Пожежна профілактика в будівництві

Спеціальність: Пожежна безпека
Код дисципліни: 6.261.01.E.049
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Будівельні конструкції та мости
Лектор: доцент Білінський Богдан Омелянович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Підготовка спеціаліста, який матиме необхідні теоретичні знання та практичні навички з нормативно-технічної роботи, а саме в частині виявлення порушень нормативних вимог із забезпечення пожежної безпеки під час проектування, будівництва, технічного переоснащення і реконструкції. Дисципліна „Пожежна профілактика в будівництві” є профілюючою для спеціальності „Пожежна безпека” і відповідає кваліфікаційній характеристиці бакалавра даної спеціальності.
Завдання: - визначення ролі та місця спеціалістів в будівництві та пожежній безпеці в забезпеченні пожежної безпеки будівельних рішень при проектуванні та будівництві об’єктів; - розкриття сутності аналізу пожежної небезпеки будівель та споруд, розробки заходів щодо їх протипожежного захисту; - формування вмінь самостійно проводити пожежно-профілактичну роботу в будівництві, в населених пунктах, на промислових та інших об’єктах застосовувати вимоги нормативних документів з питань пожежної безпеки в будівництві під час пожежно-технічних обстежень та експертизи проектів;
Результати навчання: Вміти використовувати спеціалізовано-професійні знання в галузі пожежної безпеки і типові рішення для забезпечення її відповідності нормативним документам. Демонструвати знання принципів і методів, методик що дозволяють проектувати та реалізовувати заходи з пожежної безпеки. Забезпечувати пожежну безпеку будівель та інженерних споруд різної архітектурної та технічної складності із використанням сучасних енергоефективних конструкційних матеріалів, технологій, систем. Застосовувати при проектуванні організаційно-технологічних рішень з забезпечення пожежної безпеки будівель та споруд базу сучасних технологій і вміти впроваджувати їх у практичну діяльність.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Будівельні конструкції Пожежна тактика Пожежно-рятувальна підготовка та підготовка газодимозахисника Правові основи цивільного захисту та пожежно-профілактична робота Кореквізити: Термодинаміка та теплопередача Конструкції будівель та споруд, ч.1, ч.2, ч.3 Методи досліджень вогнестійкості будівельних конструкцій Організація аварійно-рятувальних робіт
Короткий зміст навчальної програми: Загальні вимоги із забезпечення пожежної безпеки будівель та споруд Протипожежні перешкоди Об’ємно-планувальні рішення будівель та споруд Евакуація людей з будівель та споруд під час пожежі Системи опалення будівель та споруд Системи вентиляції та кондиціонування Протидимний захист будівель Противибуховий захист Протипожежне нормування при розробленні генеральних планів
Опис: Дана дисципліна покликана формувати у студентів знань та навиків роботи з нормативними документами в галузі пожежної безпеки. Навчальна дисципліна „Пожежна профілактика в будівництві” є нормативною дисципліною, що включається в навчальні плани як самостійна дисципліна обов’язкового вибору. Обсяг навчального часу для вивчення дисципліни „Пожежна профілактика в будівництві” визначений державними вимогами і складає 105 академічних годин (3,5 кредити EСTS), з яких 60 годин відведено на аудиторні заняття, 45 годин – самостійна робота студентів. У процесі опанування навчальним матеріалом студенти виконують контрольну роботу. Форма підсумкового контролю знань – залік. Завдання вивчення дисципліни передбачає засвоєння студентами актуальних нормативних документів в галузі пожежної безпеки та вміння використовувати їх при проведенні пожежно-профілактичних експертиз будівель різного призначення на стадії проектування, будівництва та експлуатації.
Методи та критерії оцінювання: • Усне опитування, контрольна робота (30%) • підсумковий контроль (50 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (20%)
Критерії оцінювання результатів навчання: РН03. Аналізувати і прогнозувати суспільні явища й процеси, знати нормативно правові засади забезпечення пожежної безпеки, питання правового регулювання забезпечення пожежної безпеки об'єктів і територій. РН06. Аналізувати інформацію про наявність розроблених і обґрунтованих заходів з підвищення рівня протипожежного захисту об'єкта; розробляти та пропонувати обґрунтовані заходи, інженерно-технічні рішення щодо запобігання виникненню та поширенню пожеж. РН07. Аналізувати пожежну небезпеку і рівень протипожежного захисту технологічних апаратів і обладнання; оцінювати наявні системи протипожежного захисту технологічних процесів; визначати технічні засоби та заходи для запобігання вибухів та пожеж у технологічних процесах. РН08. Аналізувати стан протипожежного захисту об’єкта та ступінь виконання розпорядчих документів з питань забезпечення пожежної безпеки.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1.ДБН В. 1.1-7-2016 Пожежна безпека об’єктів будівництва. 2.ДБН В. 2.2-15-2019 Житлові будинки. 3.ДБН В.1.2-7-2008. Основні вимоги до будівель і споруд. Пожежна безпека. 4.ДБН В.2.2-9-2018 Громадські будинки та споруди. 5.ДСТУ 2272-06. Пожежна безпека. Терміни та визначення. 6.Пожарная профилактика в строительстве. Б.В. Грушевский, Н.Л. Котов, В.И. Сидорук и др. - М.: Стройиздат, 1989. - 368 с. 7.Правила пожежної безпеки в Україні. 8.Кулєшов М.М., Уваров Ю.В., Олійник О.Л., Пустомельник В.П., Бєліков А.С. Пожежна безпека будівель та споруд: Навчальний посібник. Харків, 2004. ? 271 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).