Фізика твердого тіла

Спеціальність: Прикладна фізика та наноматеріали
Код дисципліни: 6.105.00.O.030
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Прикладна фізика і наноматеріалознавство
Лектор: доцент Венгрин Богдан Ярославович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати основи кристалографії, що включає в себе освоєння перетворень симетрії та теорії груп, визначити елементи симетрії кристалічних структур; • мати основні поняття про теплові, механічні, пружні, електричні, магнітні та оптичні властивості речовини у кристалічному та некристалічному стані; • для кристалічних матеріалів розрізняти особливості металів, напівпровідників та діелектриків, а також надпровідного стану речовини; • вміти визначити теплові, механічні, електричні та магнітні властивості матеріалів, досліджувати їх макро- і мікроструктуру; • за зміною фізичних властивостей оцінювати дефектність кристалів, використовувати особливості металів, напівпровідників та діелектриків при дослідженні нових матеріалів та сполук.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: - механіка, - диференціальні рівняння, - основи векторного і тензорного аналізу. кореквізити: - квантова механіка.
Короткий зміст навчальної програми: Кристали та кристалічний стан. Сингонії. Структура кристалів. Симетрія кристалів Основні поняття теорії груп. Методи вивчення кристалічної структури. Типи зв'язків у кристалах Дефекти у кристалах Фонони і коливання гратки. Спектр коливань. Теплові властивості кристалів. Механічні та пружні властивості твердих тіл. Електронні стани в кристалах. Електричні властивості твердих тіл. Зв’язок зонної структури і провідності. Види провідності і носії заряду. Надпровідність. Магнітні властивості твердих тіл.
Методи та критерії оцінювання: • поточний контроль (40 %): опитування на лабораторних та практичних заняттях, захист звітів, контрольні роботи; • підсумковий контроль (60%, екзамен): письмово-усна форма.
Рекомендована література: 1. Болеста І.М. Фізика твердого тіла. — Львів: Видавничий центр ЛНУ ім.І.Франка, 2003. — 480 с. 2. Структура і фізичні властивості твердого тіла: Лабораторний практикум. /За ред. Л.С.Палатника. — К.: Вища школа, 1992. — 311 с. 3. Задачи по физике твердого тела. /Под ред. Г.Дж.Голдсмида. — М.: Наука, 1976. — 432 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).