Обіг історико-культурних цінностей

Спеціальність: Музейна, пам'яткоохоронна діяльність і культурний туризм
Код дисципліни: 6.027.03.E.090
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Історія, музеєзнавство і культурна спадщина
Лектор: к.і.н, Нагірняк А.Я.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Комунікувати та співпрацювати з державними і громадськими організаціями, міжнародними музейними й пам’яткоохоронними інституціями. - Знання етичних норм, правил та обов’язків у професійній сфері, затверджених в національному законодавстві й дотримання їх у професійній діяльності; - Здатність продемонструвати знання законодавства (національного й міжнародного) щодо музейної та пам’яткоохоронної діяльності; -Здійснювати пошук інформації в різних джерелах для розв’язання завдань спеціальності;
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Історія державності та культури України Атрибуція та експертиза історико-культурних цінностей.
Короткий зміст навчальної програми: комплексна наукова дисципліна, яка знайомить студентів з основами обігу історико-культурних цінностей, правовим регулюванням і практичною організацією цього процесу. Ознайомлення з обігом історико-культурних цінностей є важливою складовою підготовки фахівців і відповідає сучасним запитам і тенденціям розвитку суспільства.
Методи та критерії оцінювання: рейтингове оцінювання за 100-бальною системою: поточний контроль – 40 балів (опитування. презентації, відповіді усні, письмові); підсумковий контроль – 60 балів (залік).
Рекомендована література: 1. Парагайло В. О. Система законодавства України про обіг культурних цінностей. Чинники розвитку юридичних наук у ХХІ столітті : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (Дніпро, 3–4 листоп. 2017 р.). Дніпро : Прав. світ, 2017. С. 96–99. 2. Гулкевич В. Д. Об’єктивна сторона контрабанди культурних цінностей. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2017. Вип. 4. Т. 2. С. 49–53 3. Адміністративне право України. Повний курс : підручник / В. Галунько, П. Діхтієвський, О. Кузьменко та ін. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. 446 с. 4.Акуленко В. І. Міжнародне право охорони культурних цінностей та його імплементація у внутрішньому праві України: Монографія. – К., «Юстініан», 2013. – 616 с