Етнографія України

Спеціальність: Музейна, пам'яткоохоронна діяльність і культурний туризм
Код дисципліни: 6.027.03.M.068
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Історія, музеєзнавство і культурна спадщина
Лектор: Оксана Годованська
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: знати: основні етнографічні терміни та поняття; джерела та методи етнографічних досліджень; принципи формування традиційної культури національних меншин України. вміти: самостійно і критично виявити проблемні питання етнографії України; застосовувати знання з навчальної дисципліни в аналізі сучасних соціокультурних процесів; використовувати у фаховій діяльності дослідницький інструментарії навчальної дисципліни.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - Основи культурної спадщини і сталий розвиток суспільства. - Історична пам'ять і музейні наративи.
Короткий зміст навчальної програми: Основні поняття етнографії. Етнографія та її місце в системі соціогуманітарних наук. Етнографічне районування України. Основні теорії етногенезу. Етногенез і його чинники. Базові концепції формування етносу та нації. Традиційна культура національних меншин України.
Методи та критерії оцінювання: Рейтингове оцінювання за 100-бальною системою: поточний контроль – 40 балів (опитування, презентації, відповіді усні та письмові та одна контрольна робота) підсумковий контроль – 60 балів (залік), включно із індивідуальною роботою.
Рекомендована література: 1.Антропологічний код української культури і цивілізації (у двох книгах) О.О. Рафальський (керівник авторського колективу), Я.С. Калакура, В.П. Коцур, М.Ф. Юрій (науковий редактор). Київ. ІПіЕНД ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2020. 2. Криптадії Федора Вовка: винайдення сороміцького. Етнографія сексуальности на межі XIX–XX століть / Упоряд., підгот. текстів, комент. та покажч., археогр. і бібліогр. опрац. Марії Маєрчик і Олени Боряк; вступ. стаття Марії Маєрчик. — Київ: Критика, 2018. 3. Етнографія статевого життя й тілесності: [Зб. наук. статей] / Упоряд., наук. ред., вступ. стаття Олена Боряк, Марія Маєрчик. — Київ, 2013. 4. Борисенко В.К. Традиції і життєдіяльність етносу: на матеріалах святково-обрядової культури українців. Київ, 2000. 5. Етнографія України: навч. посібн. / За ред. проф. С.А. Макарчука. Вид. 3-ге, перероб. і доп. Львів, 2015. 6.Богдан Гудь. З історії етносоціальних конфліктів. Українці й поляки на Наддніпрянщині, Волині й у Східній Галичині в ХІХ - першій половині ХХ ст. / Авторизований переклад з польської Андрія Павлишина. Харків, 2018. 7.Фан Рубен. Історія Єврейської національної автономії в період Західно-Української Республіки. Переклад з їдиш видання 1933 р. Львів, 2019. 8. Аґнєшка Матусяк. Вийти з мовчання. Деколоніальні змагання української культури та літератури ХХІ століття з посттоталітарною травмою. Переклад з польської А. Бондара. Львів 2020. 9. Україна Модерна https://uamoderna.com/ 10. Internet Encyclopedia of Ukraine http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages%5CM%5CU%5CMuseumofEthnographyandCrafts.htm