Правові основи цивільного захисту та пожежно-профілактична робота

Спеціальність: Пожежна безпека
Код дисципліни: 6.261.00.O.001
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Будівельні конструкції та мости
Лектор: к.т.н., доцент Білінський Богдан Омелянович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: “ Правові основи цивільного захисту та пожежно-профілактична робота ” дає , студентам і слухачам основні поняття про закони та підзаконні акти з питань діяльності підрозділів ДСНС в правовому полі попередження надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки в Україні. Курс включає: вивчення правовідносин державних органів, юридичних і фізичних осіб у галузі цивільного захисту, незалежно від форм власності; основні поняття адміністративного права та застосуванням цих норм права в практичній діяльності служб ДСНС. Програма курсу має на меті підготовку спеціалістів, що можуть самостійно проводити дізнання у справах про пожежі та правопорушення, за які наступає відповідальність згідно адміністративного законодавства.
Завдання: формування у студентів та слухачів необхідних знань для правильного тлумачення норм законодавства та вмінь їх кваліфікованого застосування в процесі виконання працівниками ДСНС України своїх службових обов’язків. Мета викладення дисципліни “Правові основи цивільного захисту та пожежно-профілактична робота”Підготовка спеціаліста, який матиме необхідні теоретичні знання та практичні навички з нормативно-технічної роботи, а саме в частині виявлення порушень нормативних вимог із забезпечення пожежної безпеки під час проектування, будівництва, технічного переоснащення і реконструкції. Вивчення теоретично-методологічних основ організації пожежно-профілактичної роботи.
Результати навчання: РН04. Пояснювати процеси впливу небезпечних чинників пожежі на навколишнє середовище; застосовувати теорії захисту людини, матеріальних цінностей і довкілля від впливу небезпечних чинників пожежі, знання математичних та природничих наук у сфері професійної діяльності. РН06. Аналізувати інформацію про наявність розроблених і обґрунтованих заходів з підвищення рівня протипожежного захисту об'єкта; розробляти та пропонувати обґрунтовані заходи, інженерно-технічні рішення щодо запобігання виникненню та поширенню пожеж. РН07. Аналізувати пожежну небезпеку і рівень протипожежного захисту технологічних апаратів і обладнання; оцінювати наявні системи протипожежного захисту технологічних процесів; визначати технічні засоби та заходи для запобігання вибухів та пожеж у технологічних процесах.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Кореквізити: Пожежно-рятувальна підготовка та підготовка газодимозахисника
Короткий зміст навчальної програми: 1. Адміністративне діловодство з питань захисту населення від НС техногенного та природного характеру, Положення про службу цивільного захисту. Адміністративно-правові санкції підрозділів пожежно-рятувальної служби при виконанні наглядово-профілактичної роботи. Адміністративна відповідальність за порушення у сфері цивільного захисту. Положення про державну пожежну охорону України, поняття запобіжних заходів та їх застосування органами ДПН. 2. Провадження адміністративних справ про порушення ППБ, невиконання приписів та постанов органів ДПН. Дослідження пожеж та його роль в діяльності органів ДПН. Роль ДВЛ в дослідженні пожеж та методика встановлення . Добровільні пожежні формування. Пожежно-технічні обстеження. 3. Організація пожежно-профілактичної роботи в населених пунктах та. на об'єктах. Організація нормативно - технічної роботи, та порядок видачі дозволів на початок роботи новостворених підприємств.
Опис: Правові основи пожежна профілактики це дисципліна яка охоплює: - пожежна безпека об’єкту, умовна висота, вогнестійкість, межа вогнестійкості, межа розповсюдження вогню, фактичний та необхідний ступінь вогнестійкості, поверховість будівлі, протипожежна перешкода, нормована межа вогнестійкості, протипожежна стіна: -протипожежна перегородка, екран, протипожежне перекриття, протипожежний відсік, протипожежні секції, вибухонебезпечна суміш, джерело запалювання, естрада, сцена, планшет сцени, авансцена, портальний проріз, ар’єрсцена, бокові кишені, верхня частина сцени, трюм, колосники, глядацький комплекс, первинні засоби пожежогасіння.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з практичних робіт, усне опитування, контрольна робота (100%)
Критерії оцінювання результатів навчання: РН03. Аналізувати і прогнозувати суспільні явища й процеси, знати нормативно правові засади забезпечення пожежної безпеки, питання правового регулювання забезпечення пожежної безпеки об'єктів і територій. РН04. Пояснювати процеси впливу небезпечних чинників пожежі на навколишнє середовище; застосовувати теорії захисту людини, матеріальних цінностей і довкілля від впливу небезпечних чинників пожежі, знання математичних та природничих наук у сфері професійної діяльності. РН08. Аналізувати стан протипожежного захисту об’єкта та ступінь виконання розпорядчих документів з питань забезпечення пожежної безпеки.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1.Конституція України “Відомості Верховної Ради України” – 1996 р. - №30. 2.Закон“ Кодекс цивільного захисту України ”. 3.Закон України “Про захист населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.” 4.Кодекс України про адміністративні правопорушення. 5.Кримінальний Кодекс України. 6. Кримінально-процесуальний Кодекс України. 7. Наказ МНС України № 187 від 27.04.04. 8.Б.В. Мегорський “Методика встановлення причин пожежі”. 9.УкрНДІПБ “Дослідження пожеж”. Науково-методичний посібник. Київ-1999р. 10.ГУПО МВС України “Інструкція по вивченню пожеж”. 11. Правила Пожежної безпеки в Україні. 12. ДБН 360-92**. Планування і забудова міських і сільських поселень. 13. Кодекс України про адміністративні правопорушення.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).