Microbiology of Fermentation Products and Winemaking

Major: Fermentation Products and Wine-making Technologies
Code of subject: 7.181.01.E.032
Credits: 5.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor Liubov Palianytsia
Semester: 2 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: - understanding of the current level of technologies of fermentation and winemaking products and prospects for their development in Ukraine and abroad; - knowledge of the theoretical foundations of microbiological processes underlying the technology of fermentation products and winemaking; - knowledge of morphological, physiological and cultural features of microorganisms that are the causative agents of fermentation, and contaminated microflora found in raw materials, intermediates and finished products of fermentation and winemaking; - ability to use rational ways to stimulate the activity of industrial microorganisms depending on the requirements of production; - ability to improve the regimes of microbiological processes in the technology of fermentation and winemaking products, - ability to use modern methods of microbiological control in the technology of fermentation and winemaking products; - the ability to detect contaminating microflora, analyze the causes of its occurrence, use methods to prevent and combat these phenomena.
Required prior and related subjects: Prerequisites: – Alcohol, Liqueur and Vodka Products Technology; – Beer and Non-alcoholic Beverages Technology; – Innovative technologies and engineering of food enterprises. Corequisites: – Wine Technology; – Baker's yeast technology.
Summary of the subject: Pure yeast culture in technologies of fermentation and winemaking products. Methods isolation and storage of pure cultures of yeasts. Cultivation of yeast in technologies of fermentation and winemaking products. Methods of stimulation of industrial microorganisms activity, depending on production requirements. Microflora of the raw materials used in technology of fermentation and winemaking products. Characteristics of the microflora of intermediate products and finished products of fermentation and winemaking products. Ways to prevent and destruct contaminant microflora in the technologies of fermentation and winemaking products.
Assessment methods and criteria: – Current control: written reports on laboratory work, oral questioning and verification work (30%). – Examination control (70 %).
Recommended books: 1. Яворська Г.В., Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с. 2. Микробиология пива / Прист Ф. Дж., Й. Кэмпбелл (ред.); пер. с англ. Под общ. ред. Т. В. Мелединой и Тыну Сойдла. — СПб: Профессия, 2005. — 368с. 3. Бурьян Н.И. Микробиология виноделия. - Ялта: Ин-т винограда и вина «Магарач» УААН, 1997. - 431с. 4. Паляниця Л.Я. Мікробіологічний контроль сировини у виробництвах продуктів бродіння. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства» для студентів ІІ (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології (спеціалізація «Технології продуктів бродильних виробництв і виноробства») / Упор.: Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2020. – 20 c. 5. Паляниця Л.Я. Мікробіологічний контроль виноматеріалів і вина. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства» для студентів ІІ (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології (спеціалізація «Технології продуктів бродильних виробництв і виноробства») / Упор.: Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2020. – 16 c. 6. Паляниця Л.Я. Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства / Електронний навчально-методичний комплекс: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=565, сертифікат № 03448.