Надійність електричних систем і мереж

Спеціальність: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
Код дисципліни: 6.141.02.E.101
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Електроенергетика та системи управління
Лектор: ст.викладач, к.т.н. Пастух Олена Романівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати: визначення надійності ЕЕС; основні підсистеми ЕЕС та їх зв’язок з відповідними видами надійності; список показників надійності електроустановок; методи аналізу, принципи нормування і способи забезпечення надійності електричних мереж. • здатність використовувати знання й уміння для розрахунку та дослідження надійності в електроенергетичних, електротехнічних та електромеханічних системах та їх складових; • уміння ідентифікувати, класифікувати та описувати надійність роботи систем і складових шляхом використання аналітичних методів і методів моделювання; • уміння аргументувати вибір методів розв’язування спеціалізованих задач з дослідження надійності, критично оцінювати отримані результати та захищати прийняті рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Електричні мережі; • Основи релейного захисту та автоматики електроенергетичних систем.
Короткий зміст навчальної програми: Основні поняття теорії надійності в електроенергетиці. Причини і наслідки порушень електропостачання споживачів. Аналіз, нормування і забезпечення надійності електроустановок як невідновлюваних та як відновлюваних об`єктів. Методи математичної статистики в задачах аналізу надійності. Аналіз структурної надійності простих та складних схем електричних мереж. Аналіз надійності схем розподільних установок електричних станцій і підстанцій. Аналіз балансової надійності концентрованої та неконцентрованої енергосистем. Принципи аналізу режимної та перехідної надійності енергооб’єднань
Методи та критерії оцінювання: • письмовий звіт з розрахункової роботи, тематичні контролі знань (25%) • підсумковий контроль - екзамен: письмово-усна форма (75%)
Рекомендована література: 1. Надійність електроенергетичниж систем і електричних мереж: підручник / А.В. Журахівський, С.В. Казанський, Ю.П. Матеєнко, О.Р. Пастух. – Київ: КПІ ім Ігоря Сікорського, Вид-во «Політехніка», 2017. – 456 с. 2. Журахівський А.В., Кінаш Б.М., Пастух О.Р. Надійність електричних систем і мереж. – Навчальний посібник. – НУ «ЛП», 2016. – 280 с. 3. Надійність електроенергетичних систем: навч. посіб./ С.В.Казанський, Ю.П.Матеєнко, Б.М.Сердюк.. – К.:НТУУ «КПІ», 2011. – 216 с.