Економічний аналіз та облік митної діяльності

Спеціальність: Міжнародні економічні відносини
Код дисципліни: 6.292.04.E.100
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: к.е.н., доц. Пшик-Ковальська О.О.
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен набути та розвинути наступні компетентності: загальні: ЗК 5 Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій; ЗК8 Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу; ЗК 9 Уміння бути критичним та самокритичним. фахові: СК8 Здатність визначати функціональні особливості, характер, рівень та ступінь взаємозв’язків між суб’єктами міжнародних економічних відносин різного рівня та налагоджувати комунікації між ними; СК16 Здатність постійно підвищувати теоретичний рівень знань, генеруватий ефективно використовувати їх в практичній діяльності; ФКС 4.2 Здатність проводити економічну діагностику митної діяльності, а також розрахунок економічних показників цієї діяльності; Результати навчання даної дисципліни деталізують такі програмні результати навчання: РН 4 Систематизовувати й упорядковувати отриману інформацію щодо процесів і явищ у світовому господарстві; оцінювати та пояснювати вплив ендогенних і екзогенних факторів на них; формулювати висновки і розробляти рекомендації з урахуванням особливостей національного і міжнародного середовища; РН 6 Планувати, організовувати, мотивувати, оцінювати та підвищувати результативність колективної праці, здійснювати дослідження в групі під керівництвом лідера, з урахуванням вимог та особливостей сьогодення в умовах обмеженості часу; РН 18 Досліджувати економічні явища та процеси у міжнародній сфері на основі розуміння категорій, законів; виділяючи й узагальнюючи тенденції, закономірності функціонування та розвитку світового господарства з урахуванням причинно-наслідкових та просторово-часових зв’язків. РН 21 Розуміти і мати навички з ведення ділового протоколу та ділового етикету у сфері міжнародних економічних відносин, враховуючи особливості міжкультурного спілкування на професійному та соціальному рівнях, як державною так і іноземними мовами. РН 23 Усвідомлювати необхідність навчання впродовж життя з метою підтримки професійної компетентності на високому рівні. АВ3 Здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності. РН 27.4 Здійснювати економічний аналіз та облік митної діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: ? пререквізит: Органи управління митною діяльністю ? кореквізит: Економічна діагностика митної діяльності
Короткий зміст навчальної програми: Оволодіння теоретичними знаннями та одержання практичних навичок щодо проведення економічного аналізу митної діяльності, а також вивчення особливостей та порядку здійснення аналізу та обліку зовнішньоекономічних операцій.
Методи та критерії оцінювання: ? поточний контроль (30%): лабораторні заняття (30%) ? підсумковий контроль (70%): іспит (письмова та усна компонента).
Рекомендована література: 1. Кузьмінський Ю.А., Козак В.Г., Лук’яненко Л.І., Небильцова О.В. Облік міжнародних операцій К.: КНЕУ, 2006. – 336 с. 2. Бутинець Ф.Ф. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності Житомир: ПП. «Рута», 2001. – 544 с. 3. Митна справа : підручник / Н.В. Мережко, П.В. Пашко, О.В. Рождественський ; за ред. П.В. Пашка. – Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2016. – 572 с. 4. Митна справа : підруч. / [А. І. Крисоватий, С. Д. Герчаківський, О. Б. Дем’янюк та ін.] ; за ред. А. І. Крисоватого. – Тернопіль : ВПЦ «Екон. думка ТНЕУ», 2014. – 540 с. 5. Foreign Direct Investment: Five Different Types of Foreign Direct Investment (FDI) [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://www.quncy.com/five.html. 6. Митна енциклопедія : у 2 т. – Т. 2 / редкол. : І. Г. Бережнюк (відп. ред.) [та ін.]. – Хмельницький : ПП Мельник А. А., 2013. – 536 с.