Виконання магістерської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Економіка (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.051.05.O.110
Кількість кредитів: 16.50
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: Стеців І. С., к.е.н., доц.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ПРН1. Формулювати, аналізувати та синтезувати рішення науково-практичних проблем. ПРН2. Розробляти, обґрунтовувати і приймати ефективні рішення з питань розвитку соціально-економічних систем та управління суб’єктами економічної діяльності. ПРН3. Вільно спілкуватися з професійних та наукових питань державною та іноземною мовами усно і письмово. ПРН5. Дотримуватися принципів академічної доброчесності. ПРН8. Збирати, обробляти та аналізувати статистичні дані, науково-аналітичні матеріали, необхідні для вирішення комплексних економічних завдань. ПРН9. Приймати ефективні рішення за невизначених умов і вимог, що потребують застосування нових підходів, методів та інструментарію соціально-економічних досліджень. ПРН10. Застосовувати сучасні інформаційні технології та спеціалізоване програмне забезпечення у соціально-економічних дослідженнях та в управлінні соціально-економічними системами. ПРН11. Визначати та критично оцінювати стан та тенденції соціально-економічного розвитку, формувати та аналізувати моделі економічних систем та процесів. ПРН13. Оцінювати можливі ризики, соціально-економічні наслідки управлінських рішень. ПРН15. Планувати і виконувати наукові та/або прикладні дослідження, робити обґрунтовані висновки за результатами досліджень, презентувати результати, аргументувати свою думку. ПРН17. Використовувати сучасні освітні та дослідницькі технології у сфері економіки. КОМ 1. Донесення до фахівців і нефахівців інформації, ідей, проблем, рішень та власного досвіду в галузі професійної діяльності. КОМ 2. Здатність ефективно формувати комунікаційну стратегію. АіВ 1. Управління комплексними діями або проєктами, відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних умовах. АіВ 3. Здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Дисципліни ОНП "Економіка"
Короткий зміст навчальної програми: Робота містить вступ, чотири розділи та висновки. У першому розділі обґрунтовується теоретична база обраної проблеми, проводиться аналізування літературних джерел щодо: існуючого тлумачення застосовуваних термінів, підходів до групування основних економічних понять та категорій, що використовуються у роботі; типології чинників, які здійснюють вплив на обрані в роботі об’єкт та предмет дослідження; статистичної інформації, досвіду вітчизняних та зарубіжних фірм. Теоретичні дослідження доцільно обґрунтовувати порівнянням динаміки розвиту об’єкту дослідження, узагальненням світового та вітчизняного досвіду, використанням наукових досягнень тощо. У другому розділі проводиться аналізування нормативно-законодавчих актів, методологічного та методичного забезпечення за темою роботи, що включає методи, методики, алгоритми і формули розрахунків та моделі тощо, необхідні для оцінювання та управління обраними у роботі об’єктом та предметом дослідження. Результатом другого розділу повинна бути певна теоретична модель (графічна, таблична, словесна, математична) пошуку механізмів розв’язання проблеми, поставленої у кваліфікаційній роботі. Ця модель повинна мати наскрізний характер, щоб її алгоритм можна було використовувати для аналізу відповідної інформації в аналітичній частині та обґрунтуванні висновків і пропозицій. У третьому розділі подається загальна характеристика підприємства та виконується аналізування проблеми за темою кваліфікаційної роботи. Рекомендаційний розділ магістерської кваліфікаційної роботи має мати конструктивний характер. У ньому розробляють конкретні рекомендації, пропозиції, бізнес-плани, стратегії, проекти та програми (розвитку, реструктуризації, реінжинірингу, санації тощо), методики. Він має містити обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, визначеної у Вступі магістерської кваліфікаційної роботи.
Методи та критерії оцінювання: Якість магістерських дипломних робіт оцінюється за такими критеріями: - наявність обґрунтування актуальності теми, відповідності її сучасному рівню розвитку науки і техніки, виробництва; - самостійність розв’язання поставленої задачі, виконання розрахунків, креслень, графіків, економічного аналізу; - реальність роботи, можливість використання одержаних результатів у виробництві; - наявність елементів науково-дослідного характеру; - використання систем автоматизованого проектування, пакетів прикладних програм, спеціалізованого програмного забезпечення тощо; - оформлення пояснювальної записки, графічних матеріалів відповідно до вимог конструкторської та технологічної документації, ДСТУ; - відповідність рішень, які приймаються, сучасним нормам та вимогам до охорони праці. Шкала переведення оцінок захисту кваліфікаційної роботи Оцінка за 100-бальною шкалою Оцінка за національною шкалою 94 відмінно 80 добре 60 задовільно <50 не задовільно
Рекомендована література: Методичні вказівки до виконання магістерських кваліфікаційних робіт для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти освітньо-наукової програми «Економіка» за спеціальністю 051 «Економіка» галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» / Укл.: В.В. Козик, А.В. Панченко, Н.Є. Селюченко, І.М. Кривцун, О.І. Гудзь, І.Є. Тимчишин, І.С. Стеців. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2020. – 52 с.