Обладнання обробки тиском

Спеціальність: Галузеве машинобудування
Код дисципліни: 6.133.00.O.024
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Проектування машин та автомобільного інжинірингу
Лектор: доцент, к.т.н. Банга Василь Іванович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Оволодіння практичними навикам розробки технологічних процесів виготовлення тиском (штампування, лиття під тиском), деталей обладнання машинобудівних виробництв, проектування штампів, прес-форм та спеціального оснащення.
Завдання: 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. (ЗК1) 2. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. (ЗК2) 3. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми. (ЗК3) 4. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. (ЗК4) 5. Здатність робити оцінки параметрів працездатності матеріалів, конструкцій і машин в експлуатаційних умовах та знаходити відповідні рішення для забезпечення заданого рівня надійності конструкцій і процесів, в тому числі і за наявності деякої невизначеності. (ФК2). 6. Здатність здійснювати оптимальний вибір технологічного обладнання, комплектацію технічних комплексів, мати базові уявлення про правила їх експлуатації. (ФК4). 7. Здатність до просторового мислення і відтворення просторових об’єктів, конструкцій та механізмів у вигляді проекційних креслень та тривимірних геометричних моделей. (ФК8).
Результати навчання: 1. знання способів одержання заготовок і методів економного розкрою листового та стрічкового матеріалу; 2. знання фізико-механічних основ, обладнання і технологій для розподільчих операцій та вміння розраховувати виконавчі розміри пуансонів і матриць штампів для цих операцій; 3. знання фізико-механічних основ, обладнання і технологій для операцій гнуття та вміння розраховувати розміри заготовок і конструктивно-технологічні розміри робочої зони штампа; 4. знання фізико-механічних основ, обладнання і технологій операцій витягування та вміння розраховувати розміри заготовок і конструктивно- технологічні розміри робочої зони штампа; 5. знання основ виготовлення металевих деталей литтям під тиском; 6. вміння проектувати штампи для різних груп операцій холодного листового штампування, вибирати необхідне пресове обладнання, організовувати робоче місце штампувальника.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: 1. Нарисна геометрія та інженерна графіка. 2. Теорія машин і механізмів. 3. Матеріалознавство та технологія конструкційних матеріалів. 4. Автоматизоване проектування. Супутні і наступні: 1. Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. 2. Експлуатація та обслуговування машин.
Короткий зміст навчальної програми: У дисципліні вивчаються методи холодної та гарячої обробки металів тиском. Як метод холодної обробки тиском розглядається листове штампування. Студенти ознайомлюються із послідовністю розроблення технологічних процесів листового штампування та із особливостями вибору пресового обладнання та проектування штампів. Серед видів листового штампування детально вивчаються розподільчі операції, гнуття та витягування. На заняттях, присвячених розподільчим операціям, розглядаються особливості та оцінка економічності розкрою листового матеріалу, способи різання листового матеріалу на стрічки, методика визначення центра тиску штампів та зусилля штампування, розрахунку виконавчих розмірів пуансонів і матриць, технологічні вимоги до конструкцій виробів. На заняттях, присвячених операціям гнуття, вивчаються методи розрахунку розміру заготовок, базуючись на визначенні положення нейтрального шару, механізм явища пружинення, методика визначення конструктивно-технологічних елементів штампів, способи гнуття типових деталей. На заняттях, присвячених операціям витягування, вивчаються методи витягування, принципи визначення розмірів заготовок для виробів різної форми, методика розрахунку зусилля витягування, виконавчих розмірів пуансонів та матриць. Як метод гарячої обробки тиском розглядається лиття під тиском. Здійснюється огляд технології і обладнання для лиття під тиском, розглядаються особливості програмних комплексів для автоматизованого розрахунку ливарних процесів.
Опис: Тема 1. Вступ. обробка металів тиском. холодне листове штампування. Операції листового штампування. Будова і принцип роботи штампа. Класифікація штампів. Матеріали для штампування. Тема 2. Загальні положення проектування техноло-гічних процесів обробки металів тиском. Зміст і послідовність проектування технологічних процесів. Приклад розроб¬лення технологічного процесу листового штампування. Тема 3. Розділювальні операції. Розкрій матеріалу. Визначення зусиль різання матеріалу. Розрахунок центра тиску штампа. Розрахунок виконавчих розмірів робочих елементів штампів для розділювальних операцій. Забезпечення технологічності виробів. Тема 4. Гнуття. Фізико-технологічні основи процесу гнуття. Поняття про нейтральний шар. Визначення розмірів заготовок. Явище пружного пружинення. Визначення зусиль гнуття матеріалу. Розрахунок виконавчих розмірів робочих 4елементів штампів для гнуття. Типові способи гнуття виробів. Забезпечення технологічності виробів. Тема 5. Витягування. Фізико-технологічні основи процесу витягування. Визначення розмірів заготовок. Основи побудови технологічних процесів витягування. Визначення зусиль витягування матеріалу. Розрахунок виконавчих розмірів робочих елементів штампів для витягування. Типові способи витягування виробів. Забезпечення технологічності виробів. Тема 6. Конструювання штампів і вибір пресового обладнання. Конструювання і виго¬товлення штампів. Правила виконання креслень штампів. Технічні характеристики і вибір пресів. Типи пресів для холодного листового штампування. Планування і обслуговування робочого місця штампувальника. Тема 7. Лиття під тиском. Переваги і недоліки лиття під тиском. Обладнання та технології. Будова і принцип роботи прес-форми. Види браку. Тема 8. Огляд систем для проектування і виготовлення штампів та прес-форм. Програмне забезпечення для проектування штампів. Програмне забезпечення для моделювання ливарних процесів і проектування прес-форм.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти по індивідуальних завданнях, усне опитування (40 %) • підсумковий контроль (контрольний захід): письмово-усна форма (60 %)
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання студентів з дисципліни проводиться відповідно до робочого навчального плану у вигляді поточного та екзаменаційного контролів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Обладнання обробки тиском : Електронний навчально-методичний комплекс / Укл. Т. О. Стефанович. — Львів: Віртуальне навчальне середовище Національного університету «Львівська політехніка», 2020. — URL : http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=1156 (дата звернення 01.07.2021). 2. Середа Б. П. Обробка металів тиском: навч. посіб. для студ. ВНЗ / Б. П. Середа. — Запоріжжя : Видавництво Запорізької державної інженерної академії, 2009. — 342 с. 3. Данченко В. М. Обробка металів тиском: навч. посіб. / В. М. Данченко. — Дніпропетровськ : Пороги, 2006. — 183 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Обладнання обробки тиском (курсова робота)

Спеціальність: Галузеве машинобудування
Код дисципліни: 6.133.00.O.025
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Проектування машин та автомобільного інжинірингу
Лектор: доцент, к.т.н. Банга Василь Іванович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Оволодіння практичними навикам розробки технологічних процесів виготовлення тиском (штампування, лиття під тиском), деталей обладнання машинобудівних виробництв, проектування штампів, прес-форм та спеціального оснащення.
