Спеціальні історичні дисципліни

Спеціальність: Музейна, пам'яткоохоронна діяльність і культурний туризм
Код дисципліни: 6.027.03.O.062
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Історія, музеєзнавство і культурна спадщина
Лектор: к.і.н. Лисейко Ярослав Богданович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у студентів необхідних компетентностей: - загальні компетентності: ЗК1. Знання і розуміння предметної області й здійснення професійної діяльності; ЗК5. Здатність до пошуку, опрацювання та критичного аналізу інформації з різних джерел; - фахові компетентності: СК2. Здатність розвивати суспільне усвідомлення ролі культурного надбання; СК4. Здатність до експозиційної, науково-фондової, освітньої, культурно-просвітницької діяльності на основі професійно профільованих знань; ФКС1.3. Здатність самостійно здійснювати наукові пошуки в архівах; Програмні результати навчання У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: знати: розвиток історіографії кожної зі спеціальних історичних дисциплін; основні закони геральдики та принципи генеалогії; основи сфрагістики, палеографії, фалеристики та інших спеціальних історичних дисциплін; переводити дати з різних систем літочислення; знати історичні одиниці мір відстані та ваги; значення історичних джерел у вивченні історичних процесів. вміти: відчитувати історичні джерела, їх класифікувати та аналізувати; застосовувати на практиці набуті теоретичні знання; працювати із спеціалізованою науковою літературою; створювати і відчитувати герби і генеалогічні таблиці; уміти прочитувати та датувати печатки; готувати історичні джерела до видання, узагальнювати отриману в процесі вивчення інформацію; уміти спілкуватися з іншими та вести конструктивний діалог; застосовувати знання для збору та опрацювання інформації про історичне та суспільне значення культурної цінності чи об’єкта культурної спадщини.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: базові знання з історії Європи та історії України
Короткий зміст навчальної програми: 1. Предмет і завдання спеціальних історичних дисциплін. 2. Класифікація спеціальних історичних дисциплін. 3. Історія виникнення та еволюція спеціальних історичних дисциплін. 4. Предмет і завдання палеографії. 5. Матеріали та знаряддя письма від найдавніших часів до сьогодні. 6. Історія кириличного письма. 7. Історія позначення цифр у латинському та кириличному письмі. 8. Предмет і завдання дипломатики. 9. Історія розвитку документу. 10. Особливості еволюції формуляру документу. 11. Предмет, об’єкт і завдання археографії. 12. Археографія як спеціальна історична дисципліна. Евристична і камеральна археографія. 13. Віхи розвитку едиційної археографії. 14. Діяльність археографічної комісії Наукового товариства імені Шевченка. 15. Діяльність археографічної комісії ВУАН у 1920х роках. 16. Українська археографія радянської доби. 17. Українська археографія на сучасному етапі, її перспективи та завдання. 18. Шляхетська геральдика на українських землях. 19. Українська міська геральдика. 20. Печатки держави Війська Запорозького. 21. Функціонування церковних печаток на українських землях. 22. Печатки часів визвольних змагань 1917-1921 рр. 23. Особливості історичної антропоніміки. 24. Просопографія: предмет і завдання. 25. Історія мого роду. 26. Способи вимірювання часу в Київській Русі. 27. Способи вимірювання часу в Ранньо-модерну добу. 28. Ери та способи переведення дат на сучасну еру. 29. Початок року й поділ року у стародавньому світі, середньовіччі та нові часи. 30. Способи запису дат та їхнє переведення на сучасне датування. 31. Предмет і завдання метрології. 32. Метрологічна система у Київській Русі. 33. Метрологічна система на українських землях до середини XVII ст. 34. Метрологічна система на українських землях у складі давньої Речі Посполитої. 35. Метрологічна система на українських землях у складі Російської імперії. 36. Метрологічна система на українських землях у складі Австрійської імперії. 37. Дослідження з історичної демографії в українській історіографії. 38. Історія канцелярій і документу у Галицько-Волинському князівстві. 39. Організація гродських і земських канцелярій та класифікація їхньої документації. 40. Особливості діяльності канцелярії і документації Гетьманщини. 41. Історія українського паперу та папірень. 42. Водяні знаки на документах з українських земель XVI – XVIII ст. 43. Особливості визначення днів тижня за формулами Перевозчикова, Черухіна, Карського. 44. Методика визначення днів тижня за таблицями. Вруцеліто. 45. Історія державного гербу України. 46. Історія державного прапору України. 47. Історія ордену Трудо¬вого Червоного Прапора УСРР; 48. Генеза нагородної системи УРСР. Почесні грамоти і звання; 49. Нагороди Радянської України: не здійснені проекти. 50. Нагороди і відзнаки періоду національно-визвольних змагань (1917-1921 рр.): проекти та їх втілення 51. Нагороди і відзнаки УПА 52. Нагороди і відзнаки української еміграції.
Методи та критерії оцінювання: рейтингове оцінювання за 100-бальною системою: поточний контроль – 40 балів (опитування. презентації, відповіді усні, письмові); підсумковий контроль – 60 балів (екзамен).
Рекомендована література: Бондаренко Г. В. Спеціальні історичні дисципліни: навчальний посібник / Східноєвропейський національний університет ім. Л. Українки, Центр дослідів Волині при СНУ ім. Л. України, Кафедра документознавства і музейної справи. ? Луцьк: Вежа-Друк, 2015. ? 424 с. Воронов В. Спеціальні історичні дисципліни : підручник. - Дніпро : Ліра, 2019. – 160 с. Звонська Л. Грецька епіграфіка і палеографія : підручник. – К., 2016. – 310 с. Смуток І. Руська шляхта Перемишльської землі (ХIV-XVIII ст.). – Львів, 2019 Переписна книга Сумського полку 1691 / упорядники : Олександр Алфьоров, Олександр Різніченко. – К., 2019