Бюджетування та управління витратами у міжнародному бізнесі

Спеціальність: Міжнародні економічні відносини
Код дисципліни: 6.292.01.E.084
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: к.е.н., доц. Дуляба Н.І.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземними мовами усно і письмово, фахово використовувати економічну термінологію. 2. Використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології, програмні пакети загального і спеціального призначення. 3. Володіти навичками самоаналізу (самоконтролю), бути зрозумілим для представників інших бізнес-культур та професійних груп різного рівня (з фахівцями з інших галузей знань/видів діяльності) на засадах цінування різноманітності, мультикультурності, толерантності та поваги до них. 4. Ідентифіковувати та виокремлювати особливості функціонування суб’єктів міжнародних відносин та моделей їх економічного розвитку. 5. Застосовувати методи бюджетування та управління витратами у міжнародному бізнесі.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Міжнародні економічні відносини Міжнародна економіка Економіка підприємства Кореквізити: Основи міжнародного венчурного бізнесу Міжнародне фінансування бізнес-проектів
Короткий зміст навчальної програми: Управління витратами у міжнародному бізнесі. Витрати як об’єкт управління у міжнародному бізнесі. Система управління витратами у міжнародному бізнесі. Особливості формування витрат у міжнародному бізнесі. Аналізування витрат у міжнародному бізнесі. Економічний механізм контролювання витрат та стимулювання економії ресурсів. Бюджетування у міжнародному бізнесі. Загальна характеристика бюджетування як управлінської технології. Технологія формування операційних бюджетів. Формування фінансових бюджетів у міжнародному бізнесі. Особливості формування зведеного бюджету у міжнародному бізнесі. Аналізування та оцінювання виконання бюджетів у міжнародному бізнесі. Організаційні аспекти розроблення та функціонування системи бюджетування у міжнародному бізнесі.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): - 30% - виконання лабораторних робіт, розв’язування задач, усне опитування. Підсумковий контроль (70%), з них: - 50% - письмові завдання; - 20% - усна відповідь.
Рекомендована література: 1.Бюджетування зовнішньоекономічної діяльності: [навч. посібн.] / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, О.В. Мукан, М.Є. Адамів, А.В. Тодощук. — Львів: Видавництво «Растр-7», 2014. — 242 с. 2.Давидович І. Є. Управління витратами: Навчальний посібник. 3-е вид., перероб і доп. / І. Є. Давидович. – Тернопіль: Економічна думка, 2007. -264с. 3.Данилко В.К. Управління витратами: навч. посіб. / В. К. Данилко, О. М. Кушніренко, К.С. Марченко; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Житомирський держ. технолог. ун-т. – К.: Каравела, 2012. – 216с. 4.Іванюта П. В. Управління ресурсами та витратами: навч. посіб. / П. В. Іванюта, О. П. Лугівська: за ред. Іванюти С.М.; М-во освіти і науки України; Укоопспілка; Полтавський ун-т споживчої кооперації України. – К.: ЦУЛ, 2009. – 320с.

Бюджетування та управління витратами у міжнародному бізнесі (курсовий проєкт)

Спеціальність: Міжнародні економічні відносини
Код дисципліни: 6.292.01.E.056
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна