю. В. Економічний аналіз: навчальний посібник. ІФНТУНГ. Івано-Франківськ, 2018, 316 с.
8. Черниш С. С. Економічний аналіз: навч. посібн./ С. С. Черниш. Вид.: «Центр учбовоїлітератури», 2019, 310 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).