Спецкурс з наукових досліджень спеціальності

Спеціальність: Економіка (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.051.05.O.106
Кількість кредитів: 9.00
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: Професор, доктор економічних наук Мрихіна Олександра Борисівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Знання функцій наукового пізнання та ролі наукової методології; - знання основних понять, концепцій та методів проведення наукового дослідження спеціальності; - знання підходів до формування системи знань про критерії науковості та вимог до аргументування дослідницьких положень, оцінювання результатів дослідження тощо; - знання видів наукових досліджень спеціальності, а також ключових етапів, форм й елементів організування, провадження та апробації результатів наукової роботи; - знання технологій проведення наукового дослідження спеціальності; - знання принципів планування та вибору найефективніших методів реалізації наукового дослідження спеціальності; - знання джерел первинної і вторинної інформації, необхідної для наукового дослідження спеціальності; - знання засад і підстав забезпечення правової охорони об’єктів авторського права – результатів наукового дослідження; - уміння визначати наукову проблему, формулювати мету й завдання з її розв’язання, доводити наукові гіпотези, моделювати й оцінювати сценарії розвитку об’єкта наукового дослідження; - уміння обирати методи й застосовувати їх для дослідження економічних явищ; - уміння здійснювати міждисциплінарні та комплексні наукові дослідження; - уміння розробляти програму наукового дослідження спеціальності, згідно з чинними методологічними й методичними підходами; - уміння застосовувати економіко-математичні та статистичні методи моделювання для розв’язання завдань наукового дослідження спеціальності; - уміння застосовувати кількісні і якісні методи обробки результатів наукового дослідження спеціальності; - уміння аналізувати, систематизувати й узагальнювати результати вивчення економічних явищ; - уміння апробувати результати наукових досліджень, використовувати отримані результати у практичній діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: "Конкурентоспроможність підприємства", "Управління потенціалом підприємства", "Оцінювання вартості майна та майнових комплексів", "Проєктне фінансування". Кореквізити: "Наукові дослідження та семінари за їх тематикою", "Навчально-дослідницька практика", "Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи".
Короткий зміст навчальної програми: Вивчення дисципліни спрямоване на поглиблення у студентів теоретичних знань, оволодіння методичним інструментарієм та набуття практичних навичок з організування та проведення наукових досліджень спеціальності. У межах навчання студент повинен: освоїти функції наукового пізнання та роль наукової методології; вивчити основні поняття, концепції та методи проведення наукового дослідження спеціальності; навчитися ідентифікувати наукову проблему, формулювати мету та завдання з її розв’язання, моделювати й оцінювати сценарії розвитку об’єкта наукового дослідження, систематизувати й узагальнювати результати наукових досліджень, правильно оформляти отримані результати тощо. Упродовж здійснення наукових досліджень спеціальності студент оволодіє технологіями і методиками наукового пошуку та оброблення його результатів, підходами до обґрунтування авторських наукових положень та їх апробації.
Методи та критерії оцінювання: Семестровий контроль проводиться у формі заліку. Поточний контроль передбачає: - вибіркове усне опитування на початку лабораторного заняття; - обговорення та виконання лабораторних робіт; - участь у дискусіях з проблемних питань у межах дисципліни; - підсумкове контрольне тестування. Залік виставляється на основі поточних оцінок. Оцінювання знань на лабораторних заняттях здійснюють за такими критеріями: - вибіркове усне опитування на початку лабораторного заняття (коректність та повнота відповіді); - обговорення та виконання лабораторних робіт (обґрунтованість гіпотез, оригінальність та новизна роботи, правильність обчислень, коректність висновків та рекомендацій, повнота та лаконічність відповіді під час захисту роботи); - участь у дискусіях з проблемних питань у межах дисципліни (активність, лаконічність представлення думки, аргументованість позиції у вирішенні наукової проблеми); - підсумкове контрольне тестування (15 тестових питань - по 2 бали за кожну правильну відповідь).
Рекомендована література: 1. ЕНМК «Спецкурс з наукових досліджень спеціальності» для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 051 Економіка. Укладач: Мрихіна О. Б. [Доступно з https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=7430] 2. Гальків Л. І., Мрихіна О. Б. Організування і проведення наукових досліджень: 1001 тест для магістрів (Спецкурс для спеціальностей 051 "Економіка", 073 "Менеджмент"): навчальний посібник. – Львів: Растр-7, 2020. – 198 c. (Рекомендовано Науково-методичною радою Національного університету "Львівська політехніка", 2020 р.) 3. Данько Ю. І., Медвідь В. Ю., Коблянська І. І. Методологія та організація наукових досліджень: у структурно-логічних схемах і таблицях: навчальний посібник. – Суми: Університетська книга, 2020. – 219 c. 4. Супрун Л. В., Супрун В. М. Методика та організація наукових досліджень: навчально-методичні вказівки. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К» [електронний ресурс] – Доступно з: https://drive.google.com/file/d/1OMp5GtI5wI3wE29A_uqYumDKBBi4sesr/view?usp=sharing 5. Kelly M. A. The Fundamentals of Scientific Research: An Introductory Laboratory Manual / M. A. Kelly. – Wiley-Blackwell, 2020. – 208 p.