Спеціальні розділи електромеханотроніки

Спеціальність: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
Код дисципліни: 6.141.04.E.139
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Електромехатроніка та комп'ютеризовані електромеханічні системи
Лектор: к.т.н., доцент Харчишин Богдан Михайлович
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знати принцип роботи і будову, фізичні явища, які відбуваються в спеціальних режимах роботи, і основні характеристики спеціальних типів електричних машин і трансформаторів; - вміти аналізувати і описувати стаціонарні і перехідні процеси в них.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: - Вища математика, ч. 1 і ч.2 - Фізика,ч. 1 і ч.2 - Теоретичні основи електротехніки, ч. 1 і ч.2 - Електричні машини.
Короткий зміст навчальної програми: Основні зв’язки між техніко-економічними характеристиками електричних машин. Складні і змішані якірні обмотки машин постійного струму. Вирівнюючі сполучення в якірних обмотках машин постійного струму. Особливості реакції якоря в генераторі і двигуні постійного струму. Особливості комутації у машині постійного струму та основні способи її поліпшення. ЕРС самоіндукції і зовнішнього поля. Уніполярна машина постійного струму. Магнітогідродинамічні машини постійного струму. Особливості неробочого ходу трифазних трансформаторів. Робота трифазних трансформаторів при несиметричному навантаженні. Перехідні процеси при вмиканні і короткому замиканні трансформаторів. Триобмоткові трансформатори. Зубцеві гармоніки у машинах змінного струму. Параметри машин змінного струму в усталеному режимі роботи і їх експериментальне визначення. Вплив вищих просторових гармонік МРС на електромагнітний момент асинхронного двигуна. Каскадні схеми регулювання частоти обертання асинхронного двигуна. Частотний метод регулювання частоти обертання асинхронних двигунів. Робота асинхронної машини в режимі генератора. Режим подвійного живлення асинхронної машини. Пуск однофазного асинхронного двигуна за допомогою короткозамкненої екрануючої обмотки на статорі. Вплив параметрів на статичну стійкість синхронних машин. Робота синхронної машини паралельно з мережею при сталому струмі збудження або сталому моменті. Одноосний ефект при асинхронному пуску в хід синхронних двигунів. Асинхронізована синхронна машина. Перехідні процеси в синхронних машинах: трифазне коротке замикання. Основні відомості про колекторні машини змінного струму. Трифазний колекторний двигун змінного струму з паралельним збудженням. Одноякірний перетворювач. Однофазні колекторні двигуни.
Методи та критерії оцінювання: • Письмові звіти з лабораторних робіт та усне опитування (20%). • Виконання та захист контрольної роботи (20%). • Тестові контрольні заходи або письмово-усне опитування (60%).
Рекомендована література: 1. Яцун М.А. Електричні машини: підручник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2011. – 464 с. 2. Вольдек А.И., Попов В.В. Электрические машины. Введение в электромеханику. Машины постоянного тока и трансформаторы. Учебник для вузов. — СПб: Питер, 2008. — 320 с. 3. Вольдек А.И., Попов В.В. Электрические машины. Машины переменного тока. Учебник для вузов. — СПб.: Питер, 2008. — 350 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).