Давня та середньовічна історія України

Спеціальність: Музейна, пам'яткоохоронна діяльність і культурний туризм
Код дисципліни: 6.027.03.O.001
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Історія, музеєзнавство і культурна спадщина
Лектор: к.і.н., доц. Мельник Р.П.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - система знань про окремі аспекти давньої та середньовічної історії України та практичних навичок для роботи з історичним джерелом; - знання про проблемні, дискусійні та дражливі сторінки історії України; - ознайомлення з найновішими поглядами істориків та дослідників щодо дискусійних питань давньої та середньовічної історії України. - вміння самостійно вивчати проблемні питання давньої та середньовічної історії України, звертаючись до першоджерел; - формування активної громадянської позиції і почуття відповідальності у суспільстві; - навички опрацювання історіографії з окремих проблем давньої та середньовічної історії України; - навики критичного мислення і аналізу та адекватної оцінки історичної інформації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: шкільний курс з історії України
Короткий зміст навчальної програми: Ознайомлення з хронологічними межами та особливостями давньої та середньовічної історії України; місцем розташування найдавніших слов’янських племен, причинами і самим процесом їх розселення та диференціацію; засвоєння причин виникнення, занепаду та історичного значення Київської Русі, Галицько-Волинської держави, Козацької держави для формування і розвитку української нації.
Методи та критерії оцінювання: Рейтингове оцінювання за 100-бальною системою: поточний контроль – 40 балів (опитування, презентації, відповіді усні та письмові та одна контрольна робота) підсумковий контроль – 60 балів (письмовий іспит).
Рекомендована література: Бойко О. Історія України: навчальний посібник. – Київ, 2005; Історія України. Неупереджений погляд / Петровський В.В. та інші. - Харків, 2007 Історія України. Неупереджений погляд / Петровський В.В. та інші. - Харків, 2007; Історія України та її державності: Навчальний посібник / За редакцією Дещинського Л.Є. – Львів, 2005; Історія України / Кер. авт. кол. Ю.Зайцев. – Львів, 2002; Литвин В. Історія України: Підручник. – Київ, 2006; Історія українського козацтва. У 3-х т. - К., 2005-2008 Чухліб Т.В. Гетьмани Правобережної України в історії Центрально-Східної Європи. 1663-1713.-К., 2004.