Завдання: 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. (ЗК1) 2. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. (ЗК2) 3. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми. (ЗК3) 4. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. (ЗК4) 5. Здатність робити оцінки параметрів працездатності матеріалів, конструкцій і машин в експлуатаційних умовах та знаходити відповідні рішення для забезпечення заданого рівня надійності конструкцій і процесів, в тому числі і за наявності деякої невизначеності. (ФК2). 6. Здатність здійснювати оптимальний вибір технологічного обладнання, комплектацію технічних комплексів, мати базові уявлення про правила їх експлуатації. (ФК4). 7. Здатність до просторового мислення і відтворення просторових об’єктів, конструкцій та механізмів у вигляді проекційних креслень та тривимірних геометричних моделей. (ФК8).
Результати навчання: 1. знання способів одержання заготовок і методів економного розкрою листового та стрічкового матеріалу; 2. знання фізико-механічних основ, обладнання і технологій для розподільчих операцій та вміння розраховувати виконавчі розміри пуансонів і матриць штампів для цих операцій; 3. знання фізико-механічних основ, обладнання і технологій для операцій гнуття та вміння розраховувати розміри заготовок і конструктивно-технологічні розміри робочої зони штампа; 4. знання фізико-механічних основ, обладнання і технологій операцій витягування та вміння розраховувати розміри заготовок і конструктивно- технологічні розміри робочої зони штампа; 5. знання основ виготовлення металевих деталей литтям під тиском; 6. вміння проектувати штампи для різних груп операцій холодного листового штампування, вибирати необхідне пресове обладнання, організовувати робоче місце штампувальника.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: 1. Нарисна геометрія та інженерна графіка. 2. Теорія машин і механізмів. 3. Матеріалознавство та технологія конструкційних матеріалів. 4. Автоматизоване проектування. Супутні і наступні: 1. Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. 2. Експлуатація та обслуговування машин.
Короткий зміст навчальної програми: У дисципліні вивчаються методи холодної та гарячої обробки металів тиском. Як метод холодної обробки тиском розглядається листове штампування. Студенти ознайомлюються із послідовністю розроблення технологічних процесів листового штампування та із особливостями вибору пресового обладнання та проектування штампів. Серед видів листового штампування детально вивчаються розподільчі операції, гнуття та витягування. На заняттях, присвячених розподільчим операціям, розглядаються особливості та оцінка економічності розкрою листового матеріалу, способи різання листового матеріалу на стрічки, методика визначення центра тиску штампів та зусилля штампування, розрахунку виконавчих розмірів пуансонів і матриць, технологічні вимоги до конструкцій виробів. На заняттях, присвячених операціям гнуття, вивчаються методи розрахунку розміру заготовок, базуючись на визначенні положення нейтрального шару, механізм явища пружинення, методика визначення конструктивно-технологічних елементів штампів, способи гнуття типових деталей. На заняттях, присвячених операціям витягування, вивчаються методи витягування, принципи визначення розмірів заготовок для виробів різної форми, методика розрахунку зусилля витягування, виконавчих розмірів пуансонів та матриць. Як метод гарячої обробки тиском розглядається лиття під тиском. Здійснюється огляд технології і обладнання для лиття під тиском, розглядаються особливості програмних комплексів для автоматизованого розрахунку ливарних процесів.
Опис: Структура курсового приведена в методичних рекомендаціях.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студентів з дисципліни здійснюється відповідно до робочого навчального плану у формі залікового контролю.
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання студентів з дисципліни проводиться відповідно до робочого навчального плану у вигляді залікового контролю.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Обладнання обробки тиском : Електронний навчально-методичний комплекс / Укл. Т. О. Стефанович. — Львів: Віртуальне навчальне середовище Національного університету «Львівська політехніка», 2020. — URL : http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=1156 (дата звернення 01.07.2021). 2. Середа Б. П. Обробка металів тиском: навч. посіб. для студ. ВНЗ / Б. П. Середа. — Запоріжжя : Видавництво Запорізької державної інженерної академії, 2009. — 342 с. 3. Данченко В. М. Обробка металів тиском: навч. посіб. / В. М. Данченко. — Дніпропетровськ : Пороги, 2006. — 183 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).