Перехідні процеси в електропостачальних системах

Спеціальність: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
Код дисципліни: 6.141.03.E.113
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Електроенергетика та системи управління
Лектор: доцент, к.т.н. Федів Євген Ігорович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • методи та моделі для аналізу електромагнітних та електромеханічних перехідних процесів • фізика явищ в неусталених режимах роботи електропостачальних систем (ЕПС) • методи розрахунку струмів коротких замикань в розподільних електричних мережах • математичні моделі для аналізу та критерії статичної та динамічної стійкості роботи вузлів навантаження СЕП
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Електротехнічні системи електроспоживання • Теоретичні основи електротехніки • Електричні машини • Електричні системи та мережі
Короткий зміст навчальної програми: Перехідні процеси за порушення поперечної симетрії в ЕПС. Практичні методи розрахунку струмів трифазного та несиметричних коротких замикань (КЗ). Режим замикання фази на землю в електромережі з ізольованою нейтраллю. Перехідні процеси під час КЗ у колах живлення електродвигунів. Основи розрахунків режимів з поздовжньою несиметрією в ЕПС. Поняття стійкості роботи вузлів навантаження ЕПС. Моделі навантаження для розрахунків стійкості режимів ЕПС. Статичні та динамічні характеристики вузлів навантаження. Критерії та розрахунки статичної стійкості синхронних та асинхронних електродвигунів. Основи аналізу динамічної стійкості двигунного навантаження. Критерії стійкості вузлів комплексного навантаження. Способи та засоби підвищення запасу стійкості вузлів навантаження ЕПС.
Методи та критерії оцінювання: • письмовий звіт з лабораторних і розрахункової робіт, усне опитування (30%); • підсумковий контроль – екзамен: письмово-усна форма (70%).
Рекомендована література: 1. Перехідні процеси в системах електропостачання: Підручник для вузів / Г.Г. Півняк, В.М. Вінославський, А.Я. Рибалко, Л.І. Несен /За ред. Г.Г. Півняка. – Дніпропетровськ: Національний гірничий університет, 2002. – 597 с. 2. ДСТУ IEC 60909-0:2007 Струми короткого замикання в трифазних системах змінного струму. Частина 0. Обчислення сили струму (IEC 60909-0:2001, IDT). – Київ: Держспоживстандарт України, 2008. 3. ДСТУ IEC/TR 60909-4:2008 Струми короткого замикання в трифазних системах змінного струму. Частина 4. Приклади обчислення сили струму короткого замикання (IEC/TR 60909-4:2001, IDT). – Київ: Держспоживстандарт України, 2009.