Навчально-дослідницька практика

Спеціальність: Економіка (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.051.05.O.108
Кількість кредитів: 7.50
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: Мусійовська Оксана Богданівна, к.е.н., доцент Козик Василь Васильович, к.е.н., професор
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знання і розуміння основ викладацької діяльності, зокрема підходів до розроблення навчально-методичних матеріалів, використання сучасних освітніх технологій у навчальному процесі. Знання і розуміння сутності, особливостей та основних положень методології наукового дослідження. Знання і розуміння сучасних технологій, методів та прийомів дослідження економічних та соціальних процесів, адекватних встановленим потребам дослідження. Вміння використовувати сучасні методи збирання, аналізу та оброблення інформації необхідної для вирішення завдань наукового дослідження. Вміння формулювати мету, завдання та гіпотезу наукового дослідження. Вміння застосовувати сучасні технології у сфері економіки в процесі дослідження, формулювати аргументовані висновки. Вміння представляти результати наукових досліджень (у формі звітів, презентацій, доповідей, публікацій).
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Стратегії розвитку соціально-економічних систем Економічне управління підприємством Конкурентоспроможність підприємства Емпіричні і статистичні методи в дослідженні соціально-економічних процесів Кореквізити: Спецкурс з наукових досліджень спеціальності Наукові дослідження та семінари за їх тематикою Практикум з підготовки наукових публікацій, матеріалів конференцій та презентацій наукових доповідей Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми: Ознайомлення з навчально-методичними матеріалами кафедри та використанням сучасних освітніх технологій у навчальному процесі. Обгрунтування актуальності дослідження, постановка проблеми, формулювання мети і завдань, визначення об'єкта та предмета наукового дослідження. Пошук теоретичних джерел та збір статистичних матеріалів за напрямом наукового дослідження. Узагальнення результатів теоретичного дослідження. Аналіз статистичної інформації з метою виявлення загальних тенденцій розвитку досліджуваних показників. Висунення наукової гіпотези і обгрунтування методів дослідження. Проведення дослідження з використанням вибраних методів. Аналізування отриманих результатів. Розроблення структури та формулювання тез наукової статті (доповіді). Підготування наукової статті (доповіді), подання її для рецензії науковому керівнику. Оформлення звіту про практику.
Методи та критерії оцінювання: письмовий звіт про проходження практики (80%) захист звіту (20 %)
Рекомендована література: 1. Методичні рекомендації з проходження навчально-дослідницької практики, для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти освітньо-наукової програми (ОНП) за спеціальністю 051 «Економіка» галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» всіх форм навчання / Укл.: В.В. Козик, О.Б. Мусійовська, О.І. Гудзь, Т.О. Петрушка, О.Е. Товкан – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2019. – 25 с. № 239 від 20.03.2019 р. 2. Економічні дослідження (методологія, інструментарій, організація, апробація) : навч. посіб. / за ред. А. А. Мазаракі. К.: КНЕУ, 2010. 280 с. 3. Емпіричні і статистичні методи в дослідженні ринку товарів і послуг: навч. посібник / І. С. Благун, В. П. Кічор, В. В. Козик, Р. В. Фещур, Л. І. Дмитришин; за ред. В. П. Кічора. Львів: Растр-7, 2019. 210 с. 4. Краус Н.М. Методологія та організація наукових досліджень: навч.-метод. посібник. Полтава: Оріяна, 2012. 183 с. 5. Мальська М., Паньків Н.. Основи наукових досліджень: навчальний посібник. Львів: Видавництво ЛНУ імені Івана Франка, 2020. - 226 с.