Ефективні технології енерговикористання

Спеціальність: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
Код дисципліни: 6.141.03.E.123
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Електроенергетика та системи управління
Лектор: к.т.н. , доцент Музичак Андрій Зіновійович
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знання сучасних технологій ефективного енерговикористання в електротехнологічних, електроме-ханічних, гідро- та пневмосистемах, а також в системах виробництва та споживання теплової енергії; • знання сучасних технологій ефективного енерговикористання в електроосвітлювальних, електроме-ханічних та електротехнологічних уставах, а також в системах постачання електричної енергії; • оцінювання та розроблення енергоощадних заходів та їхнє техніко-економічне обґрунтування; • застосування обчислювальної техніки та інформаційних технологій для розрахунку, аналізу та дослідження технологій ефективного енерговикористання
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Математичні задачі електроенергетики, • Електропостачальні системи загального призначення, • Проектування електропостачальних систем.
Короткий зміст навчальної програми: Загальні засади ефективного енерговикористання. Ланцюг перетворення енергії. Розроблення енергоощадних заходів та їх техніко-економічне обґрунтування. Ефективність роботи основних елементів системи електропостачання. Електроосвітлювальні устави та енергоефективність. Енергоефективні системи освітлення, їх енергетичні характеристики та вплив на якість електричної енергії. Підвищення рівня енергоефективності на стадії проектування та експлуатації. Енергетичні характеристики електричних машин. Заощадження електричної енергії у вентиляційних установках. Аналіз та удосконалення потокорозподілу у гідро- та пневмосистемах. Зменшення навантаження на помпи (компресори). Заміна стисненого повітря іншими енергоносіями. Ефективне використання електричної енергії в електротехнологічних установках. Промислові електротехнологічні установки та резистивні печі опору. Технологічні режими, їх оптимізація. Індукційні та діелектричні установки. Smart-технології в енергоспоживанні.
Методи та критерії оцінювання: • Письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (55%); • Підсумковий контроль (контрольний захід – залік): письмово-усна форма (45%)
Рекомендована література: 1. Бакалін Ю.І. Енергозбереження та енергетичний менеджмент: навчальний посібник. – 3-тє вид., перероб. та доп. – Харків: БУРУН і К, 2006 – 320 с., 55 іл. 2. Шевчук П.С. Насосні, вентиляторні та пневматичні установки: підручник / С.П. Шевчук, О.М. Попович, В.М. Світлицький. – К.: НТУУ «КПІ», 2010. – 308 с. 3. Димо Б.В. Оцінка енергетичної ефективності теплових систем: навчальний посібник / Б.В. Димо, В.І. Пилипчак. – К.: Технології і ремонт, 2008. – 144 с. 4. Перхач В.С. Математичні задачі електроенергетики – Львів: «Вища школа», 1989 – 464 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).